Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СТАР ФИЛМ С НОВ РЕЖИСЬОР

Четири месеца бяха необходими на Софийската военноокръжна прокуратура, за да прочете НПК, да го осмисли и да съзре грешката си при разследването срещу бившия външен министър Соломон Паси за договора с фирма Трансат (за изграждане на сателитна връзка за комуникация между ведомството и посолствата на България по света).
Във вторник (15 ноември) стана ясно, че делото е прехвърлено на Софийската градска прокуратура (СГП), защото... военните магистрати, според НПК, нямат правомощия да разследват цивилни лица, каквито са работещите във външно министерство. Още през лятото на тази година Параграф 22 писа, че това е закононарушение (бр. 30 от 30 юли тази година). Но понякога истината изминава дълъг път.
Официалното съобщение на СГП гласи: Прокуратурата е образувала предварително производство срещу виновните длъжностни лица от МВнР за това, че в периода юли 2004-а - април 2005-а в България и Гърция са станали причина да бъде разкрита държавна тайна по непредпазливост, като деянието е извършено поради неспазване на нормативно установените изисквания за защита на класифицираната информация. Предварителното производство е и заради това, че в периода 2004-2005 длъжностите лица са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за фирма Трансат АД облага, като от деянието са настъпили значителни вредни последици и случаят се явява особено тежък. Разследването е поето от Националната следствена служба (НСлС).
Скандалът с фирма Трансат избухна на 19 юли тази година. Тогава пресслужбата на държавното обвинение разпространи съобщение, което гласеше, че: Софийската военноокръжна прокуратура извършва проверка по повод създаването на център в Израел за връзки между българското Министерство на външните работи (МВнР) и българските посолства в десетки държави. Проверява се има ли достатъчно данни за извършено престъпление шпионство и престъпление по служба. Освен това се проверява дали същата израелска фирма е извършила митническо престъпление при внос на технически съоръжения в България за около 2 млн. евро. Съобщаваше се още, че ще бъдат разпитани министрите Соломон Паси и Милен Велчев.
На 25 юли на специална пресконференция ръководителите на Софийската военноокръжна прокуратура Спас Илиев и на Военноапелативната прокуратура Крум Манов обясниха в какво, според тях, се състои престъплението на двамата вече бивши министри. На 19 юли 2004 г. Министерството на външните работи сключва договор с фирма Трансат АД за изграждане на сателитна комуникационна връзка с 37 български посолства по света. Българската фирма закупува техниката от израелското дружество Гилат. Според обвинителите обаче с договора с Трансат външно министерство е нарушило два нормативни акта - Закона за МВР (ЗМВР) и Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ).
Според разпоредбите на чл.124, ал.1 от ЗМВР и чл.14 от ЗЗКИ, единствената структура, която има право да изгражда подобни системи за нуждите на държавата, е Дирекция Защита на средствата за връзка на МВР. По дефиниция тя организира и осъществява комуникациите на Република България с дипломатическите й представителства и криптографската защита на обменяната информация, като осигурява необходимия персонал във ведомствените звена и в дипломатическите представителства, издава сертификат за сигурност на автоматизираните информационни системи или мрежи, използвани за работа с класифицирана информация; координира и контролира дейността по защитата на класифицираната информация; осъществява и контролира обучението на лицата, получили разрешение за достъп до класифицирана информация.
А що се отнася до финансовото министерство, според прокуратурата става въпрос за следното. На 7 октомври 2004 г. фирма Трансат внася от Израел техника. В митническата декларация е записано, че стоката представлява цели терминали, а не технически части за сателитна комуникация. Освен това в документите пише, че е купена от израелска фирма, а не както е в действителност - от международна компания, в която участват фирми от Израел, САЩ, Япония и Италия. По този начин фирмата е представила документи с невярно съдържание и е избегнала заплащането на 163 111 лв., обяви през лятото Крум Манов. И тъй като Агенция Митници е подопечна на финансовия министър, на пангара попада и Милен Велчев.
В края на пресконференцията (на 25 юни), след като бяха притиснати в ъгъла от журналистически въпроси, военните магистрати признаха, че Соломон Паси и Милен Велчев не са подписвали никакви документи, свързани с договора между външно министерство и фирма Трансат.
По същото време от външно министерство поясниха, че фирма Трансат е избрана, защото през 2004 г. само тя е имала лиценз за изграждането на подобни системи. И по сателитните канали не са текли държавни тайни, а само некласифицирана информация.
Съобщението на СГП от вторник не се различава особено от това, което бе съобщено през лятото по повод тази сделка. Малко по-подробно е. Например от градска прокуратура допълват следното: На 19.07.2004 г. министър Паси, в нарушение на закона за МВР и Наредбата за условията и реда за възлагане на обществени поръчки, свързани с отбраната и сигурността на страната, е определил за изпълнител Трансат АД и разпоредил да се сключи договор с тази фирма. Същия ден е бил подписан договор номер 50 (ОП) 2004 г. между МВнР и фирма Трансат за доставка на комуникационни услуги и за пренос на данни. Този договор е предаден на ръка на представител на дружеството - Илия Плачков - баджанак на министър Паси.
Държавното обвинение твърди, че договорът е сключен за срок от пет години, цената е 12 млн. евро. Според клаузите в документа външното министерство трябва да плаща на изпълнителя по 8900 евро на месец. Отделно от това за всеки нов обект, който се включва в системата ведомството, дава на Трансат 1910 евро на месец, а за всеки дуплексен канал по още 1950 евро на месец. До момента към сателитната система са се включили 45 задгранични български представителства. За една година - от 19 юли 2004 г. до 30 юли 2005 г. Министерството на външните работи е платило на дружеството общо 1.3 млн. лева.
От СГП твърдят, че ако МВнР беше изградило собствена система за връзки, е щяло да излезе по-евтино. В случая са създадени условия за изтичане на класифицирана информация. Оборудването на изградения сателитен комуникационен канал е закупено от израелската фирма Гилат. Всеки, който разполага със същата техника на фирмата, може да извлича информация от така изградения сателитен комуникационен канал. По официални сведения на два пъти чуждестранни разузнавателни служби са успели да прихванат информация, протичаща по комуникационния канал, която представлява българска държавна тайна, твърдят още от прокуратурата.
Ако още в самото начало разследването бе поето от Националната следствена служба под ръководството на Софийската градска прокуратура, досега да бе приключило и вече да се знаеше истината. Но четири месеца делото да се мотае във военната прокуратура, която по закон не може да разследва цивилни министерства и лица. Тепърва сега СГП ще трябва да изяснява кой крив, кой прав, кой кум, кой сват, кой на булката брат...

Facebook logo
Бъдете с нас и във