Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Столичният съдия №1 е готов за шеф на ВАС

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев е единственият номиниран кандидат за административен ръководител на Върховния административен съд(ВАС), стана ясно на заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък (4 ноември). Миналата седмица вървяха коментари, че новият пост на Колев е договорен между ВСС и изпълнителната власт в лицето на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Четирима членове на съвета посетили тайно Цветанов, а пък временно управляващата ВАС Венета Марковска преди това се срещнала с Колев в кабинета му в Съдебната палата, писа и Параграф 22 в предишния си брой.
Вярна ли е тази информация, или не, вече е без значение, тъй като кандидатурата на Колев за председател на ВАС е без алтернатива - друго предложение не е постъпило, въпреки че през последния месец се спрягаха още четири-пет имена. До каква степен нещата са се движели по ръба свидетелства и фактът, че необходимият минимум от 17 гласа в полза на Колев е събиран до последния ден от срока за издигане на кандидати. Сред подписалите се в негова подкрепа членове на ВСС са главният прокурор Борис Велчев и представляващата съвета Анелия Мингова. Петимата, които не са сложили подписа си в полза на Колев, са председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, Георги Шопов, Галина Захарова, Капка Костова и Георги Гатев.
В средите на юристите се смята, че изборът ще стане факт още този месец. На следващото заседание на съдебния съвет Маргарита Попова ще внесе официално предложенията, след което в двуседмичен срок трябва да се проведе гласуването за председател на ВАС.
Така по-малко от година и половина, след като оглави СГС, Георги Колев може да направи поредния кариерен скок, заставайки начело на едното от двете върховни съдилища. Той беше избран за председател на СГС на 1 юли, 2009 г. след балотажи с минимално необходимите 13 гласа. Тогава доскорошният председател на ВАС, а сега омбудсман Константин Пенчев изрече остри думи срещу вота, който беше обжалван в същия съд. Пенчев беше категоричен, че в съдебната система кадрува приятелски кръг, който плете пъзела си от години. За да подчертае заблудата, че Красьо Черния е в центъра на този кръг, Пенчев поясни, че кадруването става на бяла покривка, баш кадровиците са членове на ВСС и други високопоставени и не чак толкова високопоставени юристи. Говори се например, че Венета Марковска, за която отдавна се смята че владее положението във ВАС, е осигурила на Колев подкрепата на членовете на ВСС, свързани под една или друга форма с кръга около червения Румен Петков.
Заради новия пост Колев ще трябва да прехвърли на друг разглежданото от него знаково дело в СГС срещу бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев - Батко. Това ще върне делото в начална позиция заради правилото за неизменност на съдебния състав.
Изборът на Колев за председател на ВАС автоматично ще върне и въпроса за неговия наследник в Софийския градски съд. Вече се изброяват няколко възможни кандидати, но няма съмнение, че управляващите помислят за свой човек на тази позиция. Ако по инерция сложат отново наказателен съдия заради шумните наказателни процеси в този съд, това, според редица професионалисти, ще е груба грешка, тъй като за пореден път ще прикрие кошмарната действителност в гражданското отделение на съда, в което се разглеждат и далеч по-голям брой дела.
Освен с кандидатурата на Колев на заседанието си в четвъртък ВСС се занима и със знаковите процеси. Магистратите приеха поредния доклад на комисията по делата от особен обществен интерес. Разбра се, че една от причините те да продължат да се влачат са... призовкарите.
Това, както се знае, са служителите на съдебната администрация, които носят призовките на подсъдими и на свидетели за явяване в съда. Напоследък обаче все по-трудно ги откривали на посочените адреси и понеже не се явяват, заседанията се отлагат. Като илюстрация на ситуацията може да припомним, че наскоро едно от заседанията по дело срещу прословутите Братя Галеви в кюстендилския съд бе отложено, тъй като се оказа, че призовкарите не знаели къде живеят бизнесмените. Въпреки че и малките деца в Дупница са наясно кои са бившите барети и къде е имението им в Ресилово. Пословични са и други случаи - като например прословутото дело на Маргините.
Ако прегледаме обаче протоколите от заседанията на ВСС, ще установим, че този проблем вече е бил обсъждан и в началото на април миналата година. Още тогава бе препоръчано да се разширят правомощията на призовкарите, дори бе предвидено за по-голям авторитет да облекат униформи. Мотивът бе, че хората изпитвали страх при контакт с непознати цивилни лица, дори след легитимирането им. Решено бе също ВСС да вземе мерки за уеднаквяване на призовките, както и да изпраща сигнали до общинските съвети, за да се конкретизират кадастралните планове и адресите на жилищните сгради в населените места. Тогава бе препоръчано още да се въведе задължителна регистрация по местоживеене, да бъде предоставен на служители в окръжните съдилища достъп до ЕСГРАОН, а на призовкарите да им се раздадат актуализирани карти на населените места, да им се осигури достъп до ИНТЕРНЕТ, да им се раздадат служебни GSM-и. Дори се говореше да ги снабдят с лаптопи. Явно обаче това не е направено, след като същите проблеми се предъвкват отново година и половина по-късно.
В контекста на знаковите дела ВСС предъвка още веднъж и повечето от останалите констатации на комисията, натоварена да обобщи причините, поради които буксуват знаковите процеси. Продължават трудностите при назначаването на служебни защитници, познатите ни до болка проблеми с болничните листове, организирането на видеоконферентни връзки със свидетели. Във връзка с този проблем бе предложено да се направят законодателни промени с цел да се улесни тромавата процедура за разпит на свидетели от чужбина.
Друго предложение, което прави ВСС на сегашния етап, е административните ръководители на съдилища в страната да поемат контрола върху хода на знаковите дела - препоръка, която бе дадена отдавна в друг доклад, но очевидно без ефект. Комисията предлага също да се въведе единна практика, по която да бъдат издавани болничните листове за пред съда. В този пункт явно има някакво разминаване между ВСС и правосъдното министерство, откъдето наскоро обявиха, че такава практика вече е въведена с корекция на нормативната база.
Не бяха отминати и все още живите проблеми с вещите лица. Някои от тях продължават да бавят заключенията си, не поемат да извършат експертизи или пък в процеса на самата експертиза правят необосновани отводи. По този повод комисията към ВСС предложи да се възстанови Бюрото по експертизите, където да има база данни за всички вещи лица, както и да има централизиран подход за разплащането с тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във