Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Старост-нерадост в зандан за брокера Цолов

Твърда е ръката на американското правосъдие. И дълга. Тя може да те докопа навсякъде по света, особено ако си извършил финансови престъпления на огромна стойност.
В това ни убеждава развитието на случая с уличения във финансови измами брокер от Уолстрийт Юлиан Цолов (36 г.). Той бе арестуван в сряда (15 юли) сутринта в испанския град Марбея, след като преди месец и нещо избяга от домашен арест в Ню Йорк и бе обявен за международно издирване.
Както Параграф 22 писа неведнъж, българинът Цолов и американският му колега Ерик Бътлър са подведени под съдебна отговорност за финансови машинации на Уолстрийт за над 1 милиард щатски долара.
Според обвинителния акт, внесен в съда в началото на септември 2008 г., двамата бивши брокери на Креди сюис груп са подвеждали клиентите си да инвестират парите си в облигации, свързани с високорискови ипотечни кредити, като са заблуждавали инвеститорите, че продаваните от тях продукти са защитени от студентски заеми, гарантирани на федерално ниво. Така те са печелели от по-високите комисиони. Далаверата продължила между октомври 2003 и септември 2007 г., когато били усетени от ръководството на банката и незабавно уволнени.
Процесът срещу двамата крупни измамници трябваше да започне още преди месец - на 20 юни, но стартът му бе осуетен от мистериозното бягство на Цолов от жилището му на Пето авеню в Ню Йорк. Българинът бе поставен там под домашен арест, като към глезена му бе прикрепена специална гривна за електронно следене. Нашенецът явно е успял по някакъв начин да елиминира устройството и да изчезне. Както се оказа обаче - не за дълго. По дирите му се пусна ФБР, подпомагано от американската съдебна полиция, известна като US-marshal.
Щатските осведомителни агенции съобщиха в четвъртък (16 юли), че Цолов е заловен след международно преследване. Повече от 30 души са участвали в залавянето на българина, съобщи източник от испанската полиция.
Той е бил следен в продължение на десет дни, след като службите са получили сведения за неговото местонахождение. Цолов е заловен на бензиностанция в района на яхтеното пристанище Пуерто Банус в момент, в който заедно с бодигарда му са спрели да заредят колата си - Ситроен Саксо.
Нашенецът е бил с фалшиви документи на името на Иван Стефанов Иванов. От съда обявиха, че няма да чакат екстрадирането на Цолов от Испания и процесът в понеделник (20 юли) ще започне само с явяването на брокера Бътлър, а Цолов ще бъде представен от адвокат.
Арестът на българина бе потвърден от помощник прокурора Даниел Спектър в писмо до съда в Бруклин. Между другото да припомним, че в самото начало на скандала миналата година Цолов пак изчезна и бе установено, че се е намирал в България. Това обаче кой знае защо остана в тайна за българските спецслужби, които допуснаха той да долети от САЩ и да си тръгне обратно необезпокояван.
Според испанския вестник Барселона рипортър Цолов е пристигнал в екзотичната Марбея на брега на Средиземно море още през май, около две седмици след като е изчезнал от полезрението на щатските съдебни власти. Ексброкерът е бил задържан от служители от отдела на Испанската национална полиция, който се занимава с издирването на бегълци, какъвто бе и Цолов.
Ако го арестувате, искам да ми го довлечете тук!, казал областният съдия Джак Уайнстейн на прокурорите два дни преди залавянето му, цитиран от агенция Блумбърг.
Ако бившите брокери на Креди сюис бъдат признати за виновни по всички повдигнати обвинения за финансови измами и за заговор, според американското законодателство ги очакват максимални присъди от по 33 години и 9 месеца и по 5 млн. долара глоба.
Що се отнася до Юлиан Цолов, той може да получи още 15 години заради отказа си да се яви пред съда, обясни говорител на прокуратурата. Освен това се оказало, че нашенецът е фалшифицирал своята карта за постоянно пребиваване в САЩ (permanent-resident card), за което също ще бъде наказан. Така че като се сумират всички тези простъпки, излиза, че Цолов ще трябва да лежи поне 50 години в затвора. Не е малко, но пък е оптимистично, в сравнение на присъдата на фараона Бърнард Мадоф, който на 70-годишна възраст бе декориран със 150 години затвор. По ирония на съдбата адвокат на Мадоф бе Айра Лий Соркин, който защитаваше и интересите на Цолов в началото на процеса.
Ако получи максимална присъда по повдигнатите му обвинения, българският брокер ще излезе иззад решетките на има-няма осемдесет и няколко години, при това бездомен. Защото апартаментът му в Манхатън вече е конфискуван. Това се случи и с жилищата на двама негови приятели, които ги заложиха, за да покрият гаранцията от 3 млн. долара, срещу която приятелят им бе пуснат, но наруши условията на гаранцията.
Именитият адвокат на българина - Бенджамин Брафман, който един от най-добрите в САЩ, е отчаян. Юлиан направи огромна грешка, че избяга. Сега всичко, което е направил, усложнява неговата юридическа позиция, обяснява Брафман. Защитникът на Цолов искаше да постигне извънсъдебно споразумение с прокуратурата и да не се стигне въобще до процес или пък присъдата да бъде по-малка. След като неговият подзащитен побягна, това вече едва ли е възможно. Както се казва, това, което човек сам си направи, никой друг не може да му стори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във