Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Стрестест за спасители и дежурни в МВР

S 250 9f178b96 0a6b 4180 97b3 61280e8a19b7

Вътрешното министерство отново е подложено на реформистки напор и стряскащи слухове за орязване на щатове пълзят из коридорите му. Този път обектът на стреса са  служителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) - заради информацията, че ръководството на МВР се кани да ликвидира спасителните служби към пожарната. Наличието на тази идея беше разкрито от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Нейни представители  оповестиха тази седмица, че преди броени дни регионалните дирекции на пожарната в 19 от областните градове са получили писмено разпореждане за предстоящите структурни промени, засягащи спасителната дейност. Идеята е голяма част от спасителите да се преквалифицират като пожарникари. От 31 спасителни групи ще останат само осем, твърдят от синдикатите.

Противопожарната дирекция е под голямо напрежение, тъй като не е ясно как останалите осем спасителни отряда ще се справят с кризисни ситуации в страната. Предвидено е в столицата да бъде разположен единият отряд, който ще покрива няколко областни центрове. Но на фона на природните бедствия, които продължават да тормозят населението, липсата на спасители заплашва да сведе до нула шансовете за справяне с кризи като наводнения, технологични пожари и взривове като в завод "Миджур" и в село Иганово. А да не дава Господ  да ни налетят  евентуални ядрени инциденти.

Синдикалната федерация обяви, че разпоредените промени увеличават риска за населението. "Това е отговорността за опазването на здравето и живота на хората. Ако се наложи да обясним на гражданите по най-драстичен начин, че това е базова необходимост, а не услуга или някакъв каприз, ние сме готови и най-вероятно ще излезем на масов национален протест", изтъкна тази седмица заместник-председателят на федерацията Илия Кузманов.

Слуховете за закриването на спасителните отряди предизвикаха реакция от страна на ръководството на ГДПБЗН. В началото на седмицата шефът на дирекцията главен комисар Николай Николов потвърди, че от 31 спасителни групи ще станат осем по-големи отряда, които да помагат в страната при инциденти - напоследък това бяха активизиралите се свлачища. Той се опита да успокои спасителите, че сред тях няма да има съкратени. Николов обясни, че всеки спасителен отряд ще покрива много дейности и една от тях е да оказва помощ на  пожарникарите. Според замисъла на структурните промени по-малките инциденти ще се поемат от пожарникарите, а по-големите - от спасителните отряди, които в момента разполагат с най-добрата техника на Балканите.

До края на годината техниката в пожарната дирекция ще бъде тотално подновена, потвърди Николов. Само през април ГДПБЗН откри по Закона за обществените поръчки две процедури за доставки на машини. Едната от тях е за доставка на санитарно спасителен всъдеход-амфибия по проект "Повишаване капацитета на териториалните структури на ГДПБЗН –МВР за реакция при наводнения", финансиран по Оперативната програма "Околна среда 2007 – 2013". Амфибиите от този вид са осем на брой и прогнозната им цена е около 11 млн. лева. Освен това бе открита процедура и за доставка на още 20 леки всъдеходи-амфибии на обща стойност 1 050 000 лева.

Идеята за намаляване броя на групите "Спасителна дейност" към ГДПБЗН беше лансирана за първи път от бившия вътрешен министър Веселин Вучков в началото на годината. През февруари огнеборците обаче заявиха, че ако се стигне до съкращения, излизат на протест. Вучков им отвърна, че след като техниката в дирекцията бъде подновена, не е нормално да останат 31 спасителни служби в страната. 

Очевидно промените в ГДПБЗН няма да минат толкова безболезнено, както ги представя главен комисар Николов. Остава да видим и реакцията на синдикалните организации в МВР, които явно се готвят за протестни действия.

Още едно звено в МВР се гърчи в очакване на безкрайните реформи в министерството. Става дума за дежурните части в министерството. Във вторник (21 април) главният секретар на МВР Георги Костов обяви, че броят на дежурните полицаи ще бъде намален. И те, според него, нямало да бъдат съкращавани, а само щели да бъдат преквалифицирани. Промяната се прави с цел да се пренасочат повече полицаи за справяне с конвенционалната престъпност в страната. Професионалист №1 в МВР обяви, че има две предпоставки за справяне с престъпността в малките населени места. На първо място е реорганизацията на служителите на МВР, за да може наличният ресурс на силовото ведомство да отговори на обществените очаквания. В същото време, според него, гражданското общество трябва да се мотивира да оказва необходимата помощ на полицаите.

Предвижданата реформа в МВР ще се случи в близките месеци. Министерството и Главна дирекция "Национална полиция" вече подготвят цялостна стратегия, с която да се извърши реорганизацията на кадровия потенциал и служителите от дежурните части да се пренасочат към улицата.

Реформите със сигурност ще засегнат всички звена на МВР, но засега ръководството на ведомството не разкрива плановете си. Това може да се дължи както????? на желанието да не се внася допълнителен смут сред служителите в най-реформираното от години ведомство, което в същото време продължава да е тромаво и непригодно да се справя с предизвикателствата на организираната и конвенционална престъпност. Възможно е също така ръководството на министерството да няма цялостна представа какво трябва да се случи, че най-сетне МВР да вдигне качеството на разпоредената му със закон услуга за охрана на спокойствието и сигурността на гражданите. Опасенията обаче са, че нито предприетите мерки за засилено присъствие на полицаи по улиците, из села и паланки, нито качеството на услугата им ще доведат до революционни обрати. В условията на задълбочаваща се финансова и морална криза очевидно ситуацията вместо да става по-зле, става безнадеждна.   

 

 

Робот спасява при бедствия и аварии

Български ученици създадоха робот, който ще може да върши работата на съкратените след промените в ГДПБЗН спасители. Изобретението на ученици може да спасява хора при бедствия и аварии. То беше представено по време на световния форум в областта на иновациите „Webit 2015", който тази седмица се проведе в столицата.  Седемнадесетгодишните Никита Овсяников, Венеция Георгиева и Борис Зюмбюлев показаха на изложението за дигитални иновации робот, чиято концепция, програмиране и създаване е тяхно дело. Джаджата беше представена на панела за стартиращ бизнес по време на форума, а лично заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по единния цифров пазар Андрюс Ансип поиска да се запознае с тях и им пожела успех.

Сензорите на робота изглеждат като метални очи, но не са оптични, а ултразвукови и му позволяват да преминава през много тесни лабиринти и недостъпни места. Разработката може да се ползва за наблюдение на опасни вещества, при производствени аварии, пожари, терористични актове. Роботът може да бъде допълнен със сензори за радиация или термокамери.

През март тази година на Международния научен панаир във Виена разработката на българските тийнейджъри зае първо място за участниците старша възраст в категориите “Инженеринг и технология” и “Най-добър сред всички категории”. Участниците в конкурса са били над сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във