Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СРС-та минират делото Цонев и сие

Едно от най-шумните дела в последните години - срещу бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров, пак се заплете и тръгна в изненадваща за прокуратурата посока.


Тримата са обвинени, че са дали подкуп от 20 000 евро на следователя Петьо Петров, за да потули разследване срещу ексминистъра. Процесът беше белязан със скандали от самото си начало. При ареста на Цонев заместник градският прокурор на София Роман Василев направи гаф, като нарече задържания абсолютен престъпник, преди още да бе формулирано обвинението. Самият Цонев бе проснат на земята, а при ареста му в офиса на Попов кадрите бяха показани по телевизията. Сега като жертва на полицейския произвол Цонев съди държавата в Страсбург.


Две години и половина след този екшън делото отива към своя финал, но той вероятно няма да зарадва обвинението. Тази седмица бяха изслушани защитните пледоарии на двете страни. Прокуратурата поиска по седем години решетки за Цонев и Попов и шест години за съдията Петров, както и по 15 000 лв. глоба за всеки от тях. Много е съмнително обаче дали в понеделник (29 октомври), когато се очаква магистратите в черни тоги да кажат тежката си дума, ще се чуят именно такива присъди.


Причина те да са други може да се окаже искането на един от адвокатите да бъдат изключени показанията на ключовия свидетел на обвинението - следователя Петьо Петров, от материалите по делото. Според адвокат Константин Симеонов, който защитава финансиста Попов, в показанията на следователя имало откровени лъжи. Защитникът твърди също, че са използвани незаконно СРС по делото (а на тях почти изцяло се базира обвинителната теза).


Според юриста е извършено престъпление, тъй като е съставен документ с невярно съдържание. По думите му авторът на исканията за прилагане на спецсредства - прокурорът Роман Василев, е бил вписан в долния край от машинописката на Апелативен съд - в Бургас. А искането и разрешението за СРС са били написани от една и съща ръка и с едно и също мастило, което означава, че са били подготвени предварително. Адвокатът твърди също, че върху плика с подкупа били открити само отпечатъците на следователя Петров.


Кашата сгъстиха допълнително твърденията на подсъдимия Тенчо Попов. Бившият секретар на МФ хвърли нова бомба пред съда, като обяви, че е лъгал по време на досъдебното производство. Той се оплака, че бил притискан от заместник градския прокурор Роман Василев и от основния свидетел, следователя Петьо Петров. Затова по време на разследването излъгал във вреда на ексминистъра на отбраната, за да се спаси от нови обвинения. Подсъдимият обяви, че не познавал Николай Цонев и никога не е участвал в схема за подкупването на следователя Петьо Петков, както твърди обвинението.


Но най-впечатляващо беше твърдението на подсъдимия, че искал да се подиграе със следователя Петров, като му подал плик с неденоминирани левове, а не с 20 хил. евро, както твърди прокуратурата. Идеята била да покаже, че няма да му съдейства за получаването на подкуп. По искане на прокурора Божидар Джамбазов съдът прочете показанията на Попов, които той е дал в досъдебната фаза. Според тях той е водел комуникация с Цонев и впоследствие чрез непознат посредник е получил плик с 20 хил.и евро, които да предаде на следователя Петров.


В своите обяснения съдия Петър Сантиров пък заяви, че следователят Петров го е търсил във връзка с дело, което подсъдимият гледал, за да го пита дали обвиненият по казуса би могъл да сключи споразумение. По време на разговорите обаче разследващият постоянно намесвал името на Николай Цонев, споменавайки разследването за комуникационната система Странджа 2, което според прокуратурата е било повод за цялата корупционна афера...


Основният подсъдим Николай Цонев каза пред съда, че не познава останалите двама подсъдими и отказа да отговаря на въпросите на магистратите. По останалите две дела срещу него Цонев вече е оправдан. Ако в началото на другата седмица ексминистърът бъде оневинен и в този процес, кръгът ще се затвори и той ще се отдалечи съвсем от определението абсолютен престъпник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във