Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сретен като хубавата Елена

Навярно познавате историята на хубавата Елена, заради която пламва Троянската война. Според любопитната древногръцка сага далеч преди изкусителя Парис да се наслади на компанията й, Елена се е застоявала в сънищата и на други гръцки юнаци. Сред тях е бил Тезей, който отвлякъл още невръстната девойка и я затворил при майка си. Оттам със сложна спасителна операция я измъкнал Хадес. Когато тя достигнала възрастта за задомяване, прага й изтъркали такива видни герои като Одисей, Аякс, Патрокъл, Филоктет, Менелай и други. Щастливецът се оказал Менелай. Но понеже много хубаво не е на хубаво, щастието му било кратко, защото се появил Парис. Нататък всички знаем как завършва тая история.
Днес
съдбата на един сръбски мафиот напомня тази на хубавата Елена
Сретен Йосич-Амстердама, както го наричат нашите западни съседи, се оказва обект на желанията на всевъзможни тайни служби. Сред заподозрените мераклии са и нашенските спецслужби. Поне така излиза от дефинираната задача на временната комисия в парламента, според която трябва да се изясни закрилян ли е Йосич от нашите тайни служби и защо.
В допълнение към тези твърдения вървят и слуховете, че Йосич е бил желан партньор и на голяма част от родното подземие. Така че образът му на въплъщение на желанието е доста добре уплътнен. Остава само да разберем какви са точно онези качества, които ние, простолюдните, не познаваме, но са били известни и на обитателите на Олимп, и на онези от подземния свят.
Няма как да придобием такова познание, сочи поуката на историята. Слепият поет Омир мълчи по въпроса, а принципът на работа на тайните служби е илюстриран прекрасно от прословутите три маймунки, сещате се, нали?
След като дръпна котката за опашката, Христо Бисеров, шефът на временната комисия в Народното събрание по случая със сръбския нарокобос Сретен Йосич, се дръпна рязко. Комисията прецени, че не е подходящо да се иска разсекретяване на делото на Йосич, обяви той във вторник (28 април). Така скандалът, който избухна в началото на месеца след свидетелството на Йосич пред белградския съд, че по време на престоя си в София е бил покровителстван от оръжейния търговец Николай Гигов и от бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов, си остана на
нивото една жена каза
Което всъщност е толкова често срещано в политическия пехливанлък
Миналата седмица, преди комисията да се откаже от разсекретяването на делото Сретен Йосич, Бисеров заяви, че в него единствените данни за съпричастност на Бойко Борисов към задържането на Йосич се съдържат в писмо на генерала до тогавашния правосъден министър Антон Станков. В него Борисов писал, че се готви атентат срещу Йосич. Писмото е изпратено след... екстрадирането на сърбина в Холандия. Бисеров подхвърли и друга бомба - датата, с която делото на сърбина било заведено в НСС, е след... задържането му. Това е доказателство, че службите са бездействали до този момент, заяви той.
Шефът на временната комисия продължи да заплита казуса на принципа ЕЖК, без фактология, по силата на решението на комисията. Той заяви, че в службите ни е имало информация за лицето Сретен Йосич, но под други имена и с чужда самоличност - нещо, което е пълен нонсенс. Ако са знаели, че човекът, представящ се като Марко, всъщност е Сретен, то значи това е отразено в преписката. Посветена на Сретен, а не на Марко, разбира се.
Най-любопитното е, че спецслужбите разиграват познатия сюжет с онези три маймунки. На заседанието на временната комисия във вторник (28 април), когато се очакваше да се изнесат някакви факти, стана ясно, че вече има отговори от запитаните държавни институции дали в техните архиви има данни, включително и оперативни за Сретен Йосич. Забележете, отговорили са само две институции - Националната разузнавателна служба и ДАНС. Писмата им са умилителни - според Бисеров те имали данни за лицето за периода след 2004 година. А от Гранична полиция пък добросъвестно информират комисията, че според техните информации Сретен Йосич е напуснал страната под това име в деня... на екстрадирането му.
За комисията е станало очевидно, че сърбинът е пребивавал в страната под чужди имена, обявиха след заседанието. Нищо ново - такъв извод си направи и широката общественост, и то далеч преди да бъде създадена комисията и да седне тя да размишлява по темата. Въпросът е
защо под вънкашност друга и име чуждо Сретен все пак е бил добре дошъл тук?
Обяснението, че не бива да се разсекретява делото, защото ще бъде осветен оперативният състав, който е работил по случая Йосич, има основание, но е наивно. И Омир не е обяснил конкретно защо гръцките юнаци са се лепели като мухи на мед на хубавата Елена, ама се знае какъв е отговорът. В единия случай обаче става дума за естетически съображения и похвати, а в другия - за тактически или всякакви други, които влизат в т.нар. оперативна работа.
Това не е окончателно решение на комисията, обясни шефът й във вторник. Имало идея да се разсекрети частично делото в частта му, която визира фалшивите самоличности на Сретен Йосич от пребиваването му в България. Имало и предложение да бъде поканен за разговори в комисията ген. Кирил Радев, шеф на НСБОП от времето, когато австрийските спецслужби са изпратили първото си писмо до нашите - през 2000 година. Това бил първият официален сигнал за пребиваването на Йосич в България, докато е издирван в цяла Европа. Родните антимафиоти попитали австрийците за фалшивите имена на Сретен и получили отговор... шест месеца по-късно. Според твърденията на шефа на комисията Христо Бисеров. Тогава вече шеф на службата е ген. Румен Миланов, назначен там през май 2000 г. с указ на президента Петър Стоянов. Шеф на контраразузнаването пък е ген. Атанас Атанасов. В отговора на австрийците се казва, че в периода 1999-2000 г. Сретен Йосич е влизал, излизал и пребивавал тук многократно под едно от имената в списъка...
През 2002 г. службите ни отново контактуват със свои задгранични партньори и отново по повод на Сретен Йосич. Този път интересът иде от холандска страна. Според Христо Бисеров от съхраняваното в НСБОП дело ставало ясно, че службата разменя кореспонденция с тогавашния холандски посланик у нас баронеса Хенриета ван Линден. В резултат на това, по искане на Холандия, Йосич е бил заловен, като лично премиерът на Ниската земя е следил работата на холандската полиция по случая.
В интерес на истината издирването на Йосич датира от 1996 година. То започва заради получени данни за участието му в убийството на Горан Мариянович - Джокси Бомбардировача, през юли 1995 г. в белградския спортен център Олимп. Тогава Сретен бяга в Колумбия. Във връзка с това убийство
Интерпол го издирва с червена бюлетина от юни 2001 г.
След ареста му в София, през август 2002 г., Йосич е екстрадиран в Холандия. До 19 март 2004 г. той излежава присъда за участие в убийство в Холандия, издадена по-рано. Междувременно срещу него започват още няколко дела и той остава в затвора до 23 март 2006 г., когато е екстрадиран в Сърбия. През май същата година сръбският съд го пуска на свобода срещу парична гаранция от 300 000 евро и му прибира паспорта. Истинския. Процесът срещу него продължава и той чинно се явява на всяко едно заседание по делото за убийството на Джокси.
Между другото в този процес и сръбският мафиот използва хватки, които познаваме от родната съдебна практика. През декември миналата година заседанието на Окръжния съд е отложено поради неявяване на обвинения в поръчителство Сретен. Пред състава адвокатът му Зденко Томанович представя медицинско, че предишната нощ Йосич е изпаднал в безсъзнание в резултат на епилептичен припадък. При прегледа в Бърза помощ е установена неподвижност на дясната половина на лицето му, както и скованост в дясната половина на тялото. Лекарят предписал таблетки и спокойствие. Адвокатът заявил, че според доктора епилепсията е резултат от насилието, което пациентът е преживял в българския и холандския затвор. Това е единствения път, когато Сретен Йосич не се е явил на съдебно заседание.
И така до 28 април тази година, когато комшиите ни вдигнаха шум до небесата, че са задържали Сретен Йосич при успешна операция на сръбските спецслужби. За незапознатите със случая само ще уточним, че до този ден той надали е бил невидим.
Йосич живее нашироко в някогашната вила на Слободан Милошевич
в тузарския квартал Дедине, на ул. Толстоева №33
Три дни преди задържането му в Сърбия бяха застреляни и изгорени двама души от престъпните структури в западната ни съседка. За тях се твърди, че са свързани с Йосич, макар че са принадлежали към различни групировки.
Официално бе съобщено, че арестът на мафиота е заради предявени от Хърватия данни за съучастието на Сретен в убийството на хърватския журналист Иво Пуканич миналата година. Вътрешният министър Ивица Дачич обяви, че по нареждане на Специалния съд за организирана престъпност Йосич е бил задържан по съмнение за връзка с покушението над Пуканич.
По типично балкански маниер обаче ден след шумния арест в сръбските медии бе тиражирана контролирана информация, че задържането се е наложило, тъй като полицията се е сдобила с данни, че Сретен Йосич се готви да бяга. Изборът му кой знае защо бил Австрия, където преди години Йоца също е правил зулуми...
В телевизионно интервю в сряда (29 април) съветникът на БСП по въпросите на сигурността Цветко Цветков в прав текст формулира хипотезата, че вероятно сръбските тайни служби са прибрали на топло Амстердама. Но не заради искането на хърватите, а за да го опазят. Остава тайна какви са основанията на анализатора на БСП да направи подобни твърдения. Няма също да узнаем и дали на срещата на сръбския вътрешен министър Ивица Дачич с колегата му Михаил Миков преди месец, протекла в топла атмосфера, не е била разменена информация и за най-търсения в Европа мафиот с много имена...

Facebook logo
Бъдете с нас и във