Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СРЕД АДВОКАТИТЕ МОРАЛЪТ Е КЪТ

Доскоро прокурор, а сега вече адвокат. Параграф 22 научи, че бившият окръжен прокурор на Русе Люлин Матев е вписан между защитниците в Русенската колегия. Предстои му да положи клетва и вече свободно ще може да упражнява новата си професия.
Името на Матев нашумя на 7 юли, когато излезе докладът за проверката на прословутите 16 папки с информация, уличаваща в корупция двама висши прокурори. Единият бе именно Матев, а вторият е Николай Ганчев.
Според информацията на ГДБОП двамата са поддържали нерегламентирани отношения с разследвания от полицията бизнесмен Илиян Пенев-Мацола.
Тогава главният прокурор Борис Велчев се закани да поиска имунитета на Люлин Матев, за да може срещу него да бъде образувано предварително производство. Имало подозрения, че той е участвал в изнудване. Но Матев спести на главния прокурор труда да пише предложението и на 24 юли сам подаде оставка. А два дни по-късно Висшият съдебен съвет я одобри.
Параграф 22 се допита до юристи морално ли е Люлин Матев да бъде вписан в адвокатска колегия, при положение че съществуват съмнения за извършено от него престъпление.
Реално адвокатските колегии не спазват нормата от Закона за адвокатурата кандидатите за вписване да имат морални качества. А въпросът е сложен, защото може да се злоупотребява с тази норма. Всеки желаещ може да бъде отхвърлен от адвокатските колегии с мотива, че той няма такива качества, заяви в четвъртък (7 септември) председателят на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) Траян Марковски. Той присъства на представянето на индекса за реформа на адвокатската професия през 2006 г., изготвен от Американската агенция за международно развитие (ААМР) и Американската асоциация на юристите (ААЮ).
Според Марковски не е редно в адвокатурата да влизат хора без авторитет в обществото или такива, които с изявите си са нарушили морални норми. Но той не се ангажира с проверка на решението на Русенската адвокатска колегия. Вие знаете, че колегиите по места сами решават кого да впишат. Ще ви кажа, че досега няма нито една жалба за недопуснат кандидат. Но въпросът ще бъде решен в най-скоро време. След три месеца изтича мандатът на ръководствата на всички 28 адвокатски колегии в страната и тогава ще изберем нови хора, каза Марковски, като остави без отговор въпроса дали очаква новите шефове да бъдат по-стриктни към подбора на защитници. Накрая председателят на ВАдС заяви, че на нито един адвокат, който е нарушил законите в страната, няма да бъде простено. Като пример той посочи петима свои колеги, които са били изключени от колегиите си, защото са участвали в управлението на търговски дружества. Един от тях е от София и по двама от Пловдив и Шумен.
През цялото време представителите на ААМР и ААЮ следяха внимателно всяка дума на Траян Марковски. Защото точно преди той да отговори на въпроса на Параграф 22, те похвалиха българската адвокатура, че си е изготвила Етичен кодекс. Чужденците не показаха дали са се сащисали от решението на Русенската адвокатска колегия да впише човек, за когото има съмнения за извършени престъпления.
Иначе по време на представянето на индекса за реформа на адвокатската професия стана ясно, че нещата вървят все по-добре. Предишното изследване е правено през 2004 г. и за тези две години у нас са се подобрили 6 от общо 24 показателя. Има въведени сериозни изпити за приемане на адвокати, създаден е Център за обучение, изготвени са Закони за правна помощ и Закон за медиацията, написан е и вече споменатият Етичен кодекс. Накрая американците отчетоха като положителен факта, че адвокатската професия се упражнява свободно, без никакъв контрол или вмешателство от страна на държавата.
Предстои ни обаче да подобрим обучението и подготовката на юристите в правните факултети, да се затегне дисциплинарното производство срещу нарушителите и да се подобри правото на достъп на адвокатите до клиентите им, които са задържани от полицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във