Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Страх скова квартал Нов път заради лихварите

Видинските лихвари остават с постоянна мярка задържане под стража в ареста, постанови в неделя (2 май) Видинският окръжен съд. След като мярката на всеки от арестуваните бе гледана поотделно в продължение на повече от шест часа, магистратите начело с председателя на състава Митко Начев наложиха най-тежката мярка за заловените в спецоперацията на МВР Лихварите. Това са безработните жители на квартал Нов път Ромео Митков-Арчарски (42 г.), Сотир Замфиров (39 г.), Альоша Василев (40 г.) и Саши Тодоров (46 г.). Полицията все още издирва петия от лихварите - 38-годишният Деси К. Четиримата обвинени в незаконно лихварство могат да обжалват мярката в Софийския апелативен съд.
На единия от лихварите вълнението изглежда му дойде в повече тъкмо преди да започне заседанието. Преди да му вземат мярката, на Саши Тодоров Лазаров му прилоша, вдигна кръвно и припадна. Наложи се в съда да бъде извикана спешна медицинска помощ. Съдиите временно отложиха гледането на неговия казус, докато кръвното му се нормализира.
Малко преди да му прилошее, Саши все пак намери сила да се озъби на присъстващите журналисти да не го снимат. Освен това се опита да ги замери с бутилка минерална вода, но полицаите от съдебната охрана го озаптиха навреме.
Четиримата лихвари бяха задържани при спецакция на 29 април в квартал Нов път. По време на съдебното заседание обаче се оказа, че единият от тях - Сотир Замфиров - обявен от полицията за арестуван, всъщност не е бил зад решетките на тази дата. Изясни се, че при претърсването на дома му сутринта същия ден той не е бил заловен. По-късно около обяд на 29 април полицията отишла в дома му да го задържи, но се оказало, че е избягал и се укрива. Издадена е заповед за общонационално издирване и на следващия ден 30 април около 4.30 сутринта Сотир Замфиров бил открит в една конюшна край Видин, стана ясно в съда.
Според обвинителите по делото лихварите вземали до 30% срещу кредитите, дадени на жителите от квартала. Всички задържани са безработни, но живеят в палати и карат луксозни коли. Но много малко от огромното имущество и автомобили се водят на тяхно име. Дори и фирмите, осъществявали някаква дейност - Ромил ЕООД и дъщерната и фирма Гама Трейд, се водят на други лица. Любопитното е, че втората фирма има лиценз за търговия с благородни метали и скъпоценни камъни. При претърсванията от пет къщи, обитавани от обвиняемите, полицията иззе около 1 кг злато, 2 катаджийски униформи и близо 50 000 лева. Обискирани бяха и две заложни къщи, за които се изяснява дали са законни.
Над 80 полицаи са били ангажирани в акцията. Те обискирали къщи на няколко улици и иззели списък от 40 страници с имена на длъжници, лични карти и 15 дебитни карти с пин кодовете им, нотариални актове, документи за земеделски земи, лаптопи, гаранционни карти за битова техника.
Сотир Замфиров влиза за пореден път в криминовините след посегателство на 21 ноември 2008 г. над журналистката Миролюба Бенатова. Тогава Видинският окръжен съд го освободи от наказателна отговорност, отмени наложената му от Районния съд присъда от три години пробация и 960 часа общественополезен труд и го глоби само с 1000 лева. Така днес той не е осъждан и има само административно наказание.
Ромео Арчарски също е стар познайник на полицията. Преди години бе прострелян в среднощен екшън, когато разпределял пазара на дрога в дунавския град, но оживя. Альоша Василев, известен като Ален Делон, и Саши Тодоров пък въртят бизнес със земи, залози и лихварство и това не е тайна за никого в региона. От години правоохранителните органи свързват четиримата с различни случаи на незаконно забогатяване чрез източване на ДДС, лихварство, разпространение на дрога, трафик на хора и за търговия с лични документи, по някои от тях са водени и разследвания. В съда обаче и четиримата лихвари влязоха с чисто съдебно минало.
Получателите на кредити са ставали зависими, следвало е изнудване и за отнемане на движимо и недвижимо имущество чрез нерегламентирани методи, превръщали са хората в свои роби доживот, каза шефът на видинската полиция Марчо Марчев.
Във връзка с дейността на групата полицаи извършиха обиск и в центъра на Видин, където се намира офис на фирма Лара, занимаваща се с продажба на недвижими имоти, и заложна къща, стопанисвани от единия от задържаните Саши Тодоров. Групата се е занимавала и с придобиване на земеделски земи чрез фалшиви документи, с които се е кандидатствало за евросубсидии, отнемали са имоти за неплатени дългове.
Лихварите са в ареста, но жителите на Нов път, които отдавна са техни роби, се страхуват от това, което може да им се случи впоследствие.
Иначе пред сградата на видинската полиция може да се наблюдава любопитна гледка. Вечер там дежури тълпа от близки до задържаните люде. Те носят на арестуваните храна и каквото им е необходимо. Близките им твърдят, че задържаните са набедени и че те са добри хора. Не вземали лихва, а само помагали с пари и правели добро на бедните хора.
След обиските в къщите на петимата са събрани неоспорими доказателства, че те са се занимавали с незаконна дейност и са трупали печалби чрез измами, съобщи полицията. Сред длъжниците им има хора не само от Видинско, но от цялата страна, та дори и от чужбина, твърди комисар Марков.
Ако се докаже вината на видинските лихвари, те могат да лежат в затвора от 3 до 10 години. Освен това ги заплашват глоби от 5 до 10 000 лв. и конфискация на част или цялото имущество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във