Параграф22 Weekly

Пилето

Столично

След две години изборни и съдебни битки столичната адвокатура ще направи в събота и неделя пореден опит да си избере ръководство. От януари 2010 г. до януари 2012-а най-голямата адвокатска колегия в страната, в която членуват половината от юристите, упражняващи тази професия, не може да се сдобие с нови ръководни органи. Безпрецедентна ситуация - единодушни са ветераните в бранша.


Случи се какво ли не - от касиране на избори и балотажи, през обръщане на резултата, до съдебен спор за законността на изборите. Съдът смогна да интронира само председатели на колегията и на дисциплинарния й съд. А все още предстои избор на десетки членове на колективните й органи. Ако и той протече по същия сценарий, досегашното ръководство може да изкара един цял служебен мандат.


Досега бе наситено със събития: изчезваха незнайно как стотици гласове, представяха се фалшиви пълномощни, стигна се и до полицейска намеса за укротяване на страстите. В началото мнозина се чудеха какъв вирус тресе свободната професия. После се обособиха управляващи и опозиция. Тя нарече себе си Адвокати ЗА Промяна. Съперниците им от досегашното ръководство отказаха обаче да се признаят за ретрогради и носители на статуквото и се наименуваха Гаранти на промяната. Сходството в имената и в част от програмите е правопропорционално на ожесточението в риториката.


Воюва се за всичко, за което воюват в други сектори - за влияние, за поръчки, за пари. Когато обаче конфликтите прераснат във война, чийто край не се вижда, клиентите започват да се питат: Как ли ще ме оправят, щом не могат да оправят себе си?!


Така че и този път им пожелаваме наслука. Ама надали...


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във