Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СТАРЦИ ОСЪДЕНИ ЗА НАРКОТРАФИК

Трима старци отнесоха ефективни присъди за трафик на наркотици. Във вторник (5 декември) Районният съд в Малко Търново призна за виновни Юсеин Юсеин, съпругата му Зейнеб и семейната приятелка Себап за това, че са опитали да пренесат през границата 2 кг хероин. Тримата получиха съответно шест години затвор за Юсеин и по три години лишаване от свобода за двете жени.
Според обвинителния акт на 1 февруари тази година Юсеин, Зейнеб и Себап потеглили с автобус за Турция. Те се настанили в хотел в центъра на Истанбул. Там се свързали с турски гражданин, който им предложил да пренесат през границата пратка с наркотици. В замяна на услугата пенсионерите щели да получат солидна премия.
Дрогата трябвало да премине през ГКПП-Малко Търново и да бъде доставена във Варна. Там доверен на турчина човек щял да я вземе и да плати 2000 евро за преноса.
Пенсионерите се съгласили да изпълнят поръчката. Но турският гражданин им нямал много вяра. Той поискал Юсеин да остане в Истанбул като гаранция, а с превоза на хероина да се заемат двете жени. Юсеин щял да се завърне в България, едва когато пратката бъде доставена във Варна. Старците приели условието.
На 3 февруари Зейнеб и Себап потеглили с автобус за България. Четири пакета с хероин, всеки с тегло от по 500 г, били прикрепени към телата им с ластични бинтове.
На границата обаче пътниците били помолени да слязат, а автобусът бил щателно претърсен. Митничарите се натъкнали на двата пакета около кръста на Зейнеб. Как е станало това не е ясно. След намирането на дрогата настъпила суматоха. Себап се възползвала от нея и се върнала в рейса, където откачила пратката от тялото си. Единият пакет подхвърлила под седалка на друг пътник, а втория метнала през прозореца в спрян наблизо автомобил.
Неадекватното й поведение обаче направило впечатление на шофьора на автобуса и той съобщил на митничарите. Себап била задържана, а след минути властите открили и подхвърлената дрога.
Новината за провала на операцията достигнала до Юсеин. Той решил бързо да се прибира в страната, но на ГКПП-Малко Търново го очаквали представители на властите. В момента, в който пресичал границата, Юсеин бил задържан от полицията по подозрение за организиране на канал за наркотрафик.
Тримата старци направили пълни самопризнания пред следствените органи. Те заявили, че имат шест внучета, за които трябва да се грижат. А това изисква пари, с които те не разполагали. Заради това се забъркали в наркотрафик. Зейнеб и Юсеин казали още, че синът им е в затвора също за пренасяне на дрога и заради това шестте деца са под тяхното крило.
Районната прокуратура в Малко Търново поиска съдът да им наложи глоба в размер на 150 000 лева. Но заради тежкото финансово състояние на семейството и заради здравословни проблеми магистратите отхвърлиха иска на държавното обвинение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във