Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СРАВНИТЕЛНО

Полицейски шеф арестува 48 свои роднини по подозрение за извършени различни престъпления, съобщава МВР. Сред тях са негови братя, братовчеди, както и повечето от роднините на съпругата му. Двадесет от задържаните впоследствие са освободени, останалите са предадени на съда и вече са осъдени на лишаване от свобода, поправителен труд или други наказания...
Не ви се вярва, нали? Най-малкото подозрителна е бързината, с която престъпниците са заловени, предадени на съда и осъдени. Не е възможно това да се случи у нас. Адвокат ще се поболее, прокуратурата ще върне делото за процесуални грешки, ще се отложи десетина пъти, ще се сключат споразумения...Откъде накъде хепиендът ще е запазена холивудска марка?!
Всъщност може и да може. Само в изключителни случаи. Например, ако става въпрос за тъщата на полицейския началник. Но за братя - абсурд, не!
Както се казва в онзи виц - в случая е допусната малка грешка, не става дума за компютри, а за компоти. Става дума не за нашто МВР, а за китайското. Полицаят и престъпната му рода не са от Хасково, а от Хейжугоу, провинция Сечуан.
Случката е показателна за представите ни - досега знаехме, че в Сечуан се приготвя вкусна патица. Както и че брат брата не храни, но тежко му, който го няма.
Сравненията се налагат от само себе си. В Китай е така. А у нас депутат взима държавна субсидия от половин милион за партията си, след което сключва договор за наем на партиен клуб с дъщеря си. И се вливат в средната класа.
Ами сигурно заради това черпим законодателен опит отвсякъде другаде, само не от Китай.
Не, всъщност и оттам взимаме нещичко - пилешки бутчета и китайско карго. Контрабанда, разбира се...

Facebook logo
Бъдете с нас и във