Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Страсти в агенцията "Биг Брадър"

Сложните отношения между МВР и бившата му любов - Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), се развиха по правилата на тв формата "Биг Брадър", който също слуша и наблюдава внимателно. Двете структури са разделени от лятото на 2013 г., когато влезе в сила Законът за МВР - онзи, който бе написан според идеите на авторите на модела "Йовчев-Бисеров". Тогава бившата Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" се прероди в ДАТО и пое по самостоятелен път, макар и под крилото на Министерския съвет.

Законната разлъка между МВР и агенцията съвсем изпразни вътрешното министерство от съдържание и то се превърна в начумерено от много шокове полицейско ведомство. А освен това по силата на обективните обстоятелства бе принудено да съжителства в конкубинат с някогашната си "половинка".

С идването на новия министър Веселин Вучков обаче МВР като че ли се връща към нов живот - след гурбет в ДАНС си идва най-милата на ГЕРБ дирекция "Борба с организираната престъпност", а "Охранителна" и "Криминална полиция" се прегърнаха и се сляха в "Национална полиция". В същото време Вучков категорично потвърди, че макар старата любов между МВР и службата за подслушване да не хваща ръжда, връщане назад няма и ДАТО ще си остане там, където се намира.

Еманципацията на агенцията обаче протича доста противоречиво. Макар и поотраснала с една годинка, ДАТО все още работи по Закона за МВР, а не по специално написан за нея нормативен акт. Ще рече - служителите й имат всички задължения и права, каквито притежават и кадрите на МВР.  Това обаче е малкият проблем.

Конкубинатът на МВР и ДАТО доведе до някои непредвидени усложнения. Според неофициална информация от вътрешното ведомство в края на миналата седмица по разпореждане на министъра във вътрешната мрежа на МВР е бил публикуван списък с невалидни служебни карти на хора от системата. Информацията сочи, че голяма част от тях всъщност са на служители от ДАТО, които използват едни и същи входове в сградата на "Шести септември". Ако МВР затвори вратите си за тези притежатели на невалидни карти, служителите на ДАТО буквално ще останат на улицата, без достъп до работните им помещения. Не бива да се забравя, че в последните си дни служебният кабинет "Близнашки"  отне от ДАТО 35 имота, които преди да бъдат поверени на агенцията, бяха собственост на МВР. Сред тях бяха и сгради, в които агенцията възнамеряваше да се пренесе. Според обясненията това се е наложило, тъй като МВР имало нужда от тези имоти.

А ДАТО очевидно ще има повече нужда от тях, особено заради намеренията на управляващите да орежат функциите на другата силова държавна агенция - за "Национална сигурност". Покрай тях ще "изгори" и спецдирекцията на ДАНС "Технически операции", която повече няма да съществува. Тя имаше права да притежава техника и да прилага специални разузнавателни средства, но хората от ГЕРБ заявиха, че е неоправдано да съществуват паралелно две мощни дирекции - за подслушване и за физическо проследяване. Що се отнася до служителите й, те ще преминат в ДАТО, откъдето всъщност тръгнаха преди няколко години. Така че те, както и останалите им колеги от силовия сектор, със сигурност ще разказват на потомците си за особеностите на реформата, която добре се описва с игрословицата "иди ми - дойди ми".

Facebook logo
Бъдете с нас и във