Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сретен, Килърите и ПР-ът

Прокуратурата и полицията имат безспорни доказателства, че Георги Петков-Дачи от групата на Килърите е направил опит за убийството на Камен Балбузанов-Куката в Плевен, съобщи във вторник (10 август) главният секретар на МВР Калин Георгиев. Професионалист №1 потвърди новината, че заподозреният за участие в групата за мокри поръчки Килърите Дачи е бил задържан на 9 август в родния си град - точно седем дни след като Софийският апелативен съд (САС) определи мярката срещу него да е подписка. А както се чу надлъж и нашир, мотивът за нея бе, че липсват доказателства за наличието на престъпна организирана група, няма и данни за участието на килърите в покушението срещу Юри Галев.
Повторният арест на Дачи вече е факт. Междувременно неговото име, заедно с тези на останалите от групата, бе широко разгласено от Гранитна зала на Министерския съвет по време на пресконференцията на премиера Бойко Борисов и вътрешния шеф Цветан Цветанов. И започна активен живот из медиите като име на опасен бандит.
Изглежда, по това време плевенската Областна дирекция на МВР и тамошната прокуратура са изяснили, че Дачи е основно действащо лице в екшън, разиграл се преди цели десет месеца в Плевен. На 20 ноември 2009 г. около 19.40 часа на мушката на неизвестен стрелец попада 31-годишният тогава Камен Балбузанов-Куката - видна фигура от подземния плевенски свят, пък и не само там. Куката е издебнат, докато кротко си сръбвал питието в кафе Латино. След като изгърмял почти цял пълнител патрони, неизвестният килър побягнал. Куката обаче останал жив, отървал се само с рани в рамото и в крака. И след една операция става като нов.
Часове след тази стрелба се появи информация, че полицията в града издирва стрелеца, за когото се смяташе, че бил познат на Куката, по дадено от свидетел описание. Извършителят не бе открит, сякаш потъна вдън гори тилилейски. Чудото по неговото разкриване стана чак през август тази година, тоест десет месеца по-късно.
Ако покушението срещу Куката беше извършено по времето на тройната коалиция, вероятно щяхме да имаме обяснение какво са правили (всъщност не са направили) прокуратурата и полицията по разследването, особено при положение че е имало и описание на извършителя. Но за беда е станало през ноември миналата година, когато вътрешен министър е и продължава да бъде Цветан Цветанов - този, който оповести успешната акция на МВР срещу Килърите, както и задържането на стопроцентовия стрелец срещу Куката. При други условия премиерът Бойко Борисов справедливо би отбелязал: ако МВР и прокуратурата си бяха свършили работата тогава, днес Юри Галев щеше все още да вилнее из Боровец и родния си Самоков! Но в случая това не стана, по обясними причини.
Ако наистина
все още хипотетичният според съда килър
Георги Петков-Дачи е бил видян и описан в онази мрачна ноемврийска вечер, но е бил разпознат от свидетеля едва сега, през август месец, блазе на прокуратурата за такива очевидци. Ще напомним, че досъдебното производство, по което Дачи беше задържан и отведен на разпит в плевенската полиция, бе образувано преди почти година. Би било прекрасно, ако разпознаването на Петков е станало и пред съдия, за да няма мърдане после в съдебна зала. Засега обаче единствената потвърдена информация по темата е от ОДП-Плевен - че Петков е бил разпитван, но не се казват подробности за какво. Обвинителите в града пък изобщо отказаха да коментират въпроса, въпреки че според неофициалната информация досъдебното производство за стрелбата срещу Камен Балбузанов води именно Плевенската окръжна прокуратура.
Както и да е. Заради подозрението, че е извършил покушението срещу Галев, червенобрежкият килър Дачи беше задължен от съда само да се подписва в полицията, тъй като няма категорични доказателства, че именно той е стрелял срещу самоковския войвода. В досъдебното производство за стрелбата срещу Камен Балбузанов - Куката обаче той е посочен като извършител, може би след разпознаване от очевидец. Това вече е достатъчно, за да бъде задържан с постоянна мярка за неотклонение, по време на която ще има възможност да си припомни целия си изминал живот, включително и обстоятелствата около убийството на Юри Галев.
Има и още една тайна в неговия живот на обикновен жител на Червен бряг, която задължително трябва да си припомни в следствения кауш - има ли поръчка за убийството на премиера Бойко Борисов. Съществуването на такава поръчка беше също разгласено с мрачен тон от заместник главния прокурор Бойко Найденов: Пуснаха тези, които са готови да изпълнят мокра поръчка срещу настоящия премиер. В оперативните разговори, които са водени, става въпрос за това, че тази група действително е приемала да изпълни и мокра поръчка срещу Борисов. Това са сериозни неща, каза Бойко Найденов.
Нещата действително са сериозни, ако става дума за живота на премиера - който и да е той. Още по-сериозни стават те, ако зад поръчката се изправя зловещият силует на сръбския мафиот Сретен Йосич. На него приписват фразата
Ще убия първо децата ти и най-близките ти роднини
а тебе ще оставя накрая за десерт, за да страдаш дълго, докато гледаш собственото си погребение. По белградската чаршия се говори, че тези топли думи Йосич отправил към другия железен герой от комшийското подземие Милорад Улемек - Легия, бивша червена барета. Думите са изречени през 2004 година. Каква е била реакцията на Легия не се знае, защото по онова време той се укриваше, след като организират убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич в центъра на Белград. Той бе разстрелян през март 2003 година.
По-интересно е защо Сретен ги е изрекъл. Твърди се, че намирайки се в строго охранявания холандски затвор Фухт, Йосич разбрал кой го е изпържил на българските власти през юни 2002-ра, когато беше заловен в София и екстрадиран в Сърбия, а оттам - в Холандия.
Според мълвата в Белград бившата барета и служител на сръбските спецслужби Милорад Легия използвал своите канали и връзки в България, за да издаде, че Сретен ползва чужда самоличност - на Марко Милосавлевич, и под това име е живял в страната от 2000 до 2002 година. Йосич беше арестуван и този акт бе вписан в актива на тогавашния главен секретар на МВР и днешен премиер Бойко Борисов.
В същото време самият Сретен Йосич на заседание на Върховния съд в Белград през април 2009 г. обяви, че негов домакин и закрилник по време на пребиваването му в България е бил Бойко Борисов. Там ме закриляха службите за сигурност на Бойко Борисов, който по-късно стана градоначалник, и Николай Гигов, собственик на ФК Локомотив, с който съм бил свързан по бизнес, тъй като той е бил легален търговец на оръжие, обяви пред съда на 7 април 2009 г. Йосич. Тогава сръбските медии писаха, че Гигов е признал, че познава Сретен Йосич покрай футбола, докато Борисов остро е отрекъл каквото и да е сътрудничество със сърбина. Само да вметнем, че според информации от сръбските медии, докато е пребивавал у нас между 2000 и 2002 г., Сретен Йосич е притежавал освен документ на името на Милосавлевич и служебна карта на собственото си име от сръбското МВР, или по-точно на някогашната служба за сигурност (подобна на нашата НСС) преди днешната им BIA. И така излиза, че широко коментираните топли връзки между нашите и сръбските бандити всъщност са били контролирани от съответните служби на двете държави.
Съпричастността на редица наши мафиоти към тайните служби вече е известна. Да споменем, че карти на нещатни сътрудници на НСС, СДВР или на други служби са имали Иво Карамански, Поли Пантев, Младен Михалев-Маджо и т.н. Навярно такава е практиката не само на Балканите, но и по цял свят.
Точно от гледна точка на тази практика твърдението, че Сретен Йосич е поръчал убийството на премиера Борисов изглежда нефелно. Има смисъл Йосич да поръча Милорад Легия, за да си отмъсти, а не тогавашния главен секретар на българското вътрешно министерство, което две години не е знаело нищо за пребиваването му в София. Ако не е бил Легия, Сретен Йосич щеше да си прекара още толкова години в апартамента на бул. Христо Ботев, под носа на Столичната дирекция на МВР, заедно с жена си и децата си.
Не се връзва със Сретен Йосич
и изборът на килър, който да гръмне премиера. Твърди се, че досега когото той е поръчал, си е заминал от този свят. Най-красноречив пример е разстрела на Горан Марианович през 1995 година Той беше убит само заради това, че приел заръката на черногорската цигарена мафия да ликвидира самия Сретен. Горан беше очистен от двама професионалисти - полицаите Милосавлевич и Проданович. И може би те нямаше да бъдат заловени никога, ако десетина дни след покушението не бяха извършили въоръжен грабеж със стрелба от същите картечни пистолети Хеклер и Кох, дадени им лично от Сретен Йосич, за да убият Марианович.
Предстои да се докаже твърдението на заместник главния прокурор Бойко Найденов, че Георги Петков-Дачи е безпощадният убиец на Куката и на Галев.
Въпросът обаче е: щеше ли безпощадният Йосич да заложи на такъв куц кон, какъвто явно е Дачи, съдейки от съдбата на мишените му? Първата - Куката - се отървава само с рани в рамото и крака, след като стрелецът изпразнил цял пълнител. Втората - Юри Галев - беше пронизан с яка автоматична стрелба само в стомаха и с раните си успя да се домъкне до родното си село. И ако не беше инфарктът, като нищо можеше да си седи и днес на трибуните на Рилецо. Несериозно, нали?
Сръбските МВР и Агенция за сигурност обявиха, че не разполагат с информация Сретен Йосич, който се намира в затвора в Белград, да е поръчал убийството на премиера Бойко Борисов. Дори и бившият шеф на сръбската служба за сигурност Мирослав Милошевич от времето, когато главен секретар на нашето МВР пък беше Борисов, обяви, че не може да прецени дали Йосич е способен да организира подобно покушение от затвора. Борисов е мой приятел, имахме отлична комуникация, докато той водеше българската, а аз сръбската полиция. Веднъж ми каза, че имал оперативна информация за подготвян атентат от Йоца Амстердам (Сретен Йосич) срещу него. Това беше след залавянето му през 2002 година. После през 2005 г. поканих Борисов на среща на шефовете на полициите от страните в Югоизточна Европа в Сърбия и той потвърди идването си. Междувременно в последния час се отказа, защото получил информация, че мафията иска да го ликвидира, заяви наскоро Милошевич.
Годината е 2010-а, премиерът Бойко Борисов - да е жив и здрав - е невредим и цял, въпреки поръчките на българо-сръбската мафия още от 2002 година. Ако обаче Дачи от Червен бряг не си признае за последната, ще стане като в общата за нашия и сръбския народ приказка: Оти ручахме жабетата?!.
Да е жив и здрав обаче затворникът Сретен Йосич. The PR must go on (Пиарът трябва да продължи) .

Facebook logo
Бъдете с нас и във