Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Средноевропейско

Откриването на реликвария с мощите на Свети Йоан Предтеча при археологическите разкопки на остров Свети Иван край Созопол безспорно е прецедент. Това отбеляза и самият ръководител на разкопките проф. Казимир Попконстантинов: От нос Емине до Босфора няма случай на откриване на реликварий на място, по време на археологически разкопки. Значението на това откритие е огромно. Уникална е и кутийката с надпис с името на светеца и няма никакво съмнение, че находката е национална културна ценност.
На фона на тези признания странна изглежда еуфорията около съдбата на мощите. Медиите забравиха уникалността и значението на събитието и се захласнаха по думите на министъра без портфейл Божидар Димитров. От деня на откритията той тръби как мощите на Свети Йоан Предтеча ще легнат не в истинския, а в златно-сребърния реликварий, дарен от самия премиер Бойко Борисов?! На реликвария има надпис „Дар от Бойко Борисов, министър-председател на Република България, август 2010 г., обяви златоустият Димитров.
Намерението това да се осъществи е същинска гавра с мощите на Пророка, Предтечата и Кръстителя Господен Йоан. Който прекарал живота си в строго въздържание и нравствена чистота до деня на мъчителната си смърт.
Неотдавна министър-председателят Борисов обеща да ни добута до статуса на средноевропейска държава - някъде между Източна и Западна Европа. В онази част на континента обаче световноизвестният режисьор Анджей Вайда възропта срещу решението останките на полския президент Лех Качински да бъдат погребани във Вавелската катедрала наред с тези на полските крале.
Е, Бойко сигурно ще ни добута. Но духовно ще си останем завинаги по средата между Източна и Западна Европа. Там, където се кланят на нови кумири, а не на светини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във