Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СРС-скандалът затъна в... скандали

Енергичната заявка на прокуратурата за решително разследване на незаконното прилагане на специални разузнавателни средства преминава от слънце на сянка. За броени дни разследването мина на заден план, удавено в политическо словоблудство. На дневен ред са изборите, чийто тътен заглушава повдигнатите тази седмица от Софийската градска прокуратура обвинения. Те са срещу хора, които едва ли ще проговорят, за да кажат кого са подслушвали и чии нареждания са изпълнявали. Повдигнати са обвинения срещу шефовете в Специализираната дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО)Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Кацаров го обвиняват за длъжностни и документни престъпления, както и за престъпления срещу правосъдието. Делата им обаче едва ли ще бъдат вкарани в съда преди парламентарния вот, ако изобщо бъдат вкарани. А разглеждането им на три инстанции ще продължи с години, след изтичането на които скандалът ще е безответно отшумял.


Далеч повече шум вдигнаха разпитите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и на експремиера по време на тройната коалиция Сергей Станишев в специализираната прокуратура - като свидетели. Не че такива свидетели биха казали истината по главните въпроси. Станишев например никога не би признал, че сигналът не е анонимен, както оповести, а че примерно е резултат на подготвена и съгласувана в червената централа акция. А мнозина се запитаха, ако тази информация е с 2-3-годишна давност, защо е премълчавана досега - до изборите. Цветанов пък за нищо на света няма да открие вина у себе си, пробутвайки небивалицата, че не можел да знае какво върши всеки от служителите му. В резултат ползата от двамата за разследването е твърде съмнителна. Отделно че не може да бъде и коментирана, понеже всичко минава под булото на следствената тайна.


Това пролича от оценката на довчерашния силов вицепремиер за ставащото. Според него то е част от политическа кампания срещу него, целяща да го накара да се оттегли като председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Той, естествено, нямал никакво намерение да го направи - има си хас да клекне точно в разгара на предизборната битка. За морална отговорност да не говорим. Единственият напредък при главния изборджия в ГЕРБ е, че смекчи тона срещу прокуратурата, с която до неотдавна играеше в един отбор. След като държавното обвинение образува дело срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров, Цветанов буквално изтрещя. Той окачестви това като национално предателство и посочи вероятния поръчител на удара срещу антимафиота - тайни общества в съдебната система. В яда си Цветанов произведе и поредния гаф, питайки дали и за тези, които проверяват вътрешното ведомство в момента, не е имало информация в службите, че са вършили безобразия през всичките години. Ама ако е имало, защо ръководеното от Цветанов МВР не е превърнало тази информация в досъдебни производства срещу въпросните прокурори?! За това ексминистърът мълчи.


Докато Цветанов пита журналистите каква е логиката да се оттегли от политиката, което сам обеща (довчера той посочваше престъпниците според повдигнатите, а не според доказаните обвинения, сега вече държи на презумпцията за невиновност), креатурите му във вътрешното ведомство копират неговото поведение. Отговорност отказа да поеме чрез оставката си и главният секретар на МВР Калин Георгиев. Преди десетина дни той обяви, без да му мигне окото, че изтритата информация е... архивирана в пълен обем и е на разположение на прокуратурата. Да, но в прокуратурата нямаха и представа за подобно нещо, та главсекът беше привикан да обясни думите си. Какви ги е дъвкал не стана ясно, но държавното обвинение заяви накрая, че в хода на проверката такава информация не е предоставяна на прокурорите от длъжностни лица от състава на министерството, включително и от самия главен секретар.


Че Калин Георгиев е изрекъл опашата лъжа, беше потвърдено и от думите на Станишев след разпита му. Експремиерът каза, че разследващите продължават опитите за възстановяване на незаконните записи. Но вместо да обясни публично абсурдната ситуация, Георгиев се изкара трагически герой - не живеел с мисълта да е главен секретар, но не подавал оставка, за да не бъде тя изтълкувана като признание за вината на подчинените му служители. За неговата вина нито дума.


Бойко Борисов за пореден път подкрепи Цветанов и сега топпикантерията е следната - ще се реши ли прокуратурата да предприеме преки действия срещу човека, когото всички смятат за диригент на подслушванията? Та нали главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че две трети от сигнала на Станишев е потвърден и че работата по делото продължава, че ще се разследва и дейността на Цветанов по контрола върху прилагането и използването на СРС. А заместникът на Цацаров Борислав Сарафов увери, че Цветанов не е свещена крава за прокуратурата, и ако в хода на разследването бъдат събрани достатъчно данни за извършено от него престъпление, той ще бъде обвинен.


nbsp;

Както у нас, така и в Брюксел скандалът с подслушванията затъна в политически съображения. Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи на Европейския парламент се разцепи на партиен принцип по повод на внесеното искане на евродепутати от България и от други страни тази тема да влезе в дневния й ред. В сряда (24 април)координаторите и ръководството на комисията не успяха да постигнат съгласие на закрито заседание и оставиха решението за открито заседание, което ще се състои на 7 май. Така Европейската народна партия (ЕНП), в която членува ГЕРБ, удържа засега победа над социалистите от ПЕС и либералите от АЛДЕ. А те искат въпросът да бъде дискутиран на пленарната сесия на Европарламента в края на май. Дори и да го постигнат обаче не е ясно дали този дебат ще приключи с приемане на резолюция, или евродепутатите ще се задоволят единствено с обсъждането на въпроса. Междувременно евродепутатите от ГЕРБ правят всичко възможно дебатът да не се състои, твърдейки, че се прави опит Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи към Европейския парламент да бъде използвана манипулативно преди изборите в България. Привежда се и доводът, че Европарламентът не може да обсъжда тема, която е предмет на незавършила проверка по анонимен сигнал. Европейската комисия реагира на всичко това твърде предпазливо. Говорителят й Марк Грей заяви пред медии в Брюксел , че тя следи изключително отблизо и от седмици въпроса с подслушванията в България и е запозната с изявленията на бившия министър Мирослав Найденов. Грей посочи обаче, че засега Комисията не разполага с документални доказателства, открити при проверката. Няма да се намесваме в разследване, което не е приключило, обяви говорителят.

nbsp;Че подслушването не е българско изобретение, знаем. Но научаваме, че тази инфекция не е чужда и на европейските ни партньори. Докато комисията в Европарламента спореше да допусне ли дебат за българския СРС-скандал, Европейската комисия реши, че няма основания за отстраняване на генералния директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ)Джовани Кеслер. Това се посочва в изявление на комисията, която отчита фактите и констатациите в годишния доклад на надзорния съвет на службата. А точно обратното очакване се прокрадваше напоследък в материали на европейски медии. Те също се позоваваха на данни от доклада, от които ставало ясно, че ОЛАФ е превишила правата си и в разрез със закона е подслушвала и проследявала отстранения вече еврокомисар по здравеопазването и политиката за потребителите Джон Дали. Той беше санкциониран за срещи с лобисти във връзка с промените в директивата за тютюневите изделия. От доклада обаче излизало, че описаните от надзорниците на ОЛАФ срещи не са се състояли. Европейската комисия стигнала до заключението, че ще разгледа и обсъди доклада с шефа на службата Джовани Кеслер, със Съвета на Европейския съюз и с бюджетната комисия на Европейския парламент. Еврокомисията отбелязва и положителен напредък в ОЛАФ след последните реорганизации там.

Facebook logo
Бъдете с нас и във