Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спор за ДНК по делото Белнейски

На повечето тежки криминални престъпления, извършени у нас, е съдено никога да не бъдат разкрити. Това се отнася не само за убийствата на политици или бизнесмени, каквито са случаите с Емил Кюлев, Илия Павлов, Георги Илиев и други от подобен калибър. Такъв може да се окаже и широко отразяваният в медиите трагичен случай със зверското убийство на сестрите Росица и Христина Белнейски преди четири години.
В четвъртък (26 август) Пловдивският апелативен съд реши единственият обвиняем за убийството на сестрите - Лазар Колев, да остане в ареста. Два дни преди това подсъдимият заяви, че започва да гладува. Според магистратите Колев може да се укрие или извърши друго престъпление, ако е на свобода, което звучи логично, при положение че вече е съден за изнасилване. Освен това имало достатъчно доказателства срещу него. Основното от тях е експертиза на епителни клетки, открити под ноктите на жертвите. Пробите взети от Лазар, съвпадали с биологичния материал от ноктите на Росица и от вагината на сестра й Христина. Грешката може да е един на 48 милиарда, заявиха от прокуратурата. Експертизата обаче е била направена не непосредствено след трагедията - както би трябвало, а две години след убийството - през 2008 година. Сестри Белнейски изчезнаха вечерта на 27 януари 2006 г., а телата им бяха открити след обяд на 31 януари в местност между Брацигово и Пещера. Според разследващите Колев няма реално обяснение къде е бил на 27 срещу 28 януари.
Известният адвокат Марин Марковски, който защитава предполагаемия убиец, заяви в понеделник (23 август), че ще иска нова ДНК-експертиза по делото заради съмнения в нейната достоверност. Според защитата следствието срещу единствения обвиняем продължава вече две години и твърденията на прокуратурата са категорични, но няма доказателства, които да докажат неговата вина. Направените експертизи са над 100, но само две от тях са решаващи за повдигане на обвинението срещу Лазар Колев, смята неговият адвокат. Марковски заяви, че единствената правилна мярка, която може да наложи съдът, е подписка - именно защото нямало доказателства.
Стигна се до положение да си увреждаме здравето, за да искаме да се насрочи делото, каза още Марковски, намеквайки за гладната стачка, която започна неговият клиент. Защитникът каза също, че удължаването на срока за разследване говори за безпомощност на прокуратурата в стремежа й да събере още доказателства.
В съда се появи и майката на Лазар Колев, която заяви пред репортерите, че синът й не е убиецът на сестрите Белнейски. Според нея свидетелство за това бил детекторът на лъжата, който показал, че не той е убиецът, но това не било взето предвид. Майката, както и адвокатът смятат, че ДНК-експертизата е манипулирана, а синът й е изкупителна жертва. Самият Лазар отново заяви, че е невиновен и поиска да спре тормозът над неговите близки, но не спомена за какъв тормоз става въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във