Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спорни наказания по аферата Красьо

Тежка мъгла продължава да обвива критериите, по които Висшият съдебен съвет (ВСС) наказва прокурорите и съдиите, замесени в аферата Красьо Черния. Яснота по въпроса не бе внесена и на последното заседание на съвета в четвъртък (11 февруари), на което бе оповестена поредната порция от санкционирани магистрати за връзки с плевенския лобист. Досега нито един от тях не си признаваше да е общувал със строителния предприемач по кадрови въпроси - всеки го търсил за нещо друго.
Единственият, който е признал, че се е срещал с Красимир Георгиев, за да търси неговата подкрепа в предстоящ конкурс за ръководен пост, е бившият председател на районния съд в Шумен Тошко Тодоров. Той обаче не бе уволнен, а бе понижен в ранг за срок от две години. Тодоров се е срещал с брокера в София, а телефонът на Красьо му бил даден от шуменски журналист. Дисциплинарното производство срещу него е образувано по текст от Етичния кодекс на магистратите, който гласи, че при кариерното си израстване магистратът не трябва да използва лични контакти (връзки, ходатайства) и да предприема действия, които уронват достойнството му.
Същото наказание - понижаване в ранг за две години, бе наложено и на съдията Милчо Ванев от Апелативния съд във Велико Търново. Преди няколко дни той произнесе осъдителната присъда на убийците на Мартин Борилски. Ванев, който участва в конкурс за председател на съда, но не бе избран, е провел 66 разговора с Красьо в периода 29 април - 10 юни. Неговото обяснение за контактите му с младия бизнесмен е, че търсил от Георгиев съдействие за лечение на болния си баща. Именно това мотивирало дисциплинарния състав да не го наказва по-строго. Заради скандала с плевенския лобист Ванев подаде оставка като заместник-председател на съда още на 30 октомври миналата година.
На заседанието си в четвъртък ВСС за първи път отстрани от длъжност магистрат, контактувал с Красьо. Това е пазарджишкият заместник окръжен прокурор Ангел Панков. В периода от 4 до 17 юни 2009 г. той е провел с Красьо 11 изходящи и 8 входящи разговора, като 9 от тях са били в деня, в който е избиран шеф на прокуратурата, за който пост той е кандидатствал. Панков обяснил, че този телефон го ползва само съпругата му. Въпреки това магистратите постановиха да бъде свален от поста и да остане редови прокурор.
Четвъртият наказан днес бе вече подалият оставка окръжен прокурор на Бургас Ангел Ангелов, който също е понижен в ранг за две години. Той е разговарял с Красьо три пъти, а пред дисциплинарната комисия е обяснил, че се обадил на Георгиев, за да приеме честитката му за новия пост. Въпреки че, както твърди магистратът, той не познавал Красьо...
Драматичен момент в заседанието внесе разглеждането на кандидатурата на скандалния председател на Окръжния съд в Благоевград Красимир Аршинков за избора му за нов мандат на този пост. Той бе единствен желаещ. Драмата произтича от това, че преди десетина дни бе оповестен резултатът от проверка на ВСС ( Параграф 22 писа подробно за нея в миналия си брой) в този съдебен район, в резултат на която се заговори за конфликт на интереси, тъй като съпругата му е благоевградски адвокат. В скандала е забъркан и шефът на районния съд в Петрич, който е кум на Аршинков. Още преди проверката депутатът Яне Янев заяви, че по подобие на Красьо от Плевен в района лобира човек с прякор Баджанака.
Ден преди заседанието на съвета - в сряда (10 февруари) Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова магистратите да не предприемат избор, преди да бъде проведена публична дискусия с магистратите и гражданите в Благоевград. Според ССБ широко разпространените публични съмнения за конфликт на интереси изискват промяна на модела на управление, за да се преустанови уронването на престижа на съдебната власт.
Докато траеше заседанието на ВСС народните представители от РЗС призоваха в декларация висшите магистрати не само да не избират, но и да отстранят от длъжност и.д. председателя на окръжния съд, а съветът да разследва и лобистите на Аршинков. Призоваваме прокуратурата и НАП незабавно да проверят доходите и имуществото на роднинското каре Аршинков-Аршинкова-Харамлийски-Харамлийска, пише в текста. Председателят на Върховният касационен съд (ВКС) Лазар Груев заяви по време на заседанието, че ще се въздържи да гласува заради внушения в пресата по негов адрес, че е застанал зад тази кандидатура. Груев заяви също, че ако Аршинков бъде избран, ситуацията в Благоевград ще се усложни допълнително.
Самият Аршинков отрече всички обвинения като заяви, че незаслужено го очернят. Членът на съвета Божидар Сукнаров пък констатира, че съдията непрекъснато говорел за обвинения, каквито всъщност нямало, а имало съмнения в обективността на правораздаването, които Аршинков така и не успял да разсее. В крайна сметка само седем членове на ВСС подкрепиха Аршинков, шест гласуваха против, а седем се въздържаха. Кандидатът се нуждаеше от поне 13 гласа в своя подкрепа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във