Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Старата Темида пред нова ера

Прекрояване на съдебната карта и нова съдебна география! С тези две формули очерта философията на мандата си новият главен прокурор на България Сотир Цацаров в края на отиващата си година. Ден преди очаквания свършек на света досегашният наказателен съдия искаше вероятно да загатне и че започва нова ера в родното правораздаване.


Е, светът не свърши и Цацаров е на ход - да крои и да размества, защото със сегашния си съдебен релеф държавата се превърна в пустиня на беззаконието. И да не забравя, че започне ли с кръпки, целият му мандат ще е парцалив. И ще свърши с оголени задни части.


Отсега е ясно, че Цацаров е на мушката и ще го погнат най-кресливите и опозиционно оцветени правозащитници. Но при имиджа му на съдия, който гони до дупка осъдителната присъда, кредитът на обществено доверие вече му е отпуснат. Никакви лъжи за прословутите 97% осъдителни присъди не са в състояние да скрият истината за чудовищната безнаказаност, за стотиците хиляди прекратени дела, за неповдигнатите обвинения и оправдателните присъди срещу най-заслужилите в грабежа на прехода и корупцията, заразила кръвоносна система на държавата.


Още на следващия ден след избора на новия главен прокурор представители на неправителствения сектор и опозиционни депутати призоваха президента Росен Плевнелиев да действа отново като последния бушон в държавата и да откаже да издаде указ за назначаване на Цацаров. Така направи Плевнелиев с избраната от Народното събрание за конституционен съдия Венета Марковска. Увъртанията и лъжите на Марковска за лобиране и приятелски кръгове са обаче несравними както със силното представяне на Цацаров в изслушването пред Висшия съдебен съвет(ВСС), така и с впечатляващите му познания за дейността на прокуратурата. Същото е и с имиджа им на магистрати - срещу потайните совалки и скандални актове на Марковска, зад която не застана никой от колегите й, Цацаров заложи на енергия и на твърд подход в правораздаването. Позицията му бе одобрена писмено и публично от повечето магистрати в пловдивския апелативен район. Този факт, разбира се, наред с очевидната герберска повеля, накара президента Росен Плевнелиев бързо-бързо да хване писалката и да подпише указ за назначаването на Цацаров за главен прокурор.


И все пак! Прави са недоволните, че новият главен прокурор беше избран със задкулисни договорки. Както беше избран и новият ВСС. Гледайки как новите му членове препитваха кандидатите за главен прокурор, човек не остава с впечатлението, че са по-читави от предишните. Специално по отношение на Цацаров двама се изложиха. Единият го оплю поръчково, подменяйки становището на етичната комисия, другият му дръпна здрав пиар, като цитира неколкократно преди гласуването резултатите в негова полза от допитването на една електронна медия дали хората го одобряват. И двамата нарушиха съдебния закон и етичните норми в стремежа си да покажат колко неетичен е другият. Вярно, членовете на съвета задаваха и неудобни въпроси, но единствено заради медийния и евронатиск, превърнал се в истинска буря след скандала с Марковска.


Така че изборът на новия главен прокурор може да бъде наречен конкурентен и безпрецедентно публичен, но не и безпрецедентно прозрачен. Самият Цацаров толкова се пазеше да не бъде упрекнат в афинитет към силовото правораздаване, че доста от отговорите му звучаха беззъбо и двусмислено, макар и категорично. Проблемът при него не е борбата му за постигане на повече осъдителни присъди. У нас толкова малко престъпления стигат до разглеждане в съдебната зала, че да ги изпуснеш и там, си е чист отказ от правосъдие. Проблем не е и подареният му от МВР пищов, нито в изповяданите на смешна цена покупки на две овощни градини от жена му - нотариус.


Проблем е прословутата и епидемична семейственост в правосъдието (как се става нотариус е друга тема), в която Цацаров не вижда нищо лошо. Проблем е и принадлежността му към масонството, в което той също не вижда нищо лошо, съветвайки всички да се запознаят историята му у нас. Не че Цацаров каза масон ли е всъщност. За всеобщ потрес членовете на ВСС го попитаха какво мисли за подобна принадлежност, но не и категорично: Вие масон ли сте?


А проблемът с най-неясни измерения е припознаването на Цацаров за човек на вождовете в ГЕРБ. Не защото ги упрекват, че са репресивни, а заради опашатата лъжа, че ще правят радикална съдебна реформа. В края на мандата им тя не е започвала и никой вече не вярва, че някой се е канил да я започне. Правосъдието е същото, всички знакови дела се провалят, а далеч повече знакови фигури дори не помирисват съдебната зала. Трите доживотни присъди без право на замяна по мегаделото Килърите ще понатруфят празнично статистиката, но както си пожелаха осъдените: Огън, служба не остана! Задава се втора инстанция и най-вече избори.


В крайна сметка 2012-а завърши така, както започна и вървя цели 365 дни - с гръмки приказки за съдебна реформа, но без реални промени, със срамни скандали за корупция и конфликти на интереси в съдебната власт, с безпринципни кадрови назначения и атестации, с избор на магистрати със съмнителни морални и професионални качества за административни ръководители и на правителство на съдебната власт с рухнал авторитет. Очевидно през следващата 2013 година съдебната система е изправена пред тежък избор - да продължи да кротува в уюта на независимото си съществувание, или да впрегне воля и способности, за да намери пътя към новото начало.

Facebook logo
Бъдете с нас и във