Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Столичното следствие се оказа рецидивист

Проверка в отдел Следствен на Софийската прокуратура разкри шокиращи нарушения

Следственият отдел на Софийската градска прокуратура се оказа истински рецидивист при нарушенията за прилагане на принципа на случайно разпределение на делата. Те са фрапиращи и са извършвани системно в този отдел, сочат резултатите от проверката на Инспектората на Върховната касационна прокуратура. Тя бе разпоредена в края на март и обхвана периода от 1 януари 2009 до март 2013 година.


Установено е, че в този период не е осъществяван ефективен контрол върху служителите, на които е било възложено да работят с програмата за разпределение на делата, посочи в сряда (24 април) заместник главният прокурор Борислав Сарафов. Най-впечатляващи са мотивите, с които следователите са отказвали да работят по дадено разследване. Проверяващите са изследвали задълбочено начина на разпределение на всички дела в посочения период, а отбелязаните нарушения бяха определени като драстични и смехотворни.


Емил Владимиров, ръководител на сектор Унифицирана информационна система в Инспектората, разкри, че с програмата основно е работила Росица Найденова, системен администратор в Столичния следствен отдел на прокуратурата. На въпрос на проверяващите по каква причина тя е променяла данни в протоколите Найденова заявила, че обсъдила с колеги от други следствени служби как постъпват те. А те правели същото, затова и тя решила да въведе този челен опит и в столичното следствие, пояснила Найденова.


От всички дела малко над 86% са включени за администриране в системата за случаен подбор. Владимиров показа нагледно системата за случайно разпределение на делата сред следователите. Той акцентира на очевидно често използвания бутон отказ, чрез който следователите имат възможност да се откажат от разследването, разпределено им от програмата на случаен принцип.


Откази да се приемат дела при разпределяне на делата са неразумни, без съгласието и знанието на административния ръководител. Но всъщност в по-голяма част от случаите отказите са направени по усмотрение на оператора на програмата, което е недопустимо, посочи Владимиров. По думите му, когато се налага преразпределяне на дело, програмата изисква да се впишат и мотиви за това. Част от отказите будят недоумение. По-интересните откази са: отпуск, може би; е, хайде да не е веднага това, господинът не желае да вземе делото. Това е потресаващо, добави Владимиров. Проверяващите установили, че администраторът Найденова попълвала в графата за мотивите неясни думи, като Ох и други такива възклицания.


Нарушения има и при натовареността на следователите. За всички тя би трябвало да е 100%, но проверката показва, че има и такива с нула процента. Емил Владимиров обясни, че когато се сложи 0% натовареност на даден следовател, се елиминира възможността програмата да му разпредели дело. По думите му програмата е манипулирана. Проверката е констатирала още, че системните администратори са изтривали следователи в протоколите за избор на разследващ следовател. Стана ясно, че делата не са проверявани конкретно и не е ясно дали операторът е променял данни в протоколите за разпределяне на някои ключови дела.


Към сегашния момент 100 души заемат щатните бройки в следствения отдел на СГП - те са един завеждащ и 99 следователи. Въпреки изводите от проверката Инспекторатът опроверга твърдението, че следователите не работят. Това предположение, което витае в общественото пространство, не е вярно, смятат проверяващите.


Градският прокурор на София Николай Кокинов обясни, че според него нарушенията са смехотворни и глупави. Предстоят дисциплинарни производства за всички служители, които работят със софтуера за случайно разпределение на делата, заяви той.


Както е известно, именно с негова заповед през март в Седми отдел Следствен на СГП бе назначен скандално нашумелият следовател Петьо Петров, прочул се като основен свидетел на обвинението в делото срещу бившия шеф на Софийската районна прокуратура Славчо Кържев, както и в процеса срещу бившия военен министър Николай Цонев, срещу бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров, които в крайна сметка бяха оправдани. Петров, известен и с прякора си Пепи Еврото, бе командирован през 2010 г. в Националната следствена служба, но главният прокурор Сотир Цацаров го отзова оттам. Впоследствие Кокинов го сложи наело на следствения отдел в СГП, без да каже какви са били мотивите му за това решение. Цацаров обаче заяви, че отговорността за назначението на Петров е на градския прокурор Кокинов и той трябва да си я понесе.


Изводите от проверката в отдел Следствен на СГП са аналогични на констатациите от проверката на принципа на случайното разпределение на делата във Върховния административен съд, огласени преди дни. Софтуерът Law Choice , който се използва за случайното разпределение на делата във ВАС и 90 на сто от съдилищата в България, позволява манипулация при избора на съдията, който ще гледа делото. Това бяха основните констатации в доклада на работната група. Докладът от ревизията бе подписан от всички членове на работната група (в която влизат член и експерти на ВСС, представители на НПО и независим ИТ експерт). Само членът на Инспектората към ВСС Димана Йосифова бе подписала някои от препоръките с особено мнение.


От проверката във ВАС стана ясно, че софтуерът може да разпредели едно и също дело няколко пъти и да определи различни съдии докладчици по него. Отделно от това е възможно да се манипулира натоварването на отделните съдии, така че делото да се падне при най-ненатоварения, без това да оставя следи. Възможно е от друга инсталация на програмата да се разпечатва протокол за случайното разпределение при правилния съдия. На практика log-овете на системата се пазят в незащитени файлове, които могат да се редактират с текстов редактор.


В доклада бяха отправени няколко препоръки към председателя на ВАС Георги Колев. В случай че няма вътрешни правила за случайното разпределение на делата, да се утвърдят правила за оптимална защита на софтуера, разпределящ делата - като сигурност на паролите, тяхната периодична смяна, невъзможност за споделянето им с други лица, сочеше една от тях. Останалите препоръки бяха насочени към неясните правила, по които се формират тричленните, петчленните и седемчленните състави на съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във