Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Стартира дело срещу крадец на ДДС

Пернишкият окръжен съд даде ход в понеделник (29 юни) на делото срещу Арбен Хавальов и перничанката Ана Стойнева, обвинени за укриване и неплащане на данъчни задължения в особено големи размери. Както е известно, Хавальов стопанисва курортното село Каза Домини край Рибарица, за което под сурдинка се говори, че всъщност е собственост на лидера на ДПС Ахмед Доган.
Три са обвиненията срещу Стойнева - по чл.212 ал.4 от Наказателния кодекс, по чл.257 и по чл.267 ал.1. Подсъдимата се призна за виновна по всички тях и сключи споразумение с прокуратурата. По първото, свързано с използване на документ с невярно съдържание или на неистински или преправен документ, който позволява да бъде присвоено без правно основание чуждо движимо имущество, наказанието е лишаване от свобода до осем години. Заради споразумението с държавното обвинение Стойнева е осъдена на една година условно лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок.
По останалите две обвинения наказанието, отредено й от състав на пернишкия съд, председателстван от съдия Красимир Маринов, е лишаване от свобода за срок от 10 месеца, също с три години отлагателен срок, както и глоба от 2500 лв. за всяко от тях. В крайна сметка наказанието бе оформено като условна присъда лишаване от свобода за една година и глоба от 2500 лева.
Стойкова е издала 296 фактури с неистинско съдържание за близо 700 000 лева. Това е станало през 2000 г., уточни окръжният прокурор Пламен Найденов. ДДС по тях не е теглено, тъй като данъчните служби навреме са засекли далаверата, добави той.
Срещу Арбен Хавальов са повдигнати обвинения, аналогични на тези срещу Ана Стойнева. Той не възрази срещу споразумението, което тя сключи с прокуратурата, но не се призна за виновен. Затова съдебният състав си направи самоотвод. Председателят на Пернишкия окръжен съд Елена Николова ще назначи нови съдии, а делото срещу Арбен Хавальов ще продължи през есента.
Хавальов стана известен в публичното пространство като собственик на сарая на Доган Каза Домини край курортното село Рибарица.
Той се оказа и измамник с две имена. В продължение на година Хавальов е използвал другото си име - Антон Драгомиров Белев, за да източва ДДС. В обвинителното заключение на Окръжната следствена служба в Перник срещу Белев-Хавальов са констатирани поредица от данъчни престъпления, източване на ДДС и използване на две собствени имена при извършването им.
Оказва се, че само за периода 26 юни 2000 г. - 14 септември 2000 г., чрез регистрираната си в Пловдив фирма ЕТ РАС - Антон Белев, той е успял да открадне ДДС на обща стойност 638 761 лева.
Обвинение срещу Белев-Хавальов повдигна Пернишката окръжна прокуратура през юли 2008 година. Според обвинителния акт през 2000 г. той е регистрирал фирмата си ЕТ РАС - Антон Белев в Пловдив, като е използвал данните от Единния граждански номер (ЕГН) на софиянеца Явор Стефанов Миланов и данните от гражданския паспорт на Димитър Ангелов Манолов без тяхното знание.
Освен това е посочил и несъществуващ адрес за контакт на търговското си дружество и е използвал фалшиви документи, съставени от Райна Асенова Миланова, с която живеел на семейни начала. Тя бе сред свидетелите на делото.
Освен това Арбен е водил счетоводна отчетност с невярно съдържание - декларирал е фиктивни сделки за покупко-продажба на имущество, като е ползвал фалшиви фактури. Прокуратурата е констатирала общо 296 фиктивни сделки, които са описани подробно в обвинителния акт. Фалшивите сделки, чрез които е източвано ДДС, варират от продажбата на компютърни конфигурации до услуги за смилане на въглища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във