Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Страсбург пусна конфискацията на спящите банкови сметки

Колкото и невероятно да изглежда, в банките има пари, които никой не търси. В едно от последните си решения - по делото Золотас срещу Гърция, Европейският съд по правата на човека прие единодушно, че т. нар. спящи банкови сметки може да бъдат конфискувани в полза на държавата - не защото титулярите им са нарушили закона, а само защото нито те, нито техни наследници или правоприемници правят нещо със средствата по тях.


Съдът в Страсбург признава правото на всяка държава да ликвидира в своя полза банкови сметки, които дълги години са останали пасивни. Регламентите обаче трябва да включват задължение клиентите да бъдат предупредени за рисковете да претърпят загуби. Целта е те да могат да реагират адекватно преди момента на прекратяване на сметката им и конфискуването на средствата в нея. На практика става въпрос за разновидност на класическия институт на придобивната давност, който ще се прилага във финансовата сфера при изчерпване съдържанието на договорното отношение между банката и клиента.


По делото Гърция е осъдена да заплати на сина на жалбоподателя Анастасиос Золотас (който починал преди да дочака решението)общо 15 000 евро за всички видове щети. Бащата живял дълго време в чужбина и след завръщането си в родината потърсил парите в сметката, която открил, преди да замине. Банката категорично отказала с мотива, че по нея не е имало движение повече от 20 години, поради което е прекратена, а парите са прехвърлени на държавата. Золотас завел дело в гръцки съд с искане да му бъдат възстановени парите по сметката в размер на 30 550 евро, но изгубил делото на всички инстанции. Те решили, че искът му срещу банката е недопустим поради изтекла давност и по закон бенефициент на средствата е станала държавата. Касационният съд се обосновал и с обществения интерес, който оправдавал налагането на времеви лимит върху правото на жалбоподателя по сметката.


Съдът в Страсбург споделя напълно тези съображения и признава, че въвеждането на ограничителен период за съществуването на пасивни банкови сметки не представлява нарушение на конвенцията за човешките права, тъй като има легитимна цел. Такива срокове са оправдани и с оглед да се гарантира правната сигурност, която можела да бъде нарушена и да доведе до несправедливи резултати, ако съдилищата бъдат принудени да разглеждат спорове за правоотношения от далечното минало. Според Европейския съд националните власти могат най-добре да определят параметрите на обществения интерес, в името на който да бъде допуснато ограничаване на правото на собственост. Конкретно е посочено, че 20-годишният давностен срок в гръцкото законодателство е разумен, защото е достатъчно голям, за да се даде възможност на титуляра да го прекъсне. Присъденото на Золотас обезщетение не представлява възстановяване на сумата по закритата му сметка, а е санкция за държавата, която не е предвидила в законодателството си задължение за банките да уведомяват титулярите за рисковете от закриване на спящите сметки.


Преди две години Великобритания обяви въвеждането на регламент, който позволява средствата от спящите сметки да бъдат използвани за финансирането на общински дейности, на благотворителни и доброволчески организации, които в противен случай са принудени да водят борба за средства. В стремежа си за икономии и съкращаване на публичните разходи премиерът Дейвид Камерън се закани да употреби всяко пени от неизползваните средства. Камерън призова да се поощрява културата на доброволчеството и филантропията.


Тези непотърсени авоари, заедно с други инвестиции в частния сектор, които ще направим, ще осигурят стотици милиони паунди ново финансиране за нашите най-динамични социални организации, заяви британският премиер. Банкови експерти на Острова пък изчислиха, че непотърсените в Обединеното кралство банкови сметки може да възлязат на повече от 5 млрд. евро, а британската банкова асоциация определи понятието спяща банкова сметка като ситуация, при която една банка и клиент загубят връзка помежду си. При това режимът там се оказа доста рестриктивен - ако по дадена сметка няма движение в период от едва 12 месеца, банката се обръща към клиента на последния му известен адрес и при липса на отговор променя състоянието на сметката на спяща. Това означава, че занапред банката се освобождава от задължението да води кореспонденция. Аргументите са, че това ще й спести административни разходи и ще пресече възможностите за измами от хора, които получават отчетите по сметката на адреса на титуляра, след като той вече го е напуснал.


nbsp;


nbsp;


Регламент, позволяващ одържавяването на частни финансови средства в банките у нас, засега няма. Миналата година се заговори за проверка на спящи сметки от страна на ГДБОП заради възможността те да служат за финансиране на подготовката и дейността на ислямски терористи. В крайна сметка не се разбра нито дали обект на проверката трябва да са само чужди граждани и юридически лица, нито дали става въпрос за наистина спящи сметки, или просто за сметки с особено и тайно предназначение.За класически спящи банкови сметки на българи се заговори през 2001 г., когато швейцарската банкова асоциация огласи доклад за непотърсени от времето преди и по време на Втората световна война сметки в швейцарски банки. Предполага се, че става дума за хора, които са станали жертва на Холокоста. Списъкът съдържаше имената на 21 хил. души и беше публикуван в интернет на адрес www.dorman-taccounts.ch. В него фигурираха 33-ма души, за които бе отбелязано, че са от България. Но реалният им брой вероятно е по-голям, тъй като е възможно не всеки да е посочил българско местожителство при откриването на швейцарската си сметка. За одържавяване по давност в този случай обаче не стана дума и дори бяха посочени правила, по които притежателите на сметките или техните наследници могат да получат спестяванията си. Предполага се, че много от тях са били лишени от възможността да открият сметките на своите наследодатели заради старателно поддържаната банкова тайна.


Facebook logo
Бъдете с нас и във