Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Стартира битката за омбудсмана

Народното събрание постави начало на процедурата за избор на национален омбудсман в сряда (29 септември) с утвърждаване на комисия от 11 души, която да ръководи приемането на номинациите и провеждането на вота. Същевременно управляващите от ГЕРБ посочиха и своя кандидат - сегашния шеф на Върховния административен съд Константин Пенчев. Така на практика мнозинството протегна ръка и към овакантяващия се връх във ВАС. Овладяването му е стратегически ход с оглед на приближаващите се местни избори през следващата година.
След странното мълчание на управляващите от април насам, когато изтече мандатът на Гиньо Ганев, сега събитията се развиха мълниеносно и изборът може да бъде проведен още следващата седмица. В 11-членната комисия с председател Юлиана Колева от ГЕРБ, влязоха Захари Георгиев и Румен Такоров от БСП, Тунджай Наимов и Ердоан Ахмедов от ДПС, Петър Хлебаров и Венцислав Лаков от Атака, Иван Иванов и Любомир Иванов от Синята коалиция и независимият Георги Терзийски.
Парламентът гласува правилата за провеждане на вота, според които депутатите ще поставят знак Х на избраното от тях име. Ако има зачеркнато повече от едно квадратче, бюлетината ще се смята за невалидна. За омбудсман ще бъде избран кандидатът, събрал повече от половината гласове. Балотаж ще има, ако никой от кандидатите не получи над 50% от гласовете. Гласуването ще е в рамките на един час след обявяване на процедурата и ще става в тайни кабини, подобни на тъмните стаички по време на избори.
В същото пленарно заседание беше обявена официално и кандидатурата на ГЕРБ за поста. Съпредседателят на парламентарната група на управляващата партия и председател на правната комисия Искра Фидосова потвърди информацията от предишния ден, че ГЕРБ застава зад настоящия председател на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев. Номинирането ми за омбудсман е една много висока чест и оценка за това, което съм свършил досега, заяви в четвъртък (30 септември) Пенчев. Той вече е бил изслушан от ПГ на ГЕРБ и се е срещал с групите на Синята коалиция и Атака, където е изложил идеите си за поста, ако бъде избран.
Във вторник и ДПС обяви своя кандидат за поста на омбудсмана - Сабрие Сапунджиева, която при управлението на тройната коалиция беше последователно секретар на президента Георги Първанов и заместник-министър на правосъдието. През лятото на 2006 г. името на Сапунджиева бе замесено в скандал с финландския посланик Венелин Цачевски. Той обвини дъщерята й Ана, която бе консул в посолството ни във Финландия, че изписала около 200 бутилки концентриран алкохол и около 2000 бутилки бира, вино и други слабоалкохолни напитки. Цачевски заяви, че решаваща роля за назначаването на Ана Сапунджиева в посолството играел факторът лични връзки. Сабрие Сапунджиева пък бе освободена от поста си в Министерство на правосъдието през юли 2009 г. по искане на тогавашния министър Меглена Тачева заради това, че все още се водела член на Централната избирателна комисия (ЦИК).
Въпреки логичното очакване БСП да застане зад втори мандат на Гиньо Ганев червените засега мълчат по темата и дават основания за догадки ще предложат ли изобщо друг кандидат, или ще гласуват за Сапунджиева. Не е за подценяване и вариантът да гласуват свободно, като част от тях дадат вота си за Пенчев, чиято кариера беше осигурена от бившия коалиционен партньор НДСВ.
От РЗС, чийто лидер Яне Янев миналата седмица изнесе данни, че Пенчев е в конфликт на интереси заради недекларирани скъпи имоти и участие в консултантско дружество, както и че разпределя дела под масата, обявиха, че управляващите бързат да изберат Пенчев за омбудсман, за да го отърват от проверка на Висшия съдебен съвет.
Очаква се да станат ясни позициите на Синята коалиция, която вероятно ще подкрепи кандидатурата на Пенчев заради ролята му в нейната регистрация за изборите миналата година, както и на Атака, чието ръководство неколкократно е настоявало за оставката на председателя на ВАС. Неговият мандат изтича през март и зад избора му за омбудсман прозират намеренията на ГЕРБ да сложи свой човек за председател на висшата съдебна инстанция по административни дела. Спрягат се вече и имена - Искра Фидосова и заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов. Самият шеф на ВАС пък заяви, че е последният човек в България, който би могъл да каже кой ще бъде неговият заместник. В историята на тримата големи се получава така, че тримата последни научават кой ще ги замести. Затова по конституция имаме право само на един мандат, коментира Пенчев.
Обявената кандидатура на ГЕРБ, мълчанието на БСП и издигането от ДПС на свой човек за поста слага неминуемо край на мераците на Гиньо Ганев за втори омбудсмански мандат. При обсъждането на доклада за дейността на институцията през 2009 г. вездесъщият отечественофронтовец заяви, че няма проблем с познанството си Алексей Петров и посещенията в басейна Спартак, както и с обстоятелството, че е турил друг член на Октопода (Николай Велков) в консултативния съвет към омбудсмана. В доклада на Ганев пък липсваха данни на колко хора е помогнал реално срещу неправомерни действия на администрацията. Не се нуждаят от коментар и редица негови скандални решения и становища, на първо място това за защита на правата на Симеон Сакскобургготски върху т. нар. царски имоти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във