Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сто бона за главата на Демби?

Сто хиляди лева е наградата, обявена за главата на сочения за нов подземен бос Димитър Вучев-Демби. По петите му са се втурнали силоваци на Христофорос Аманатидис-Таки и Златимир Иванов-Златко Баретата, научи Параграф 22 от източници от вътрешното ведомство. Получената оперативна информация за подготвяното елиминиране на Демби, заради чиито показания Златко Баретата се озова в ареста през февруари тази година (по обвинения за създаване и участие в организирана престъпна група и поръчкови убийства), била причината в края на април тази година Вучев да бъде настанен в тайна полицейска квартира. Теч на информация от МВР към подземния свят за междунахождението на секретното ведомствено жилище обаче била истинската причина на 14 май тази година Демби да бъде вкаран в ареста, където охраната му ще е стабилна и животът му няма да е в опасност.
Според официално разпространената информация, Демби е задържан в Пета градска болница в София заради делото, което се води от 2001 г. срещу него и Илиян Варсанов за изнудване на Владимир Стоянов-Малкия Цимбик.
Преследвачите на Вучев
Те са двама - Любо Симеонов, известен с прякорите Дългия или Чука (лейтенант на Таки), и Мартин Станков-Рашо Цивката (лейтенант на Баретата). Те са спрягани като хората, които трябва да изпълнят показното отстраняване на Димитър Вучев-Демби. След забягването на сочения за кокаинов бос в България и основен наркоиграч на Балканите Христофорос Аманатидис-Таки в ЮАР в края на миналата година голяма част от запазената му територия, структура и хора преминаха към Златко Баретата, а след ареста на Иванов - директно в ръцете на Демби, припомнят наблюдатели на процесите в ъндърграунда.
Много малка част от Такевата организация е успяла да се окопити и е останала лоялна към зетя на известния ни футболист Даниел Боримиров-Таки.
27-годишният Любо Чука
шеф на страховитата наказателна бригада на Аманатидис, известна като Бандата с чукове, и Владо Малкия са успели да задържат в свои ръце пласмента на дрогата само в два столични квартала - Студентски град и Дървеница. Макар че като наркопазар Студентски град е изключително печеливш, загубата на Дружба, Младост, Надежда и част от Люлин е повече от чувствителна, твърдят наблюдатели. И прогнозират, че тепърва ще има опити кварталът на студентите и заведенията да преминат в чуждо владение. Което ще бъде кърваво, тъй като огромният, над два метра Любо Симеонов няма да отстъпи и на йота от стесненото пространство.
Чука, който пое шефството на наказателната бригада след разстрела на предишния й предводител и негов брат Славчо Симеонов - през август 2004 г., е известен със своята лоялност. Представители на кримиконтингента, виждали гиганта на живо, твърдят, че младият мъж, който е бил и сред приближените на екзекутирания през август 2005 г. Георги Илиев, чийто наследник бе Таки, е
татуирал некролога на Жоро Илиев
на ръката си. Дали това е само мълва или не, не може да се каже със сигурност, тъй като дори и в МВР малцина знаят как изглежда Любо Дългия. Според оперативна информация веднага след ареста на Златко Баретата тази година Чука е преминал в дълбока нелегалност - изнесъл се е от къщата си в Суходол, освободил е и квартирата си в столичния квартал Овча купел. А в жилището на баща си в бл. 374 в Младост 3 рядко се вясвал след убийството на брат си, комуто приличал и като визия, и като нрав.
В дълбока нелегалност е потънал
и Мартин Станков-Рашо Цивката - другият заподозрян за евентуалната ликвидация на Димитър Вучев. Както Параграф 22 вече писа, именно Рашо е човекът, приютил Демби при Златко Баретата, след като в края на 2005 г. на Вучев бе издадена първата смъртна присъда.
Докато Рашо Цивката може би подготвя екзекуцията на Демби, районите, в които хората му пласираха хероин, амфети и марихуана, рязко намаляват. Според оперативна информация отговорниците по пласмента в държаните от години Рашеви квартали в столицата Подуяне, Сухата река, Надежда, Факултета, Света Троица и Гевгелийски още в началото на март тази година са преминали към Демби. Част от центъра на столицата, Люлин, Горубляне и Илиенци (преминал в ръцете на Баретата малко след като Таки избяга) обаче все още са стабилни територии, управлявани от първия човек след Златимир Иванов в структурата му - Мартин.
Веднага след като Златко Баретата направи опит да се предаде, но бе арестуван, полицията се втурна да издирва и доверениците му - Рашо, Ториното и Мамата. Станков и Ивайло Борисов, известен като Иво Ториното, са ковчежниците на Баретата, а перничанинът Антон Савов-Мамата, който с габаритите си е нелош конкурент на Любо Чука, е шеф на наказателната му бригада, твърдят източници от вътрешното ведомство.
Още в началото на февруари тази година освен че публично оповести престъпленията на боса си, Демби направи обществено достояние и факта, че след изнесените показания срещу Баретата се страхува за живота си, а Ториното, Мамата и Рашо бяха обявени за издирване. Демби е съвсем наясно, че и тримата бивши силоваци са изключително опасни, почти толкова, колкото и неуправляемият Любо Чука, коментираха пред Параграф 22 криминалисти. Според тях дори и солидният гръб, осигурен на Вучев за атаката срещу Баретата, не би могъл да го опази от задължителното отмъщение, което ще последва в някой момент.
Че Демби вече окончателно се е превърнал в
мишена
са съгласни и в родния ъндърграунд. В подземния свят обаче гледат скептично на разнеслата се и там информация за обявената парична награда за главата на Вучев. Зад Демби плътно е застанала възродена от близкото минало трибуквена групировка, разполагаща с изключително силно политическо влияние, финансов и човешки ресурс, така че към момента Димитър Вучев въобще не е слаб, коментират запознати. Те подозират, че и информацията за 100-те бона, за издадената смъртна присъда и осветената тайна квартира са си чиста проба полицейска разработка, целяща Демби да бъде уплашен и прибран на топло, за да е под ръка на властите в очертаващия се мегапроцес срещу Златко Баретата. Дело, което е под особения надзор на ЕС.
Истината е обаче, че решението на Софийския градски съд от 18 март тази година, с което Димитър Вучев и четиримата му авери, участвали в опита за покушение срещу небезизвестния наркодилър Илиян Варсанов през 2002 г., бяха осъдени на по 15 години лишаване от свобода, може и да не издържи при обжалването пред Върховния касационен съд заради сериозни пропуски на прокуратурата, твърдят юристи.
А именно тази присъда, освен възмездие за извършено престъпление, би следвало да играе за Демби и ролята на един вид строг властови нашийник, за да не успее Вучев и структурата му да се окопаят на дълбоки позиции в подземния свят. Нещо, което той започна да прави още от около половин година насам.
И тъй като Демби явно е съвсем наясно какви са пропуските на обвинението в съдебната сага за стрелбата срещу Варсанов, с когото, апропо, са съпроцесници по делото за изнудване на Малкия Цимбик от 2001 г., то временните за момента решетки остават единствената възможност за МВР- контрол върху процесите в ъндърграунда.
Малко вероятно е да има ефективна осъдителна присъда и по двете дела, което е видно и от поведението на Вучев в съдебната зала минути преди да бъде прочетена присъдата му от 15 години затвор при първоначален строг режим, коментираха пред Параграф 22 запознати. Широката усмивка на Демби обиколи всички медии, а журналисти успяха да го снимат, докато прави зайче на единия от защитниците си - адвокат Радослав Йовчев, който от години работи за Българския хелзинкски комитет и е специализирал в областта на правата на човека.
Какви точно човешки права на Демби са били нарушени от страна на държавните институции, за да присъства зайчосаният адвокат в наказателното производство, не е известно. МВР и прокуратурата обаче вече могат да намират веселия му клиент, когато им е угодно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във