Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Спряха промените в нотариалния закон

Поредните промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, които намекват за скрит лобизъм, се натъкнаха на здрав депутатски отпор по време на второто четене на законопроекта в пленарната зала в четвъртък (11 март). След яростна критика от председателя на Комисията за регионално развитие и благоустройство Николай Пехливанов парламентарният шеф Цецка Цачева върна закона за допълнително обсъждане.
Ако проектозаконът беше гласуван в този вид, това щеше да е емблематичен пример за потъпкване на интересите на милиони българи, за да се облагодетелстват нотариусите. В период на криза, когато броят на сделките с недвижими имоти драстично намаля и всички страни в процеса плащат висока цена за негативните икономически условия, с определени текстове в закона нотариусите не просто гарантираха своите високи приходи, но натовариха с допълнителна тежест българските граждани, заяви Пехливанов. Според него липсата на активен диалог оставя усещането за задкулисни игри и преследване на групови финансови интереси. Мотивите за предложените от управляващото мнозинство промени са да се осветлят сделките с недвижими имоти и да се предотврати прането на пари.
Между първо и второ четене на текстовете Пехливанов внесе промени в законопроекта. Предложението му е нотариусите да извършват проверки за тежести върху имота, за който е сделката. Това е изцяло в интерес на гражданите в период на криза, когато броят на измамите нараства. Въпреки първоначалните сигнали от страна на Камарата на нотариусите, че предложението може да се обсъжда и приема, комисията по правни въпроси отхвърли това предложение, с което още веднъж потвърди, че промените обслужват лобито на нотариусите, коментира Пехливанов. Председател на правната комисия, както е известно, е бившият нотариус Искра Фидосова.
Според юристи плащанията по планирания начин ще направят процеса по изповядване на сделката по-дълъг, по-тежък и по-скъп, но не гарантира чистотата и произхода на средствата. Специалните сметки, които нотариусите трябва да открият, създават предпоставки за допълнително облагодетелстване чрез получаване на комисиони. Вече е започнала конкуренция между банките за привличане на максимален брой такива специални сметки, движенията на средства по които е гарантирано, а оттам и банковите такси. Неизяснен обаче остана въпросът кой ще заплаща тези такси, а липсата на ясни разпоредби навява на мисълта, че допълнителните разходи ще бъдат отново за сметка на обикновените граждани.
В одобрения през ноември 2009 г. законопроект кабинетът предложи при извършване на актове, с които се учредяват, прехвърлят, изменят или прекратяват вещни права върху недвижими имоти, сумата по сделката да се изплаща само по банков път, и то като се преведе по специална банкова сметка на нотариуса. Страните ще трябва да подпишат декларации, че посочената в акта сума и сумата за разплащанията по съответната банкова сметка са истинската цена по сделката. На нотариуса ще трябва да се представят и заверени преписи от платежните документи за извършените по сделката плащания.
Но както Параграф 22 вече писа, промените не гарантират, че сделките ще бъдат изповядани на действителните цени. Въпросните декларации едва ли ще стреснат страните, въпреки че ще носят наказателна отговорност за издаване на документ с невярно съдържание. Те обаче са заинтересовани да отделят възможно най-малко средства за данъци и такси и ще се уговарят (както досега) част от цената да не бъде отразена в документите по сделката. Това пък ще попречи да се повишат постъпленията в сметките на общините. Няма съмнение, че мярката ще помогне донякъде в борбата срещу имотните измами, но някои специалисти от този бранш предупреждават и за възможен обратен ефект - за да се избегне обявяването на истинската цена, ще нараснат нарушенията на устните уговорки. Дотук нищо ново.
Една от целите на начинанието бе назована от правосъдния министър Маргарита Попова. Тя заяви, че поправките ще доставят допълнителен паричен ресурс в банките, които ще обслужват сметките по сделките. В това няма лошо, но не е изключено и таксите по обслужването да подскочат нагоре. Нотариусите пък ще спечелят двойно, тъй като вече си вдигнаха таксите, а сега ще ги начисляват върху по-голяма основа.
Предупредихме и друго - предлаганите промени са далеч от идеята за създаване на т. нар. депозитна каса по френски модел, за която Нотариалната камара се договори с Министерството на правосъдието през август 2009 година. Въвеждането й се отложи, както бе обяснено, заради липсата на пари. А френският модел наистина е направен с акъл. Според него депозитната каса е непоклатим гарант за парите на клиентите, а вещи лица следят непрекъснато и актуализират пазарната цена в даден район. При разминаване на тази цена с цената по сделката следва проверка за пране на пари. При нереално ниска цена по сделката пък общината има право да откупи имота по нея, а купувачът в симулативната сделка да изгори с платената, но укрита част от цената.
Предложеният от кабинета законопроект не дава и сериозни гаранции срещу възможни злоупотреби от страна на нотариусите. Според текста му условията за внасяне на сумите по специалната банкова сметка на нотариуса и за нареждания за плащания от нотариуса нататък се уреждат с писмено споразумение между него и страните по сделката. Освен че ще плаща допълнително, човек трябва да си отваря очите на осем и даже да си наеме адвокат, за да не бъде изпързалян. Да не забравяме и възможността нотариус с престъпни наклонности да изтегли внезапно парите от тази сметка и да се укрие примерно в чужбина. И да се случи като в анекдота: хубава работа, ама българска!

Facebook logo
Бъдете с нас и във