Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Стоян Кушлев - от Осанна до Разпни го

Преди година управляващите бламираха шефа на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, Стоян Кушлев, като обявиха, че ведомството му харчи милиони, без да печели средства за бюджета. Тези дни премиерът Бойко Борисов дари същия Кушлев с втори 5-годишен мандат. Така 72-годишният номенклатурчик от Татово време, назначен на този пост от Симеон Сакскобургготски незнайно защо, се очертава като един от шампионите по оцеляване във всички времена. Някогашният шеф на Ловно-рибарския съюз, а впоследствие депутат от НДСВ, чиято личност, дейност, кариера и поведение са далеч от представата за борец срещу мафията, остава на ключова позиция за отвоюване на правовия ред в държавата. А обяснение защо никой не дава.
Кушлев, който оправда преди години стартовата си заплата от над 7000 лв., която сам си определи, с това, че е острието на ножа в борбата с организираната престъпност, остава шеф на комисията, а компания продължава да му прави досегашната му заместничка Стоянка Николакова. Тя пък е дарена с втори мандат от президента Георги Първанов. Останалите членове на комисията са нови, влезли в състава на комисията чрез парламентарната квота. За заместник-председател беше избрана Антоанета Георгиева-Цонкова, а за членове - Красимир Тодоров и Николай Желев.
Замаян от щастливата развръзка, Кушлев побърза да изсипе в медиите цяла торба цифри за свършеното от ведомството му през изминалите 5 години. Същата похвална статистика той изпратил под формата на отчетен доклад за свършеното през първия мандат и на премиера Борисов десетина дни преди да получи обратно благословията му. От отчета се вижда, че производствата за установяване на престъпно имущество и делата за отнемането му стават повече, а запорираното имущество е за над половин милиард лева. Кушлев обаче деликатно премълча обстоятелството, че спечелените дела са единици, а отнетото по тях имущество не е върнало даже част от похарчените за издръжка на комисията му средства от бюджета. Но и като му искат обяснение по този повод, има готов отговор - правомощията му са орязани и... прави, каквото може. А при представянето на годишния си доклад в Народното събрание заяви, че съдебната система е ахилесовата пета на държавата. Аргументите му са, че различни съдилища отхвърлят с лека ръка искове на комисията, а очакваният радикално нов закон за гражданска конфискация, който да замени сегашния закон Петканов, се бави, докато го доработват и съгласуват с Венецианската комисия на Съвета на Европа.
В интервюто си Кушлев обясни и изтъкна любопитния детайл, че когато представил на Борисов доклада си, носел в джоба си и оставката си.
С правомощия или не, Кушлев явно слуша. Периодично се оплаква, че му оказват натиск министри, депутати, партийни шефове и проверявани лица като Митьо Очите и Христо Ковачки. В едно свое предишно интервю обяснява как в годините на прехода е измъквал Ловно-рибарския съюз от трудни ситуации. Дали е така, малцина могат да кажат. Но при сегашното развитие на нещата човек се пита дали не е спасил и ръководената от него комисия, от която българите и Евросъюзът продължават да очакват резултати.
А заедно с комисията - и себе си. Да напомним, че броени месеци преди да получи втори 5-годишен мандат за този ключов пост, го съсипаха от критики, упрекнаха го, че е прикривал кражбите на тройната коалиция... Трябва да има сериозни мотиви, за да му гласуват отново доверие.
След гафа с прословутата си фантастична заплата, когато бе назначен за шеф на комисията, Кушлев внимава много с медиите и въпреки това може абсолютно непредвидимо да се разприказва. Покрай драматичните обрати около проекта за нов закон, уреждащ дейността на комисията, той не обели и дума за съдържанието и за съдбата му пред българските медии, но цъфна внезапно в Ройтерс, оплаквайки се пак от липса на правомощия. Острието на ножа срещу организираната престъпност обаче е обект на ядовити коментари във форумите в интернет, които би трябвало да заинтересуват онези, които имат правомощия да оценяват, контролират и проверяват дейността му.
Те засягат не само царуването му в Ловно-рибарския съюз, свързано с обслужване на партийни величия и манипулации с архива на съюза, но и шуробаджанашки назначения в комисията и поделенията й в цялата страна на близки и роднини на негови авери по ловджийска или партийна линия. Все пак народът чака от тези хора да приберат имането на мафията...

Facebook logo
Бъдете с нас и във