Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Столичната престъпност с пречупен гръбнак

След като неотдавна вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че гръбнакът на организираната престъпност в България е прекършен, сега става ясно, че и престъпността на територията на София вече е сериозно инвалидизирана. В духа на оптимистичната статистика, която се шири напоследък и в съдебната система, дойдоха сведенията за рязкото разведряване на криминогенния климат в столицата.


Оптимистичните данни съобщи през седмицата заместник-шефът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Христо Терзийски. Полицейският началник осведоми съветниците от Комисията по ред и сигурност в общината, че за миналата година регистрираните престъпления са били 26 044, което е с 15.1 на сто по-малко, отколкото в предходната.


Работата на полицаите и дознателите също се е подобрила, тъй като вече е разкрит извършителят на всяко трето от регистрираните престъпления. Зачестили са обаче кражбите на черни и цветни метали. Но тази тенденция е валидна за цялата страна, където за миналата година бе отчетен ръст на този вид престъпления с 30 на сто. На територията на столицата за миналата година са регистрирани 78 кражби на кабели и съоръжения от електропреносната мрежа и са задържани 21 крадци на метали.


Десет човека са загинали от началото на тази година при битови пожари, отчете директорът на столичното управление по пожарна безопасност Огнян Методиев, като уточни, че това са предимно възрастни хора. Произшествията миналата година са били 7665, като пожарите са били средно по три на всеки 10 хил. жители на столицата. В началото на август в София се очаква да бъдат доставени 20 нови противопожарни автомобила, съобщи шефът на Главна дирекция Противопожарна безопасност и защита на населението комисар Николай Николов. Основен проблем в работата на огнеборците е интензивният трафик и неправилно паркираните автомобили, които забавяли придвижването на пожарните коли.


Междувременно тази седмица бе подновена модата с палежите на автомобили. Два от автомобилите били паркирани един до друг в столичния квартал Сухата река. Неизвестен престъпник залял с бензин и драснал клечката на баровско БМВ пред блок 95 А в комплекса, а пламъците обхванали и паркираната до него Фиат Брава. Часове след палежа в София почти по същото време във вторник срещу сряда изгоря Алфа Ромео в Ловеч и Ауди в Казанлък. По повод на палежите вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че борбата срещу тях е сред акцентите в работата на МВР, но те не били основен проблем. Заради палежите на возила през миналата година бяха задържани шест човека, срещу които сега текат наказателни производства, уточниха от прокуратурата.


Според изнесената пред комисията статистика от всички престъпления в София най-много са кражбите по домовете, следвани от кражби на автомобили, от грабежи, разпространение на наркотици и посегателства над личността. Намалели са уличните убийства, опитите за убийства и изнасилвания.


nbsp;


Транспортните произшествия миналата година са с 15 330 (със 17%) по-малко от предходната 2010 година. Нарушенията на водачите, свързани с отнемане на предимство и шофирането с превишена или несъобразена скорост, са причина за 98% от всички произшествия, сочат данните на Пътна полиция. Над 780 000 са регистрираните автомобили в София в момента. В отчета на СДВР са посочени и най-опасните кръстовища в София - по бул. Сливница, по Околовръстен път и по бул. Христо Ботев. Най-опасна пък се оказва пешеходната пътека на бул. Цар Освободител и ул. Дякон Игнатий, където са блъснати петима пешеходци.Увеличава се участието на малолетни и непълнолетни при убийства, кражби, палежи, при разпространение на наркотици и други. Осъдени са 28 непълнолетни, от които 15 - ефективно, шест - условно, и седем са наказани с обществено порицание. Прибрани са общо 41 скитащи или просещи деца, 288 деца са били обект на престъпни посегателства. Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки настоя за засилено полицейско присъствие в 3-о и 9-о районно управление, защото според него са зачестили случаите на битова престъпност, основно в района на виетнамските общежития в кв. Красна поляна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във