Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Стрелба на месо!

Две престрелки - в София и в старата столица Велико Търново, станали късно вечерта в четвъртък (9 април), извадиха вътрешното министерство от виртуалната реалност и го хвърлиха на бойното поле. Както вече е известно, четвъртъкът беше доста мрачен за МВР поради факта, че парламентът окончателно отряза достъпа на министерството до телефонни разпечатки от мобилни оператори и ИНТЕРНЕТ-трафика.
И докато ушите на МВР все още пищяха от звучния депутатски шамар, стрелба, завършила с един труп и един ранен, сложи точка на празните приказки.
В столичния квартал Св. Троица бе застрелян 34-годишен криминално проявен мъж. Според информация на МВР сигналът за убийството е бил подаден на телефон 112 петнадесет минути след полунощ. Инцидентът станал в близост до казино край блок 298 в квартала.
Пристигналите на място полицаи от Трето районно управление и дежурна оперативна група от Столична дирекция установили, че простреляният вече е мъртъв и изяснили самоличността му - К.М., който живеел без адресна регистрация в квартала.
При огледа, в присъствието на съдебен лекар, са установени многобройни огнестрелни рани по тялото му. По-късно е изяснено, че К.М. има криминалните регистрации за престъпления по чл.198, чл.325, чл.343 от НК - грабеж, изнудване. Криминално проявеният мъж е имал и две присъди по чл.214 и чл.258 - съответно през 2006г. и 1998 г., за рекет и данъчни престъпления. От МВР разчитат на показания на свидетели, които биха могли да хвърлят допълнителна светлина върху случилото се.
Фактите досега сочат, че стрелбата е започнала, докато мъжът е паркирал автомобила си. По него е стреляно с автоматично оръжие.
Късно вечерта в четвъртък се гърмя на месо и във Велико Търново. Мишената Айдън Юсеинов е на 39 години. Имал е късмет и се е отървал с надупчен стомах. Той сам се добрал до полицията в старопрестолния град - към 21.45 часа спрял с джипа си Порше Кайен току пред сградата на ОДП-В. Търново. Живеещият в София Айдън разказал, че към 21.40 часа пред заведение Джеронимо на ул.В. Левски в града е бил прострелян от двама неизвестни. Извършен е оглед на местопроизшествието и оглед на джипа. Според неофициална информация двамата нападатели са били в черен джип и многократно са стреляли по Юсеинов. Те са обявени за общодържавно издирване, по случая полицията във Велико Търново е завела досъдебно производство.
Раненият Юсеинов е приет в областната болница Д-р Стефан Черкезов, където е опериран. Оттам уточняват, че той е прострелян с три куршума в корема, тънките му черва са разкъсани на 12 места, но няма опасност за живота му.
Раненият е известен сред криминалния контингент, има богато досие, в което фигурират побои, грабежи и изнасилвания. През февруари тази година във Великотърновския окръжен съд започна дело срещу петима рекетьори, сред които и Юсеинов. През юни 2004 г. в землището на плевенското село Санадиново Георги Петков, Костадин Ангелов, Методи Мавров, Айдън Юсеинов и Борис Мирчев принудили със заплаха и със сила земеделски стопанин да преотстъпи и да превози до свищовското село Царевец 17 000 кг ечемик. Изнудвачите пребили жестоко земеделеца и двама негови работници.
Около името на Юсеинов се шумя доста и през лятото на 2006 г., когато беше пребит почти до смърт на една бензиностанция. Открилите го тогава полицаи направо го откараха в неврохирургията на болницата, за да спасят живота му. Благодаря на полицаите, че ми спасиха живота след побоя над мен на бензиностанцията. Извадили са ми езика и съм оживял. Това разбрах, когато дойдох в съзнание в неврохирургията в болницата, и затова искам да благодаря на служителите на МВР и на д-р Гецов. Подготвям специално благодарствено писмо, което ще връча на полицаите, които ми спасиха живота, заяви след инцидента пребитият Юсеинов.
Тогава за побоя беше задържан бившият партньор на Айдън - Костадин Ангелов-Динко. Двамата се бяха опитвали вече да разрешат противоречията си, аргументирайки се с остра брадва и пищов, които размахаха посред бял ден пред градския универсален магазин.
Враждата на Динко и Айдън, които над десетина години са били много близки, е от 2006 година. В полицията има дознание за разменени нападения между тях, а прокуратурата е зарита с жалбите им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във