Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Столично ченге и двамата му адаши в ареста заради рекет

Магистратите от Софийския градски съд оставиха във вторник (12 май) за постоянно в ареста трима рекетьори, сред които и един действащ полицай. Това стана, след като изтече 72-часовото прокурорско задържане на тройката. Както МВР информира един ден по-рано, действащото ченге и двамата му авери бяха задържани след сложна операция, разиграла се едновременно в София и в кюстендилското градче Сапарева баня.
Необяснимо е мълчанието на вътрешното ведомство по случая, тъй като акцията е била проведена навръх Деня на победата и на Европа 9 май (събота). Тогава в квартал Бояна служители от дирекция Вътрешна сигурност в МВР закопчаха белезниците на адашите Кирил Б. и Кирил Д., докато прибирали пачка белязани пари, платени като рекет. По същото време в гр. Сапарева баня кюстендилски и столични полицаи сгащиха и мозъка на групата рекетьори, 30-годишния служител на министерството Кирил Гавазки. Полицейската операция е ръководил лично заместник главният прокурор на София Роман Василев.
Полицаят Кирил Гавазки, който е родом от малкото курортно градче Сапарева баня, попаднал в полезрението на Вътрешна сигурност на МВР след няколко сигнала, че изнудва собственици на автокъщи в околностите на столицата. Първоначалните данни показвали, че Гавазки, който е служител на дирекция Противодействие на общата престъпност към Главна дирекция Криминална полиция в София, е използвал служебни данни с цел да изнудва собственици на автокъщи.
Проверяват се и други случаи, в които 30-годишният инспектор, в съучастие с двамата криминално проявени, е използвал служебни данни със същите намерения, каза наблюдаващият прокурор Роман Василев.
Работещите по случая обясниха, че схемата, която прилагала троицата, била съвсем проста. Гавазки, като служител на МВР, работещ в дирекция Противодействие на общата престъпност, обикалял автокъщите на столицата и набелязвал тези, в които има проблеми с неизрядни документи или с изтекли срокове на различните видове разрешителни. След като набележел бъдещите си жертви, той подробно им обяснявал какви пропуски имат, след което подхвърлял, че работата може да се оправи срещу определена комисиона.
Двамата Кириловци, задържани в кв. Бояна, са стари познайници на Гавазки. И тримата са родени и израснали в малкото туристическо градче под Паничище, казват запознати с полицейското разследване.
Закопчаните адаши в Бояна обаче не са служители на органите на реда, те били използвани от Гавазки да прибират сумите, договорени от него.
Той, Кирчо, е добро момче, като разбрахме какво е станало, чак не можахме да повярваме, коментираха колегите на задържания в началото на седмицата. Трийсетгодишният полицай от около четири години работи в столицата, припомнят си негови колеги от Кюстендил. Той е единственият служител на Икономическа полиция в Дупница, който е започнал работа в системата на МВР преди години след издържан конкурс, без протекции на политически лидери или на хора по върховете на МВР.
Колеги на Кирил Гавазки от Дупница коментираха, че когато е работил в дупнишкото РПУ, срещу него не е имало сигнали за корупция.
Жителите на Сапарева баня обаче говорят, че откакто отишъл на работа в столицата, Кирил Гавазки купил апартамент и го обзавел, санирал и триетажната къща на семейството си в курортното градче (тя се намира над бившия Стопански двор, до дома на кмета на гр. Сапарева баня Сашо Иванов). Полицаят арестант не е семеен и е единственото дете на доста заможно семейство, додават съгражданите.
Майка му има магазин за спортна конфекция в града, а бащата Йордан от години е в бранша със ски пистите. Преди е държал една от най-известните писти в курорта Паничище, в Рила планина, а сега стопанисва новата ски писта на Паничище, изградена само преди три години.
В разследването на действията на рекетьорската тройка досега са натрупани данни, че поне още 5-6 от по-малките автокъщи в района са попаднали под техните удари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във