Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СТОЯН ГЕЦЕВ-КРАВАТА ВЛИЗА В ЗАТВОРА ЗА 17 ГОДИНИ

Седемнайсет години затвор при първоначален строг режим и глоба от 180 000 лв. е присъдата, която ще изтърпи един от най-известните обитатели на подземния свят в Югозападна България. На 13 октомври (миналия петък) състав на Благоевградския окръжен съд начело със съдия Валери Междуречки призна Стоян Гецев-Кравата за виновен по всички обвинения: притежание на 18.6 килограма хероин с цел разпространение, склоняване на Йордан Геров да съхранява дрогата и подпомагане (с пари и организация) на гръцкия гражданин Вайос Милиус да пренесе дрогата през граница.
По оперативни данни на МВР Стоян Гецев-Кравата е признат за наследник на известните югозападни бандити Васил Горчев-Кьоравия (разстрелян на 20 януари 2005 г. насред Благоевград) и на Васил Маникатов от Сандански, който от януари тази година излежава 10-годишна присъда за трафик на хероин.
Освен това Кравата е първият от 26-имата подземни босове в Пиринския край, които преди два-три месеца Областната дирекция на полицията, Благоевградската окръжна прокуратура и регионалната комисия Кушлев обещаха да погнат много яко.

Според съобщение, разпространено от пресцентъра на МВР, на 24 септември 2005 г., при съвместна операция на НСБОП (днес ГДБОП), Агенция Митници, регионалния офис на ДЕА (Американската агенция за борба с наркотрафика) в Истанбул и гръцката полиция е разбит международен канал за трафик на наркотици. По време на акцията, проведена под прякото наблюдение на Благоевградската окръжна прокуратура, са арестувани петима души - четирима българи и един грък, и са конфискувани 18.6 килограма чист хероин.
В хода на полицейската разработка е установено, че в дъното на аферата стои Стоян Гецев-Кравата, който е разработил канал за трафик на хероин по трасето Истанбул - Благоевград - Гърция и Западна Европа (през Македония). По данни на МВР Кравата е разделил хората си на няколко групи, всяка от които е имала съвсем конкретни и строго ограничени задължения. Един екип например е посрещал и настанявал чуждестранните мулета с дрогата. Друг екип е изработвал тайниците в автомобилите, а трети се е занимавал с препакетирането на наркотика и зареждането на тайниците.
За разлика от полицейското съобщение, според материалите по делото обаче, историята е малко по-различна.
На 24 септември 2005 г. предиобед 27-годишният гръцки гражданин Вайос Милиус влиза в България през ГКПП-Кулата, веднага установява контакт с Кравата и сяда да си пие кафето в центъра на Петрич. В това време трима от хората на Стоян Гецев прибират колата на гърка в един от гаражите си, изработват два тайника и старателно ги натъпкват с 18.6 килограма чист хероин, разпределен в 37 пакета. Няколко часа по-късно Вайос Милиус потегля обратно към родината си, но на ГКПП-Кулата е арестуван след щателна митническа проверка на автомобила му.
На 24 септември 2005 г. не са арестувани петима души, а само трима: гъркът Вайос Милиус, и двама българи - Стоян Гецев-Кравата (задържан на една бензиностанция в гр. Сандански) и неговият шурей Йордан Геров (задържан в дома му в петричкото с. Беласица).
Доста по-различна, според материалите по делото, е и т. нар. фактическа обстановка. Въпреки обединените усилия на НСБОП, Агенция Митници, ДЕА, гръцката полиция и Благоевградската окръжна прокуратура организираната престъпна дейност на Кравата и на хората му изобщо не е доказана. Ето защо Гецев изобщо не е привличан под отговорност по чл.321 от Наказателния кодекс (създаване и ръководене на организирана престъпна група), а на 4 октомври 2005 г. Софийският апелативен съд най-категорично отказа да му наложи постоянна мярка за неотклонение задържане под стража и го пусна на свобода срещу подписка.
Процесът срещу Стоян Гецев-Кравата, Йордан Геров и Вайос Милиус започна през февруари 2006 г. и без никакви усложнения петчленният състав на Благоевградския съд успя да свърши работата си точно за десет месеца. Едва на предпоследното заседание обаче, проведено на 4 октомври, стана ясно, че събитията от миналата есен изобщо не приличат на... перфектно планирана и блестящо проведена международна полицейска операция.
Пред съда гъркът Милиус за пръв път проговори и разказа следното. На 24 септември 2005 г. той се видял с Гецев в петрички ресторант. На срещата присъствал и един таксиметров шофьор. Двамата се уговорили лекият автомобил на гърка - Хюндай, да бъде откаран в сервиз за преглед и за евентуален ремонт. Същия ден следобед пристигнало някакво момче, което Милиус откарал с хюндая си до село, намиращо се на десетина километра от Петрич. Там във вратите на колата били поставени някакви пакети, чието съдържание останало неизвестно за гърка.
След това Милиус се върнал в Петрич, където Йордан Геров му дал пачка с евро, която той трябвало да отнесе на своя сънародник Димос. На ГКПП-Кулата обаче Милиус бил арестуван, а полицаите в прав текст му казали, че трябва да съдейства на разследването, защото останалите имали пари за адвокати, а той щял да лежи в затвора. По-късно той изпълнил съвета на полицаите, но останал в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.
На 13 октомври (миналия петък), по време на последното заседание по делото в Благоевградския окръжен съд, адвокатската атака срещу обвинителния акт продължи. В пледоарията си един от защитниците на Кравата - Йорданка Вандова, поиска Стоян Гецев да бъде оправдан поради липса на каквито и да било доказателства за вината му.
Целият обвинителен акт е изпълнен с позовавания, които не са доказателства по смисъла на закона. Още на втора страница се твърди за оперативна информация на НСБОП, според която Гецев е организирал престъпна група за трафик на наркотици в съучастие с гърка Димос. Никаква оперативна информация обаче не може да обоснове каквото и да е обвинение, пък било то и за тероризъм, заяви адвокат Вандова, след което... както се казва размаха шашката.
Нито едно предположение на прокуратурата не е доказано. Обвинението се позовава на специални разузнавателни средства, които обаче не се проверени от съда. Снети са на хартия някакви разговори на Гецев, в които той казал: Дойде ли колата?, но никъде не е изяснено за каква кола става реч. Не може да бъде постановена осъдителна присъда само въз основа на показания, дадени от анонимен свидетел. В още по-голяма степен това важи за показанията на подсъдим и съподсъдим, какъвто е Вайос Милиус. Наказанието, поискано от прокуратурата, е абсурдно, защото не знаем кога е станало престъплението. А законът е категоричен - всяко престъпление трябва да се конкретизира по време, място и начин на извършване. Освен това няма нито едно доказателство, че именно Стоян Гецев е дал на Йордан Геров 37-те пакета с хероин, обобщи на един дъх адвокат Йорданка Вандова.
В крайна сметка обаче петчленният състав на Благоевградския окръжен съд уважи работата на следствието и на прокуратурата и на 13 октомври вечерта призна Стоян Гецев за виновен по трите обвинения срещу него и му наложи следните наказания: за разпространение на наркотици в големи размери - 10 години затвор и глоба от 40 000 лв.; за умишлено склоняване на Йордан Геров да съхрани дрогата - 11 години затвор и глоба от 45 000 лв.; за помагачество на гръцкия гражданин Вайос Милиус за изнасяне на хероина зад граница, изразяващо се в създаване на организация и набавяне на необходимите средства - 13 години затвор и глоба от 180 000 лева.
В крайното си решение обаче съденият състав се позова на чл.24 от Наказателния кодекс, който гласи: Когато наложените наказания са от един и същ вид, съдът може да увеличи определеното общо най-тежко наказание най-много с една втора, но така увеличеното наказание не може да надминава сбора от отделните наказания, нито максималния размер, предвиден за съответния вид наказание.
Ето защо Стоян Гецев-Кравата бе осъден на лишаване от свобода за срок от 17 години и глоба от 180 000 лева. По същата схема шуреят на Кравата - Йордан Геров, ще лежи общо 10 години и ще трябва да плати глоба в размер на 100 000 лева. Колкото до гръцкия гражданин Вайос Милиус, явно съдействието, което е оказал на полицията и следствието по време на предварителното разследване, си каза думата, защото той се отърва с пет години затвор и глоба от 50 000 лева.
По време на процеса Стоян Гецев и Йордан Геров отказаха да дават показания пред Благоевградския окръжен съд, явно пазейки силите си за по-нататъшната схватка със слугите на Темида. По закон те могат да обжалват присъдите си пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок, който изтича на 30 октомври.
Тина Георгиева

ТПС
До късния следобед на 13 октомври (миналия петък) Стоян Гецев-Кравата, когото добре информираните източници от МВР определиха за наследник на Васил Горчев-Кьоравия, не вярваше, че Благоевградският окръжен съд може да го прати зад решетките дори и за една седмица.
U/параграф/фото/брой - Стоян Гецев-Кравата-2

КАРЕ

УДАРЪТ
На 2 октомври 2005 г., само седмица след задържането на Стоян Гецев-Кравата, в благоевградския следствен арест се разиграва странна случка. Вечерта, след като всички арестанти се прибрали по килиите си да спят, постовият развеждач - главен сержант Росен Станкев, чул, че в самостоятелната килия на Кравата някой говори тихо.
Станкев извикал дежурния по арест - главен сержант Ангел Ангелов, който отключил килията и при обиска на килията открили под възглавница на Стоян Гецев... мобилен телефон Сименс. На място пристигнал и трети надзирател - главен сержант Румен Янев, който дал на Гецев кариран лист и му наредил да пише обяснения за находката.
Кравата обаче отказал да пише каквото и да било. Тогава тримата надзиратели го извели от килията и го подкарали към стаята на дежурния. Там арестантът започнал да буйства, да се съпротивлява и дори успял да изрита Румен Янев в коляното. За да го усмирят, тримата надзиратели размахали служебните си палки, в резултат на което... Кравата получил марля и спирт, за да промие раната под окото си.
На 3 октомври 2005 г. сутринта Стоян Гецев е прегледан от съдебния лекар д-р Камен Аврамов. По случая е образувано следствено дело, а срещу Кравата е повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на главен сержант Румен Янев. В началото на годината Благоевградската районна прокуратура внася обвинителния акт срещу Кравата в Благоевградския районен съд и на 21 март 2006 г. процесът срещу него започна.
Още на първото съдебно заседание стана известно, че в благоевградския следствен арест се случват най-различни и... причудливи събития. Пръв за тях проговори Кирил Илиев-Уята, който през октомври 2005 г. бе подсъдим за търговия с дрога, а през февруари 2006-а бе осъден на 11 години затвор за... продажбата на една доза хероин.
Мобилният телефон е мой и го имам от 27 септември 2005 година. Срещу 150 лв. ми го уреди един човек от затвора в Бобов дол. Нощите са дълги и вечер си говоря по телефона с една жена, която обичам - заяви Уята на 21 март пред съда. - Тъй като съм неграмотен, помолих Слави Акшаров, който беше с мен в килия № 8, да вкара ПИН-кода, но и той не знаеше как. Тогава му казах да го даде на Гецев, защото е по-интелигентен. Предаването на телефона стана на 2 октомври 2005 г. към 18 часа, по време на вечерята. Уговорката беше към 22.30 часа, когато приключва последното ходене до тоалетната, Александър Георгиев да го вземе обратно. Когато Гецев му подал телефона, Георгиев го изтърва, а аз се развиках веднага да ми връщат телефона, започна да омайва съдебния състав Кирил Илиев-Уята, но след кратко колебание продължи разказа си в типично пандизчийски стил: Надзирателите веднага изведоха Гецев в коридора, започнаха да го ритат в ребрата и в бъбреците, а най-много го налагаше Румен Янев. Тогава всички арестанти (общо 25-има на брой - бел. ред.) започнахме да крещим, но без полза. По-късно Гецев мина покрай моята килия целия облян в кръв...
На въпрос на прокурор Нина Сачкова как е видял боя, Уята хладнокръвно заяви, че е наблюдавал зрелището като останалите си съкафезници - с огледало.
Пред съда двамата надзиратели - Румен Янев и Ангел Ангелов, категорично заявиха, че са намерили мобилния телефон в килията на Стоян Гецев. Отначало той им предложил пари, за да си мълчат, но след като те отказали, Кравата ги заплашил, че ще ги очисти.
Заради противоречието в показанията на свидетелите съдия Екатерина Николова назначи няколко допълнителни очни ставки между арестантите и надзирателите, след което отложи делото за началото на ноември.

КОНТРАУДАРЪТ
На 3 октомври 2005 г., т.е. ден след схватката между Стоян Гецев и тримата надзиратели, адвокатите на Кравата подават жалба в Софийската военноокръжна прокуратура, но тя е отхвърлена поради липса на данни за престъпление.
Военноапелативната прокуратура обаче уважава протеста на адвокатите и признава резултатите от съдебномедицинската експертиза на Кравата, изготвена от лекари на Военномедицинската академия, поради което започва разследване срещу тримата главни сержанти. Според вещите лица Стоян Гецев е излязъл от схватката с насинено око и с множество охлузвания по тялото от удари с палка.
Случаят е възложен на военния следовател Иван Тренчев, който на 15 септември 2006 г. повдигна на главните сержанти Румен Янев, Ангел Ангелов и Росен Станкев обвинения за престъпление по чл.131 от Наказателния кодекс - нанасяне на лека телесна повреда на арестанта Стоян Гецев.
В присъствието на адвокат Красимир Аврамов тримата служители от Благоевградското областно звено Следствен арест не се признаха за виновни и заявиха, че са използвали палките при самоотбрана. Няколко дни по-късно следовател Тренчев внесе обвинителния акт срещу тях в Софийския военноокръжен съд. До момента обаче дата за началото на процеса все още не е насрочена, а тримата надзиратели не са отстранени от работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във