Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Статуквото спечели срещу надеждата

Следствието се сдоби с нов-стар шеф

Романтичната представа за следователската работа окончателно мина в забвение, след като на първия кадрови избор, който направи новият ВСС в четвъртък (1 ноември), за шеф на Националната следствена служба беше избран досегашният й директор на Бойко Найденов. Намек за това направи главният прокурор Борис Велчев, когато представи следовател №1, след като преди това го беше номинирал за втори мандат: Бойко Найденов няма романтична представа за следствието, разбира достойнствата му и колко е важно използването на неговия потенциал.


Романтиката и надеждата за по-добро бъдеще на следователската гилдия в прокуратурата се свързваха по-скоро с втория кандидат за поста - заместник главния прокурор по разследването във Върховната касационна прокуратура Евгени Диков. Евгени Диков е кандидатът на надеждата. Необходима е нова енергия, защото динамиката на времето изисква нови и по-добри решения - с тези думи заместник-шефът на НСлС, а сега член на ВСС Румен Георгиев представи Диков. При гласуването обаче шефът на следствието получи подкрепата на 18 висши магистрати, докато опозицията събра едва седем гласа. Този факт в известен смисъл е знак, че във ВСС са се появили нови двама фенове на Диков и на надеждата за промяна в следствието. Както е известно, той беше номиниран от Георгиев и от още четирима членове на правителството на съдебната власт.


Обсъждането на кандидатурите продължи около 4 часа. Зад гърба на Найденов застанаха главният прокурор Велчев и шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Представяйки досегашния си подчинен, новопокръстеният конституционен съдия Велчев заяви, че от първия си работен ден като главен прокурор досега се е убедил в професионалната и почтена работа на директора на НСлС и винаги на 100% е разчитал на него. Той работеше по едни от най-тежките дела като директор на Националната следствена служба. Не сме имали съмнения в неговия кураж и професионализъм и не сме имали никакви съмнения в неговата почтеност, обяви Велчев.


Всъщност именно прокурорското лоби в предишния ВСС издигна през 2007 г. шефа на отдел Връзки с обществеността и на спецотдела Противодействие на организираната престъпност и корупция във ВПК Бойко Найденов за директор на НСлС. Бившият възпитаник на Академията на МВР е прекарал по-голямата част от кариерата си като военен прокурор, а за година оглави и Софийската градска прокуратура, преди да стане говорител на ВКП през 2006 година.


Представяйки визията си за бъдещето на следствието пред Висшия съвет, Бойко Найденов определи натовареността на следователите като сериозен проблем. Според него за първите шест месеца на 2012 г. натовареността на подчинените му се е увеличила двойно, но неравномерно. Според закона това зависи от окръжните прокурори, посочи Найденов. Той обеща в рамките на своите административни възможности да направи всичко необходимо, за да има еднаква натовареност. На въпрос на председателя на ВКС проф. Лазар Груев каква според кандидата е перспективата за следствената служба, следовател № 1 каза, че подчинените му трябва да са готови да водят най-тежките разследвания и да работят съвместно с полицията.


Именно съвместната работа на следователите с разследващите полицаи е граничната точка, от която концепциите на двамата опоненти Найденов и Диков започват да се раздалечават. Според неуспелия претендент през последните 20 години се наблюдава тенденция, лансирана от законодателната и изпълнителната власт от целия политически спектър да се изтласква в периферията съдебната власт и борбата с престъпността на този конституционно регламентиран орган с отлично подготвени и опитни кадри и със сравнително добра материална база. В представената във ВСС визия за развитие на НСлС Диков подчертава, че прехвърлянето на компетентността за разследване към служители от МВР, които нямат опит и знания, и прекомерната им натовареност са причина за влошаване на качеството и удължаването на сроковете за разследванията. Това личи и от мотивите на съда по произнесените оправдателни присъди по редица дела, твърди Диков.


Основавайки се на същите изводи, бившият втори в следствието Румен Георгиев се опита да прокара концепцията на Евгени Диков още в началото на изслушването. Няма оправдателна присъда, която да не се базира на непълнота на доказателствата. Разследването е началото на наказателния процес и г-н Диков е лидерът, който би могъл да мобилизира енергията, която има в българското следствие, заяви Георгиев.


При обсъждането Диков направи и смисленото предложение да се предприеме законодателна промяна на Наказателнопроцесуалния кодекс за разширяване на кръга от разследвания, които по силата на закона са от изключителната компетентност на следователите. Според Диков натовареността им изцяло зависи от благоволението на окръжните прокурори, които им разпределят изключително малко на брой дела. Той твърди, че една от причините прокурорите да нямат интерес да възлагат на следовател разследване е чисто финансова. Основните пера за едно разследване - експертизи, преводи, заплащане на пътни и дневни разноски за свидетели - са за сметка на бюджета на съдебната власт, пише той в концепцията си. Изходът, според Диков, е финансовият отдел да представя сметка за направени разходи по всяко дело, които следователите да отразяват като разноски по разследването. Трябва да се намери механизъм за възстановяване на разноските по разследването, категоричен е прокурорът.


Дали новият-стар директор на НСлС ще приеме и отвоюва идеите на отпадналия кандидат за поста на следовател №1, така че те да намерят място в текстовете на закона, е въпрос на бъдеще. Мястото, в което е натикано следствието сега, обаче показва, че за някого е много удобно можещата и знаеща разследваща гилдия да продължи да води тихо пенсионерско съществуване под зоркия взор на прокуратурата.


nbsp;


Румен Тодоров


снимки:


(да се разположат една срещу друга)


п/ф/2012/44 бр


boiko_naidenov.jpg


dikov.jpg

Facebook logo
Бъдете с нас и във