Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СРС-то е като прасето - всичко яде

Светът отдавна вече се интересува преди всичко от квантовата физика, нанотехнологиите и Големия взрив. Само у нас в прегрелите глави на народа бръмчат два вечни въпроса, услужливо разбуждани от политическия елит - много ли ни подслушват и кои са агентите на ДС.
Крайно време е да изоставим темата за агентите, защото, както излиза от безбройните списъци, публикувани от Комисията по досиетата, явно половината народ е бил на щатна служба, а останалата - явочници и негласни сътрудници.
Въпросът за подслушването обаче няма скоро да бъде избит из главите на политиците и народа. Защото подслушващите в процентно отношение са нищожно малко на брой в сравнение с подслушваните и потенциално следените. Обяснението на този факт може би се крие в логичното предположение, че последните крият тайни, за които другите дават мило и драго да ги научат.
А защо да не бъдат подслушвани
отговори на въпроса с въпрос преди време премиерът Бойко Борисов. Ставаше дума дали директорът на Агенция Митници Ваньо Танов е бил контролиран и има ли разработка срещу него. Как се хваща корупция по високите етажи на властта? Когато някой падне от власт ли да започнем да го разработваме?, продължи с въпросите си премиерът. Той разкри, че един от ангажиментите на кабинета му е да контролираме всички длъжностни лица, те трябва да са под стрес и да знаят, че ги наблюдават. И за да не си помисли някой, че е останал извън кръга на контролираните, министър-председателят добави, че в момента се проверяват митниците, фондовете, строителството и всички, за които има някакви данни.
Изчерпателно, нали?! Ако подобно нещо се изречеше в друга някоя държава, общественият скандал е вързан в кърпа. По простата причина, че това означава властта да харчи милиони, за да следи сама себе си. За което обаче плаща данъкоплатецът. А навсякъде другаде, освен у нас, данъкоплатците искат сметка от властимащите за всяко похарчено евро.
В България се подслушва прекомерно, но ефективността от многобройните специални разузнавателни средства (СРС) е ниска, обяви в събота (18 декември) в националния радиоефир главният прокурор Борис Велчев. Той съобщи, че до края на годината прокуратурата ще състави регистър на всички СРС-та, използвани по досъдебни производства, и на прокурорите, които най-много са назначавали подслушване.Така според него щяло да стане ясно дали те са искали СРС в регламентираните според закона случаи, когато търсената информация не може да бъде събрана по друг начин и престъпната дейност не може да бъде доказана с други средства. Този регистър ще действа и през 2011 г., обеща прокурор номер едно.
Според него това, което се събира със СРС, не е достатъчно продуктивно и демобилизира състава на прокуратурата. Причината е, че вместо да се събират ефективни доказателства, се изчаква те да капнат от нечий подслушван телефон. Съмнявам се, че бандитите се договарят да вършат престъпната си дейност по мобилните си телефони, категоричен бе Велчев.
В едно от последните си изказвания миналата седмица вътрешният министър Цветан Цветанов обаче подмина въпроса много ли се подслушва у нас. Той директно се захвана за
ефективността на т.нар. веществени доказателства пред съда (ВДС)
изготвени на базата на информация, събрана чрез СРС-та. Ако говорим за минал период от време, процентът беше много малък и всъщност, действително процентът на използваните специални разузнавателни средства, без обаче от тях да има някаква ефективност, беше около 10-12 процента. Днес говорим вече за около 34% ВДС-та, които се изготвят след прилагане на специални разузнавателни средства, което показва, че сме вдигнали чувствително ефективността и реално има резултат, обясни той.
Според МВР-шефа няма абсолютно никакво драстично увеличаване на разходите, които прави министерството или данъкоплатецът при използването на специалните разузнавателни средства. Гаранцията за това е подкомисията за контрол на СРС-тата в Народното събрание. Това е постоянно действаща подкомисия към Комисията по правни въпроси, която осъществява предвидения в чл.34б от Закона за специалните разузнавателни средства и чл.261б от Закона за електронните съобщения парламентарен контрол и наблюдение. Според чл.34б от ЗСРС чрез комисията Народното събрание осъществява парламентарен контрол върху процедурите по разрешаване, прилагане и използване на специалните разузнавателни средства, съхраняването и унищожаването на получената чрез тях информация, както и за защита на правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразното използване на специални разузнавателни средства.
Всяка година до 31 май петчленният състав на звеното подготвя доклад за извършената дейност, който съдържа обобщени данни за разрешаването, прилагането и използването на СРС, съхраняването и унищожаването на информацията, получена чрез тях. За осъществяване на дейността си комисията има право да изисква в рамките на своята компетентност информация от органите, да проверява редовността на водене на регистрите им за тяхната дейност по закона заедно със съхраняваните искания, разрешения и разпореждания по използването и прилагането на специални разузнавателни средства. Трябва да контролира и съхраняването, и унищожаването на придобитата чрез тях информация. Освен това подкомисията следва да прави предложения за подобряване на процедурите по използване и прилагане на СРС-та, както и за съхраняване и унищожаване на информацията.
Колкото до гражданите, спрямо които неправомерно са били приложени СРС,
комисията има ангажимент да ги известява служебно
Както се вижда, твърде широк е периметърът на опасностите, както и кръгът на тълкуванията им, поради което подслушаните граждани могат и да не разберат, че разговорите им са били контролирани. А комисията едва ли ще има толкова време да рови подробно в разрешенията за искания за употреба на СРС. Още повече че сегашният шеф на подкомисията Явор Нотев обяви, че тя не разполага с точна статистика за използваните СРС по членовете от Наказателния кодекс, които допускат това. Според Нотев пълен контрол не може да има, докато липсва обща информационна система на полицията, прокуратурата и съда.
Според комисарите вече е постигната договореност между ръководството на вътрешното ведомство и управляващото мнозинство употребата на СРС да бъде подчинена на лимити за МВР, за ДАНС, полицейските дирекции и останалите структури, които имат право на СРС по закон. Законопроект за въвеждането на лимит внесе в парламента Христо Бисеров, депутат от ДПС. Твърди се, че идеята му ще бъде възприета от мнозинството, но дали това ще стане, ще видим при дебатите в пленарната зала през следващата година.
Комисията вече е направила забележка на МВР за
неправомерната употреба на това крайно средство
за разкриване на престъпления. Според статистиката за първите девет месеца на 2010 г. броят на използваните СРС, поръчани от МВР, от прокуратурата и ДАНС, е около 11 хиляди. В обсега им са влезли около 3500, част от които чужденци, следени от спецагенцията.
Към наблюденията на комисията се присъединяват и правозащитните организации у нас. Според тях в службите на МВР се концентрира огромно количество информация, която съдържа данни, несъотносими към непосредствената дейност в борбата срещу престъпността. Според тях материалните носители, съдържащи информация от СРС, не се унищожават. Така освен исканията и разрешенията в създадените регистри се съхранява и събраната информация. Това превръща службите, които реализират СРС-тата, от оперативно-технически в чисто информационни, като по този начин се създават предпоставки за недобросъвестно използване на информация от служители, имащи достъп до нея.
Страната ни вече има една присъда от Европейския съд по правата на човека в Страсбург за непрецизирана регламентация на СРС и системна злоупотреба със събраната чрез тях информация. Тя е от 28 юни 2007 г. и е влязла в сила от 30 април 2008 година. Според ЕСПЧ Законът за СРС не дава надеждна защита срещу произвол при следенето, записването, филмирането и контрола върху кореспонденцията, осъществявани от МВР. Според европейските магистрати законът и свързаните с него практики не дават гаранции срещу манипулиране на събраните чрез СРС данни, както и срещу използването им в частен интерес.
Цялата власт по съхранението и унищожаването на събраната чрез спецсредства информация остава в МВР и ДАНС. От агенцията вече обявиха, че не могат да дават статистика за приложените от тях СРС заради националната сигурност. Самият вътрешен министър пък тактично избягва темата за прекомерното подслушване, защото все още СРС-тата са единственият сигурен начин службите да понаучат нещичко за тайните на криминалния контингент. А след като премахнаха компрометираните нещатни сътрудници и платени информатори, СРС-то ще живее дълго. Още повече от практиката до момента става ясно, че СРС-то е като прасето - всичко яде...

Facebook logo
Бъдете с нас и във