Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сто години самота за Демби и компания

Сто и пет години лишаване от свобода отреди присъди състав на Софийския градски съд (СГС) на седем подсъдими по делото за опит за убийство на наркобоса Илиян Варсанов в сряда (18 март).
Магистратите постановиха по 15 години затвор при първоначален строг режим на Димитър Вучев-Демби, Рехджан Низам, Цветан Деянов, Росен Пенев, Бисер Илиев, Александър Валентинов и Кирил Карнолски. Всички те бяха признати за виновни, че на 16 август 2002 г. са се опитали в София да убият Илиян Варсанов. Освен това съдът реши обвиняемите да заплатят разноските по делото в размер на 2060 лева. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Магистратите не промениха наложените мерки за неотклонение на подсъдимите - подписка и парична гаранция.
Според обвинителния акт сутринта в деня на покушението единият от подсъдимите - Рехджан Низам, наредил на таксиджията Кирил Кърнолски-Бакшиша, (с чийто Опел кадет се предполага, че е извършено престъплението) да пристигне по най-бързия начин в кв. Хладилника. Когато той се появил на уговореното място, заварил там Низам- Роко, Цветан Деянов и Антон Милтенов-Клюна, които разговаряли до колата на Димитър Вучев-Демби Ауди А8. Малко по-късно към тях се присъединил и Георги Нацев. Той донесъл на срещата автомат Калашников и пистолет Макаров, пише в обвинителния акт. По-късно Бакшиша закарал Нацев до РУМ Черни връх и до пазара в Борово, откъдето той си купил черна фланелка, долнище на анцуг и черно яке. След като Нацев се преоблякъл, двамата с Кърнолски тръгнали да издирват Варсанов.
Около 21. 00 ч. двама от подсъдимите го засекли пред бирария Двете халби. Единият от тях - Георги Нацев, надянал маска на главата си, излязъл от таксито на Бакшиша и открил безразборна стрелба срещу заведението. Докато стрелял по бирарията, Нацев видял обекта на покушението им да говори по мобилния си телефон в паркиран пред заведението Мерцедес. Стрелецът пренасочил стрелбата към автомобила, в който бил Варсанов. Част от куршумите засегнали Варсанов, се казва още в обвинителния акт.
Въпреки трите огнестрелни рани, които получил в краката, Варсанов успял да отвори вратата на колата и да избяга. Виждайки това, Нацев прекратил стрелбата и също напуснал полесражението с таксито на Кърнолски. Малко преди Околовръстното шосе в посока кв. Бистрица Нацев се преоблякъл и слязъл, а Бакшиша продължил по стария път към Самоков. В местността Кръстова вода той изхвърлил автомата, а край с. Железница се отървал и от дрехите на стрелеца. После се срещнал с Цветан Деянов, който уредил да скрият таксиметровия автомобил в самоковското с. Белчин баня.
Обвинението поиска в сряда (18 март) общо 37.5 години затвор за седемте подсъдими за опита за убийство срещу Варсанов, при което е била ранена и една келнерка от бирарията. Прокурорите поискаха по пет години за Демби, Рехджан Низам, Цветан Деянов и Росен Пенев. За Бисер Илиев и Александър Валентинов, който вече е осъждан за други криминални прояви, обвинението пледира за наказания от по седем години. Най-малка присъда - три години и половина, бе поискана за Кирил Кърнолски- Бакшиша, който оказал пълно съдействие на разследващите. Жертвата на атентата Илиян Варсанов не яви на заседанието и бе представляван от адвоката си.
Адвокатите на подсъдимите пледираха за невинност на техните подзащитни, като изтъкнаха няколко причини. Според тях тезата на обвинението се базирала само на показанията на подсъдимия Кърнолски, които били много противоречиви. Прокурорът пък възрази, че подробностите в признанията на таксиджията, изписани върху пет карирани листа, недвусмислено показвали, че той е бил съпричастен на описаните събития. Друг от адвокатите - Иво Найденов, се позова на материали по делото, според които е била направена очна ставка на Кирил Кърнолски с Димитър Вучев, при която се оказало, че таксиджията не познава Демби. Бил извършен също и следствен експеримент с колата на Вучев Ауди 8. Тя била със затъмнени стъкла и не можело да се разпознае кой седи вътре в нея, което пък опровергава твърденията, че Демби бил забелязан да седи във возилото в района на покушението, облечен с бели дрехи.
Според показанията на Димитър Вучев по време на стрелбата в Белите брези той е бил на съвсем друго място и нито е давал съвети, нито нареждания на останалите. Един от защитниците, адвокат Ваня Траянова, поиска да се изключат като доказателствен материал два протокола, според които една и съща следствена група е извършила оглед едновременно на две места в околностите на София, при които са намерени дрехи и оръжие. Настоящото дело, въпреки внушителната купчина от шест тома не съдържа никакви преки и косвени доказателства за вината на подсъдимите, заяви адвокат Иво Найденов.
Тъй като делото започна половин час след определения час, репортерите използваха времето до пристигането на магистратите, за да притиснат седналия на последната пейка до вратата Демби. Те го засипаха с въпроси за задържания Златко Баретата, но Вучев отрече да е ключов свидетел по този случай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във