Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СТОЛИЧНИ МАГИСТРАТИ ПОДГРЯВАТ БАГЕРИТЕ СРЕЩУ ХОТЕЛ ДЮН

Дали да бъде бутнат само един етаж от тузарския хотел Дюн, собственост на бившия силов бос Георги Илиев и чаровната му съпруга на брега на Слънчев бряг - Мая, или да бъде съборена цялата постройка? Доскоро тази тежка дилема висеше като воденичен камък на врата на бургаските магистрати. Те обаче могат да въздъхнат с облекчение, след като горещият картоф падна в шепите на столичните им колеги.
Бутиковата постройка насред пясъчната ивица на курортен комплекс Слънчев бряг бе една от трите, за които през лятото на 2007 г. бе оповестено, че са построени в нарушение на съществуващите нормативи и следва да бъдат съборени. Другите два хотела, хвърлени на багерите, бяха Оазис, собственост на Галакси пропърти груп, правоприемник на пловдивската компания Пълдин холидей, и апартаментите Хевън, собственост на Георги Славов, син на убития сикаджийски и петролен бос Стоил Славов-Телето.
Атаката срещу трите постройки бе подета от бившия заместник-шеф на Върховната административна прокуратура, понастоящем член на ВСС, Цони Цонев. Повод за нея станаха установените груби несъответствия на изпълненото строителство с действащия Подробен устройствен план (ПУП) по отношение на предназначението на постройките, допустимия брой легла и етажи в тях, както и максимално допустимата височина на сградите.
Веднага след като излезе актът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК ), след разпоредена проверка на Върховната административна прокуратура, собствениците на хотел Дюн атакуваха пред Бургаския административен съд заповедите на ДНСК за събаряне на част от постройката като незаконно построена.
Хотелът с ефектна красива фасада в топъл керемиденочервен цвят е един от тузарските имоти на първа линия в Слънчев бряг. В ИНТЕРНЕТ пространството хотелът е рекламиран като бутиков и с право според познавачите. Архитектурният стил А ла Салвадор Дали, изчистеният вътрешен интериор в японски стил, изпълнен в бяло, черно и жълто, уникалните студиа, луксозните единични и двойни стаи и апартаменти го правят уникален сам по себе си. Оригинален е и дори уебсайтът на туристическия обект в глобалната мрежа, запазен знак на който са лицето и прословутите мустаци на Дали…
Хотелът става факт в Слънчев бряг през лятото на 2004 г., макар имотът, върху който той е построен, да е купен още през 1999 г. като една от многото разпродавани обособени части на курортен комплекс Слънчев бряг. Преди това там се намираше построеният през 1962 г. ресторант Дюни. Еталонът на соцстроителството бе обявен за продажба през 1998 г. с цена 240 000 щ. долара. Кандидати за него на търга... не се явиха.
Насрочен бе втори търг, на който цената бе свалена с 10 000 щ. долара. Малко след като наддаването приключва, става ясно, че сградата има нов собственик. Това е небезизвестното дружество Ел Би Джей, зад което стоеше в сянка шефът на ВИС 2 Георги Илиев. Официално по времето, когато Ел Би Джей слага ръка на ресторант Дюни, дружеството е собственост на петима съдружници от Варна. През 2000 г. компанията е пререгистрирана, а Георги Илиев слага ръка върху 99% от нея, респективно и върху новозакупения ресторант Дюни. Придобиването на ресторанта е част от инвестиционната програма на ВАИ холдинг на територията на Слънчев бряг. Веднага след като постройката става негова собственост, тя е съборена до основи и на нейно място са положени основите на бъдещия луксозен хотел.
Днешната бутикова сграда е издигната на три плюс един етажа и разполага с общо 155 легла… Именно този допълнителен етаж е камъчето в чепиците на прокурори и експерти по строителен контрол. Те заключават, че хотелът е построен в разрез с правилата. Според прокурор Цони Цонев постройката има един етаж в повече, което означава смяна на предназначението на обекта.
Действително, според експерти, със заповед 602/24.11. 2003 г. е направено частично изменение на действащия тогава ПУП на Слънчев бряг. Промяната на практика обаче засяга съвсем друг терен, а действащият план предвиждал застрояване на ресторант, жилища, обслужващи функции и паркинг с плътност на застрояването до 50%, озеленена площ до 14%, етажност - три етажа.
Собствениците на Дюн обаче вдигат етаж в повече… Оказва се, че Ел Би Джей - новите собственици на ресторант Дюни, имат издадено разрешение за ползване № 116/23.07.2004 г. и то не просто е подписано от тогавашния началник на РДНСК - Бургас. То е одобрено от специална приемателна Държавна комисия, в чийто състав са влизали инж. Генка Стоянова от бургаската РДНСК- председател на комисията, и членове: Коста Милчев - представител на заинтересованата страна - фирма Ел Би Джей, Малина Бакалова - изпълнителен директор на Слънчев бряг АД, СД Контрол - Гунев, Янев и сие - фирмата, упражнявала строителен контрол, д-р Армен Кацхакян, представител на ХЕИ-Бургас, инж Марияна Гочева от инспекцията Държавен технически контрол, м-р инж. Михаил Апостолов от регионалното звено Пожарна и аварийна безопасност - Бургас, и д-р Теодор Байкушев, началник на сектор Държавен ветеринарно-санитарен контрол - Поморие. Седмината експерти са единодушни - хотелът може да отвори врати…
Няколко години по-късно хотел Дюн ще се превърне в предмет на оживена кореспонденция между Върховната прокуратура и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Изводите, които се налагат покрай кореспонденцията, са няколко - че нарушенията са станали по всяка вероятност с мълчаливото съгласие на лицензирания консултант по проекта, главният архитект на община Несебър, одобрил проекта и издал разрешение за строеж, и от тогавашния началник на РДНСК - Бургас, неупражнил контрол върху разрешението за строеж.
Според представители на община Несебър обаче би следвало да компетентните институции да се замислят върху въпроса: кой в крайна сметка е образувал парцела, на който е издигнат хотел Дюн… Защото, ако се проследи нишката, нищо чудно пътеката да отведе до Агенцията по приватизация.
Според специалистите, когато един обект променя собствеността си и при прехвърлянето му от ръка на ръка, както се случва с ресторант Дюни, постепенно може да се е стигнало и до смяна на предназначението на постройката. Друг е въпросът дали в устройствения план на мястото, където е издигнат Дюн, изобщо е било предвидено изграждането на хотел. Злите езици твърдят, че петното е било отредено за заведение…
Когато на бял свят лъсва информацията за това, започва нова вълна от кореспонденция между прокуратурата и МРРБ. От министерството препращат топката към община Несебър, която трябва да се произнесе по законността на хотела… В крайна сметка от МРРБ признават, че обектът е незаконен. Заключението е, че има отклонения в хода на цялата процедура. На базата на констатацията ДНСК изготвя констативен протокол. На 17 април 2007 г. ДНСК излиза със заповед за премахване както на Дюн, така и на другите два обекта, обявени за построени в разрез с правилата…
Заповедите са по чл.225 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) - премахване на незаконни строежи или части от тях. Решението подлежи на съдебен контрол, а ако не бъде обжалвано или съдът го потвърди, подлежи на незабавно изпълнение.
Собственичката на хотела Мая Илиева атакува чрез адвокатите си заповедта за бутане на туристическия обект по няколко параграфа. Според тях заповедта на ДНСК е незаконна, тъй като не конкретизира коя част от хотела точно е законна и коя не. Спазени са изискванията, предвидени в ПУП относно максималната плътност на обекта, кинта етажност, височината, процента озеленяване на терена. В самия план не се съдържа изискване за допустим брой легла, твърди се в жалбата на Ел Би Джи до съда.
Жалбата на компанията, както и цялата преписка по делото вече са изпратени в Софийския административен съд (САС). Тепърва на плещите на софийските магистрати ще легне сериозната отговорност да отсъдят законно построен ли е хотелът на застреляния шеф на ВИС 2 Георги Илиев, или постройката следва да бъде съборена... И ако това стане, каква част от нея трябва да бъде срината…
Хотел Дюн е сред най-луксозните имоти, притежавани от убития Георги Илиев в Слънчев бряг. Нерядко пред туристическото бижу можеше да бъде забелязана яхтата на ъндърграунд боса Маями, кръстена на съпругата му Мая. След убийството на Илиев в Буда бар на собствения му комплекс Мултиплейс в курорта плъзнаха слуховете за тайна продажба на хотела чрез смяна на собствениците на фирмата. Справка в системата Дакси сочи обаче, че ВАИ Холдинг държи 99% от капитала на Ел Би Джей, а 100% собственик на дяловете на холдинга е Мая Илиева. Така че остава отворен само въпросът дали и кога съдиите от САС ще пуснат багерите срещу вдовицата...

Facebook logo
Бъдете с нас и във