Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СТОЛИЧНИ СЛУГИ НА ТЕМИДА ЗАБЪРКАХА ГРОЗЕН СКАНДАЛ

Сагата около процеса срещу бандитът Любомир Керемидчиев - Лупи за въоръжения грабеж край парк-хотел Москва на 23 юни 2003 г. най-сетне приключи. Лупи ще лежи 20 години зад решетките, след като на 4 февруари (понеделник) Софийския апелативен съд потвърди издадената на 26 ноември 2007 г. присъда от Софийски градски съд, с която Керемидчиев бе признат за виновен. Този процес е красноречив пример за това как едно дело може да претърпи пълен обрат в съда, така че подсъдимият да е на крачка от желаната свобода. Легалните начини да бъде забавено или провалено едно наказателно дело са печално известни. Съществуват и други техники - укриване и манипулиране на веществени доказателства, изготвяне на фалшиви протоколи от разпит, цензуриране на свидетелски показания и веществени доказателствени средства...За тях обаче има едно определение - престъпление срещу правосъдието, за каквото може да се говори в нашия случай.
Ударът
На 23 юни 2003 г., в 7.30 часа, Цоко Петров, Иван Лазаров и Лулчо Ангелов - служители в охранителна фирма Флаг ЕООД, се срещат пред едно от обменните бюра на М и Н ООД, намиращо се на столичната ул. Александър Жендов. След това тримата се качват на лек автомобил Опел Кадет и се придвижват до кафене Пчела (недалеч от пазар Римската стена и Софийския районен съд), където имат среща с единия от съсобствениците на М и Н - Борис Николов. Целта на упражнението е четиримата да отидат до обществения трезор на детективска и охранителна фирма Нон стоп гард ООД на бул. Евлоги Георгиев, където Николов държи под наем касета и да вземат определена сума оборотни средства.
Около 7.45 часа обаче Борис Николов се обажда по мобилния си телефон на Цоко Петров, съобщава му, че не може да отиде на срещата и му казва да звънне на Иван Лачов, с когото да отидат до трезора и да извадят необходимата валута за зареждане на фирмените обменни бюра.
Трийсетина минути по-късно Лачов пристига с личния си автомобил Фолксваген Пасат, четиримата отиват до трезора и вземат оттам 41 383 щ. долара, 1365 евро, 80 британски лири, 50 швейцарски франка и 28 228 лева. Сакът с парите, в който се намира и служебният пистолет на Цоко Петров, е прибран в Опел-а, в който се качват Иван Лазаров и Лулчо Ангелов. А пък Цоко Петров сяда при Иван Лачов във Фолксваген-а, след което колите тръгват в обратна посока по маршрут бул. Евлоги Георгиев - бул. Драган Цанков - Телевизионната кула - Парк хотел Москва - ул. Незабравка - обменното бюро на ул. Александър Жендов.
Около 8.30 часа колите наближават светофара до Парк хотел Москва без пътуващите в тях охранители да забележат нещо съмнително. След като завиват по ул. Незабравка обаче, те се оказват... в капан. Движещият се пред тях тъмен автомобил (с неустановена марка) рязко набива спирачки. От храсталаците излизат двама мъже с плетени маски и бронежилетки. Единият е въоръжен с автомат Калашников - другият с пистолет Макаров. Пътят за отстъпление е отрязан от бяла лека кола, чийто модел също не е установен.
Бандитите трошат предното дясно стъкло на Опел-а и искат сака с парите. Охранителите обаче отказват да изпълнят ултиматума. В отговор мутрите откриват стрелба, а четиримата гардове отвръщат на огъня.
Парите на М и Н ООД са опазени, нападателите изчезват, паникьосани от неочакваната съпротива. А един от тях - Любомир Керемидчиев, отнася със себе си рана от рикоширал куршум, благодарение на която по-късно е идентифициран, арестуван и осъден.
Четиримата гардове оцеляват, но всеки от тях получава по един-два куршума. Най-тежко е състоянието на Иван Лачов, който попада под кръстосания огън на пистолета и автомата и вече е прикован в инвалидна количка за цял живот.
Развръзката
В резултат на оперативно-издирвателни действия на 11 юли 2003 г. Любомир Керемидчиев е арестуван във вилната зона край Плевен, докато гостува на свои роднини.
Ченгетата и следователите разполагат с няколко неопровержими доказателства за участието му във въоръжения грабеж до Паркхотел Москва. Чрез ДНК-анализ е установено, че кръвта върху една плетена маска и една бронежилетка, открити в района на местопрестъплението, е на Керемидчиев (той е бил включен в националната база с ДНК-данни още през 2000-2001 г. покрай разследването на друг негов въоръжен грабеж);
Освен това от 9-милиметровия пистолет Макаров, намерен до една детска блощадка, са свалени мирисови следи от Керемидчиев, които категорично потвърждават, че той е стрелял срещу гардовете от Флаг ООД.
Керемидчиев е разпознат категорично от неколцина свидетели като човекът, който е бягал панически от местопрестъплението, захвърляйки на една страна пистолет, на друга - плетена маска, а на трета - бронежилетка.
Кървавите следи, проточили се от полесражението до мястото, където Керемидчиев се качва в една лека кола и изчезва, са със същия ДНК-профил, с какъвто е кръвта по плетената маска и бронежилеткатка му. Освен това балистичната експертиза доказва по неоспорим начин, че седемте 9-милиметрови гилзи, открити край колите на охранителите, са изстреляни от пистолета на Керемидчиев.
Година след кървавия инцидент край Парк хотел Москва обвинителният акт срещу Любомир Керемидчиев е внесен в Софийския градски съд. Според Софийската градска прокуратура той трябва да отговаря за две престъпления - въоръжен грабеж в особено големи размери, придружен с опит за убийство на повече от едно лице (чл.199, ал.2, т. 2 и т. 3 във връзка с чл. 198, ал. 1 от Наказателния кодекс) и за незаконно притежание на огнестрелно оръжие. Наказанията, които се полагат на Любомир Керемидчиев, са лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
Като граждански ищци и частни обвинители по делото са конституирани и четиримата охранители Цоко Петров, Лулчо Ангелов, Александър Лачов и Иван Лазаров, които с цената на живота си отбиват нападението на мутрите.
Общият размер на обезщетенията, които те искат, е 95 000 лева. Най-много пари от Керемидчиев - 50 000 лв., се надява да получи Александър Лачов. Той, както бе казано, излиза от схватката с парализирани крайници. Лулчо Ангелов претендира за 15 000 лв., Иван Ангелов - за 10 000 лв., а Цоко Петров - за 20 хиляди.
След съдебни битки, продължили около две и половина години, на 29 януари 2007-а състав на Софийския градски съд признава Любомир Керемидчиев за виновен по всички повдигнати обвинения и го осъжда на 20 години лишаване от свобода.
Освен това софийските градски магистрати удовлетворяват почти напълно исковете на пострадалите, защото присъждат на Иван Лазаров не 10 000 лв., а само седем хиляди.
Шокът
Около месец, след като Софийския градски съд изпраща Керемидчиев за две десетилетия в затвора, след протест на Софийската градска прокуратура и жалби, подадени от четиримата гардове и защитата на Керемидчиев, делото се озовава в Софийския апелативен съд.
В началото на октомври 2007 г. Второинстанционният процес срещу Любомир Керемидчиев започва толкова спокойно, че никой не се съмнява, че присъдата на Софийския градски съд ще бъде потвърдена. Никой не предполага какво ще се случи дори тогава, когато адвокатите на бандита искат от председателя на съдебния състав като доказателство по делото да бъде предявен и 9-милиметровият пистолет Макаров, с който Керемидчиев е стрелял по време на грабежа през 2003 година.
Поради липса на достатъчно време председателят на състава обявява, че това доказателство ще бъде предявено по време на следващото заседание, което ще се проведе на 15 ноември 2007 година.
В уречения ден и час вещественото доказателство - самоделно сглобен пистолет Макаров, калибър 9 милиметра, е внесено в съдебната зала и е връчено на защитата за оглед.
Само няколко минути по-късно адвокатите на Керемидчиев в един глас изразяват учудването си, че това е... съвършено друг пистолет. В залата в качеството на вещи лица присъстват и двама-трима специалисти по огнестрелни оръжия, които потвърждават диагнозата, поставена от адвокатите.
За да излезе с чест от деликатната ситуация, съдебният състав назначава нова техническа експертиза на пистолета. Специалистите от Центъра за експертни криминалистически изследвания и изпитания към НИКК-МВР трябва да приключат работата си до 30 ноември 2007 г. и да докладват резултатите на следващото заседание, насрочено за 5 декември.
Според протокола, съставен и подписан от вещите лица (№ 07/БАЛ-274) на 30 ноември (Параграф 22 разполага с копие от него), манипулирането на вещественото доказателство е направено по уникален начин. Дръжката на пищова, ложата и затворният блок са същите, докато всичко останало е било... подменено.
Тук му е мястото да уточним, че по време на предварителното разследване пистолетът на Керемидчиев е бил подложен на две съдебни експертизи - техническа и балистична.
С други думи - оръжието, гилзите и куршумите най-детайлно са били запечатани най-малко на 60-70 снимки. А отличителните белези на 9-милиметровия пищов, както и подробните описания на всяка негова част са били старателно записани както в протоколите от двете експертизи, така и в бумагите, с които съответните инстанции - Столичната следствена служба, Софийската градска прокуратура, Софийският градски съд и Софийският апелативен съд, са приемали и предавали делото срещу Любомир Керемидчийски.
Или... поне така би трябвало да бъде.

Из Протокол № 207 от 8 юли 2003 г. на НИКК-МВР:
Металните части на пистолета са с черно на цвят покритие, а ръкохватката е изработена от черна пластмаса. Върху повърхностите на детайлите, предназначени за нанасяне на серията и номера на оръжието, не се установи наличието на такива. Не се установи и наличието на механични следи с цел заличаване на номера, което означава, че такъв не е нанасян фабрично.
При извършеното непълно разглобяване се установи липсата на щифта, прикрепящ цевта към рамката. Самият отвор върху рамката за поставяне на щифта също не е разпробит.
Цевта е с дължина 93.5 мм (с патронника). В края завършва с външна резба с диаметър 14 мм и дължина 8 мм, предназначена за монтиране на заглушител.
Каналът на цевта се състои от четири наклонени надясно бразди и полета.
Отворът за цевта в предната част на затворния блок допълнително е разширен, което позволява монтирането на заглушител...
Описаните конструктивни характеристики на представеното за изследване оръжие, както и липсата на фабрично нанесен номер дават да се направи извод, че то е пистолет Макаров калибър 9 мм от незавършен производствен цикъл....

Из Протокол № 07/БАЛ-247 от 30 ноември 2007 г. на НИКК-МВР:
... Допълнително бе извършено сравняване между снимковия материал, използван за онагледяване на Протокол № 207/08.07.2003 г. на НИКК-МВР и представения за настоящата експертиза пистолет.
Установиха се следните разлики:
- различие в бойните пружини;
- липса на резба в края на цевта;
- различие в начина на монтажа на цевите към рамките на пистолетите (при пистолета, обект на настоящата експертиза, е използвана допълнителна оребрена от външната страна втулка);
- различие във формата на предпазните пускови скоби, добре изразено в предната им част;
- наличие на два разпробити отвора върху стойката на ложата за монтаж на цевта при пистолета, обект на настоящата експертиза, както и разлика във формите на фабрично изработените отвори на тази стойка;
- наличие на щамповата цифра 2 върху стойката на ложата за монтаж на цевта при пистолета, обект на Протокол № 207 от 8 юли 2003 година. Такава щампована цифра липсва при пистолета, обект на настоящата експертиза;
- цевта е с дължина 91.5 мм;
- диаметърът на канала на цевта, мерен откъм дулото е 7.8 милиметра...
Описаните разлики са напълно достатъчни да се направи заключението, че рамката, заедно с цевта и бойната пружина на пистолета, предявен като веществено доказателство на 15 ноември 2007 г. и обект на настоящата експертиза, не са били обект при изготвянето на Протокол № 207 от 8 юли 2003 година....

Абсурдът
От достоверни източници Параграф 22 научи, че през 2004 г., когато предварителното разследване е приключило с мнение за съд на Любомир Керемидчиев, материалите по делото са предадени от Столичната следствена служба (СтСлС) на Софийската градска прокуратура (СГП) и за целта е бил съставен приемо-предавателен протокол.
По никому неизвестни причини обаче скандалният пистолет е бил оставен на съхранение в оръжейната на СтСлС, а това обстоятелство въобще не е било отразено в споменатия приемо-предавателния протокол.
Един-два месеца по-късно, когато наблюдаващият прокурор от СГБ внася обвинителния акт срещу Керемидчиев в Софийския градски съд, пищовът пак остава в столичното следствие, а съдия-докладчикът по делото не се сеща да провери дали оръжието е сред веществените доказателства.
А накрая, по време на първоинстанционния процес срещу бандита, продължил до края на януари 2007 г., нито съдебният състав, нито обвинението, нито адвокатите на Керемидчиев си спомнят за пищова, така че той въобще не е бил обсъждан по време на съдебните прения. Било като ключово веществено доказателство, било като досадна подробност, с която няма смисъл да се занимават.
Шокиращото е, че и на заседанието от 5 декември 2007 г., когато спецовете от НИКК докладват резултатите от експертизата, нищо не се променя.
В изпълнение на задълженията си вещите лица от НИКК най-надлежно съобщават на съдебния състав и на страните по делото, че пистолетът, с който на 11 юни 2003 г. Любомир Керемидчиев е гърмял срещу четиримата охранители, няма почти нищо общо с оръжието, представено на 15 ноември като доказателство.
Въпреки това апелативният прокурор по делото колегиално отказва да изпълни служебните си задължения и не образува проверка или досъдебно производство, за да установи кой, кога и с каква цел е подменил цевта и бойната пружина на процесния пистолет, превръщайки го в негодно веществено доказателство. Председателят на състава също пуска покрай ушите си новината, че едно от веществените доказателства е манипулирано по най-груб начин. С решението на Апелативния съд делото Лупи приключи, Керемидчиев отива зад решетките, справедливостта възтържествува. А за всичко останало има забрава...

Facebook logo
Бъдете с нас и във