Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СТРАСТИТЕ ВЕЛЧЕВИ

За най-голямо съжаление на Борис Велчев обаче България изобщо не е сред въпросните нормални държави, а по отношение на съдебната реформа толкова отдавна сме изтървали всички възможни влакове за Брюксел, че никой няма да го чака цели 100 дни да се адаптира и да свиква с новата обстановка.
Тъкмо обратното. През следващите три-четири седмици новият главен прокурор трябва да извърши чудеса от храброст, за да вдъхнови авторите на последния доклад на Европейската комисия (четивото трябва да се появи на бял свят в края на месец май) и да отговори поне на част от очакванията, с които го натовариха неговите фенове.
Всъщност, колкото и странно да звучи, поне до момента никой не си е направил труда да състави примерен списък на онова, което се очаква да бъде свършено от Борис Велчев:
- да превърне прокуратурата в прозрачна и демократична структура;
- да ревизира седемгодишната дейност на предшественика си и да задвижи всички дела, вдигнати умишлено на трупчета;
- да освободи съдебната система от некадърните и корумпираните прокурори;
- да прекрати всички поръчкови дела, образувани от 1999 г. насам;
- да открие и унищожи информацията от предварителните проверки, образувани в периода 1999-2003 г., която не е използва за нуждите на наказателното производство;
- да прекрати всички предварителни проверки, образувани след 2 юни 2003 г., когато този институт бе заличен от Наказателнопроцесуалния кодекс;
- да образува наказателни производства срещу всички магистрати, срещу които има сигнали за корупция, след което да ги изправи на подсъдимата скамейка или да възстанови доброто им име.
Освен това от новия главен прокурор се очаква още да разкрие истината за:
- незаконната приватизация;
- източването на държавния бюджет;
- контрабандните канали;
- прането на мръсни пари;
- поръчковите убийства;
- покровителите на дървената мафия;
- корупцията в държавния апарат;
- международния трафик на проститутки и деца за осиновяване;
- покровителите на наркотрафика и фалшификаторите на пари;
- злоупотребите с парите на Европейския съюз;
- енергийната мафия и т. н.
Мнозина сигурно са забравили, но атмосферата около избирането на Човека буквално възпроизвеждаше библейския сюжет Влизането на Христос в Йерусалим. Е, на 19 януари никой не се сети да курдиса Борис Велчев върху магаре и не изкара на улицата стотина-двеста столичани, които да застилат пътя му от президенството до сградата на Висшия съдебен съвет с палмови клонки и цветя.
И никой дори с една дума или жест не му подсказа, че онова, което го очаква, е повече от страшно. Тъкмо обратното - виковете Осанна заглушиха здравия разум и затова днешното мълчание около сдаването и приемането на властта в държавното обвинение звучи като... затишие пред буря.

Facebook logo
Бъдете с нас и във