Параграф22 Daily

§22 Анализи

Става ли от съдия столичен кмет?!

Не знам дали Слави Трифонов ще участва на местните избори с проект а ла "Зеленски" и вопъла "Няма такава държава", но ако отляво и отдясно не извадят нещо смислено, четвърти мандат за кметицата Йорданка Фандъкова изглежда все по-вероятен. Докато ръководството на левицата се мръщи с основание на Мая Манолова, а НПО-активист предлага да спаси София като спре строежа на метрото, заявка за поста даде и съдия. Подобно на Манолова, която можела да го направи, ако достатъчно я "вбесят", бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов заяви, че е на линия ако някой му се довери и го подкрепи.

След тригодишна опозиционна кампания във Фейсбук Лалов търси по-широки  медийни изяви. Такова е и заявлението му до Висшия съдебен съвет (ВСС) за напускане на системата. В налагането на Иван Гешев за главен прокурор и завръщането на довчерашния антикорупционен шеф Пламен Георгиев като спецпрокурор Лалов вижда  поредната крачка на съдебната власт към собствената й гибел.  За почтените съдии е категоричен, че нямат място в една силно корумпирана система, а самият ВСС се превърнал "трайно в репресивен орган спрямо онези магистрати, които отстояват върховенството на правото и независимостта си, защитават своята чест и достойнство".

Проблемът е, че Лалов подрежда нещата само така, както на него му отърва. Едва след като разбра през 2016 г., че няма да получи следващ началнически мандат, активира протести срещу кадровия орган и срещу статуквото, а после се кандидатира и за член на следващия му и сегашен състав.Прицелът  на Методи Лалов до този момент беше преместването на районния съд в нова сграда, чийто ремонт породи скандали и съмнения.Точно както и останалите номинирани не беше загатвал дотогава за онова, което казва сега - че конституционният модел на съдебната власт е сбъркан, а израждането на ВСС е резултат от доминиращото политическо участие в него и от начина, по който биват избирани членовете му от парламентарно представените политически сили – непрозрачно и недостойно.

Въобще в оставката си Лалов не казва защо точно напуска системата, а излива яда си най-вече затова, че не е допуснат до високите позиции в нейното управление. И добавя, че се налага да премине  към действия, които са във формално противоречие със статута му на съдия - активно включване в обществено-политическия живот и работа за политическа промяна, която да осигури и реална съдебна реформа.

"Тръгвам си от съда, но сърцето ми остава завинаги там!", завършвамотивацията на оставката си Методи Лалов. Но след като посочва, че "самият аз станах обект на отмъщение и системна репресия от членове на ВСС, които не можаха да приемат, че не съм готов да бъда зависим". И че ВСС превърнало дисциплинарните производства срещу него, по едно от които е предложено уволнението му, в "инструмент за тормоз".

Вероятно има и такъв елемент. Сигурно е също, че  "онези медии"  отново прекалиха с рекапитулацията: "Съдията на олигархията напуска Темида". За разлика от Фейсбук, където всички кълват всичко, реакциите в правните форуми  обаче са подчертано еднопосочни. Говори се, че Лалов е поредният кадър на районния съд, който подава оставка, за да се спаси от уволнение. И че подобно на други случаи от последните месеци, оставя състава в много тежко състояние - със стотици и дори хиляди неизписани дела, които ще бъдат разпределени за довършване от други съдии.

Питанията са също смущаващо еднозначни - редно ли е да бъде освобождаван от системата с десетки хиляди левове  обезщетение, преди да бъде решен въпросът за дисциплинарната му отговорност  по повод   допуснато   спрямо съдебни служители  нарушение на етичние кодекс на магистратите, за грубо и непристойно поведение. И ако Лалов си вземе парите и стане адвокат, с какво ще се различава от прочулия се като емблема на статуквото бивш следовател Пепи Еврото?!

 

С риск да попаднем и на някой трол, ще цитираме професионални форумни мнения, които обобщават отзивите за Лалов в последните години:

"Лалов,като чета коментарите се опитвах да намеря една дума във Ваша подкрепа! Уви! Не намерих такава!"

""Тук всички знаем за какъв човек става въпрос, но като гледам каква медийна истерия е настанала - че единственият квалифициран и достоен съдия си отива, просто оставам без думи. След като опердаши служителите и преди да бъде опердашен от съдиите, Методи Лалов най-накрая освободи всички ни! Да живей!!!"

"Хора с подобен профил - властолюбиви , мързеливи , егоистични и груби - нямат място в съдебната система. Освен това той самият вижда, че няма как пак да стане началник , а НЕ МУ СЕ РАБОТИ като редови съдия. И въобще имам чувството, че не му се работи. Подобни екземпляри , които "вярват , че са родени за велики дела" често опитват да се реализират в политиката, но кандидатите за лесен живот са твърде много и готови на всичко. Не се опитвайте от такива хора да шиете знаме на реформата и алтернатива на статуквото!"

"Няма да става нито адвокат, нито политик. Отива в известна строителна фирма в съответствие с безспорните си умения в тази област...".

"Ще оправя системата, чието най-ярко проявление е самият той и хората около него! Тъжното е, колеги, че хората извън системата идея си нямат какво представлява тоя човек. Сега и той ще мине за онеправдан борец за правосъдие, смачкан от злите сили на статуквото и задкулисието. Тъй и не разбрах как така всичките реформаторски амбиции на такива за промени моментално се изпаряват, когато придобият реалната власт да ги прокарват".

"Аз на тоя дела няма да му гледам, бачкам като луд от години в тоя съд, той години наред нищо не работи, задръсти се с дела и сега напуска с хубаво обезщетение, а аз да му гледам мазанаците! Няма да стане, аман от такива борци лицемери, дето им се връзват хората!"

"Всичко хубаво, ама аз чакам 2 решения от господина, едно 4 месеца, другото повече от 6. Покрай цялото писане в интернет, човекът отдавна е спрял да пише решения и доколкото знам е натрупал стотици дела за писане. Да ги напише за 1 месец е невъзможно и какво следва - да зарине колегите си, а ние да чакаме още поне година и да се оправдаваме пред клиентите. Страхотно и морално начало на политическа кариера, браво!"

"Поредният редник, въобразил си че носи маршалски жезъл в раницата! Но само с празни приказки не става!"
 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във