Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СРС-скандалът приключи с доверие

Скандалът с разпространените преди седмица записи се оказа опера, чиито действия и финал се развиха според логиката на неизвестен засега майстор-либретист. В първо действие извисиха глас злодеите, после чухме арии на невинните, дойде ред на партията на Великия Командор и най-накрая чухме хор на мнозинството, завършил с мощен финал, озаглавен от либретиста Вот на доверието.
В очакваната увертюра прокуратурата извърши първоначална проверка на прословутите записи, разпространени преди седмица, и откри топлата вода. Предоставените за изследване звукозаписи не са оригинали и върху тях е извършена допълнителна манипулация, се казва в становището на държавното обвинение от сряда (19 януари). Факт, който вече беше ясен на всички, чули записите в интернет.
Фоноскопската експертиза на записите, вероятно изтекли от силовите ведомства, кой знае защо беше направена от експерти в структура на вътрешното министерство - Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК). Вероятно затова заключението им не е изненада. Само новопокръстената в тайната на СРС-тата и видеонаблюдението шефка на парламента Цецка Цачева възкликна в ефир: Изводите са категорични, че това не са оригинални записи на СРС-та, а презаписи. Резултатът от проверката е обективен. Предлагам да не се чете конкретно експертизата.
Все пак си заслужава да се прочете. Ето какво се казва в нея: ... Представените за изследване звукозаписи не са оригинали, а са презаписи на телефонни разговори, направени от едно устройство на друго (най-вероятно възпроизведени чрез компютър и записани от друго звукозаписващо устройство), при което е привнесен допълнителен фонов шум от устройствата и от акустичната среда на помещението. При презаписите е извършено и премодулиране на сигнала, което се изразява в изкривяване на амплитудно-честотната характистика. При изследване на звукозаписите се откриха множество неестествени отклонения от амплитудата и честотата на сигнала. При изследване на потока на речта, смисловото съдържание и интонационния контур на провежданите разговори на отделни места се констатира нарушение на параметрите в областта на синтаксиса, стилистиката и интонацията. На места в звукозаписите се открива пропадане на отделни звукове в началото, средата или края на думите. Описаните по-горе отклонения както в амплитудно-честотните характеристики, така и в областта на синтактичните, стилистичните и интонационните особености биха могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите. Привнесеният допълнителен фонов шум и изкривяването на сигнала ограничават възможностите за изследване и откриване на признаци за манипулация и монтаж върху изследваните звукозаписи. Записите не са оригинални и са с променени параметри в резултат на допълнителните, описани по-горе, манипулации.
Най-важната фраза в становището на прокуратурата е, че отклоненията биха могли да се дължат на манипулации върху звукозаписите. Тя всъщност е с отворен финал, тъй като съдържа недоказано предположение. А коренно противоположна беше насоката за разпоредената проверка - установяване на автентичността на записите от разговори на шефа на митниците Ваньо Танов с финансовия министър Симеон Дянков, със заместника му Владислав Горанов, с шефката на правната комисия в НС Искра Фидосова и с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Със заключението си, че записите не са оригинални и върху тях е извършена допълнителна манипулация, прокуратурата си изми ръцете като Пилат Понтийски.
Но в четвъртък (20 януари) стана ясно, че спецсредствата срещу шефа на митниците Ваньо Танов са използвани в хода на разследване за контрабанда през февруари миналата година. Според неофициалната информация те не са доказали престъпление и са били унищожени, но не е изключено да са били презаписани, преди да бъде разпоредено унищожаването на компютърните файлове според изискването на закона. Поради това, че унищожените оригинали не могат да бъдат сравнени с тиражираните информации, не можело да се установи дали записите съвпадат.
Ако твърдението за разследването срещу Танов е истина, това значи, че подпис за техническата експлоатация на спецсредствата е сложил лично вътрешният министър Цветан Цветанов. А той през цялото време на скандала твърдеше, ту че записите са дело на частни структури, ту че са на мобилни оператори. Аз в момента не мога да ви дам пълната гаранция за това, което излиза в публичното пространство, кой е източникът и какви са те - дали са регламентирани или нерегламентирани, каза кой. А можеше да каже, че през февруари лично той ги е регламентирал с подписа си. Остава въпросът защо Цветанов ни спести това признание?!
Така се стигна до поредната мистификация - експерти извън МВР ще установяват има ли смислова манипулация на разговорите между Танов, Дянков, Горанов, Борисов и Странджев. Отделно от това пък се извършват разпити на служители на ДАНС и ДОТИ поради съмнения за непрофесионализъм в работата им и изтичане на информация.
В същото време във виртуалното пространство се разпространява друга експертиза на записите, правена от ентусиазирани професионалисти от форума на сайта Биволъ. Заключението им е, че става дума за презапис, направен с микрофон от тонколоните на компютър като предпазна мярка срещу евентуални идентификатори (хедъри) във файловете с оригиналния звук. Но става дума за СРС-та, направени със специално оборудване, което е инсталирано в телефонна централа, твърди форумската експертиза. Прегледът на няколко ключови фрази от разговорите не показвал специфични странности в интонацията и шума от средата, липсват и признаци на снаждане и на последващо изглаждане с филтри на контактната зона, иначе казано, липсва манипулиране на разговорите.
Ето и най-любопитният извод: ако оригиналите са унищожени, логовете от централата и трафичните данни би трябвало да са налице, тъй като по закон се пазят 12 месеца след записа. Те могат да покажат с висока точност кой и къде е можел да подслушва съответните разговори в мобилния оператор и дали подслушването е станало с оборудване на МВР. Срокът за унищожаването на тези индикации изтича след два месеца.
Ако тази информация не бъде поискана от прокуратурата, и последната следа за скандалните СРС-та ще изчезне. И въпросът за отговорността ще се размие. Както вече предупреди Параграф 22. Изглежда, такава е волята на либретиста...

Facebook logo
Бъдете с нас и във