Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Студ откъм Брюксел

Европейската комисия (ЕК) препоръча на България да реформира из основи съдебната си система. Това е акцентът в огласения тази седмица междинен доклад, посветен на правосъдието и вътрешния ред у нас. При представянето на документа говорителят на комисията Марк Грей посочи свършеното от страната ни за шестте месеца след последния доклад на Брюксел от юли миналата година. Комисията приветства създаването на специализирания съд и на прокуратурата към него. Напредък се отбелязва и в работата на Комисията за конфискуване на имуществото, придобито от престъпна дейност. Положително се оценява и фактът, че се е задействала парламентарната Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.


Преобладават обаче негативните оценки. Санкциите срещу корупцията и организираната престъпност на високо ниво пак не са достатъчни. Очаква се напредък в законодателството за конфискация на незаконно имущество. Все още липсват прозрачни и обективни процедури за кадруване в съдебната система. Необходимо е да се реформира процесът за избор на Висшия съдебен съвет. Даренията в полза на полицията пораждат въпроси - най-вече защо се заобикалят обществените поръчки при удовлетворяване на нейни потребности. Няма възпиращи санкции при купуването на гласове по време на избори. В редица случаи на измами със средства от ЕС прокуратурата бездейства. Във всички заведени през 2011 г. дела за финансови измами с европари наказателната отговорност е заменена с административна. Все още не е направен подробен анализ на пропуските в съдебната и следствената практика във важни дела, свързани с организирана престъпност и корупция.


През следващите месеци са необходими допълнителни усилия за постигането на убедителни резултати като принос за цялостната оценка на напредъка, постигнат от България по Механизма за сътрудничество и проверка от датата на нейното присъединяване, която Комисията ще представи през лятото на 2012 година. Комисията ще продължи да оказва подкрепа на България за изпълнението на тази задача, пише в документа.


Ако съпоставим предишните доклади на Брюксел със сегашния, излиза, че в сферата на правосъдието и вътрешните работи тъпчем на място. Според премиера Бойко Борисов обаче оценката на Европейската комисия се дължи на изопачената й представа за реалното състояние на нещата. Тази представа се формирала от изцепките на вътрешния министър Цветанов (чиито нападки срещу съда рефлектирали негативно в Брюксел), от бившия правосъден министър Маргарита Попова, от неправителствените организации, от опозицията и от българските евродепутати, които злепоставяли родината пред Европа. Докладът дойде като дюшеш на опозицията, която не закъсня да нападне правителството за негативните оценки. Визирайки проблемите с купуването на гласове, бившият премиер и сегашен депутат Сергей Станишев се зарече, че няма да остави току-така тази тема - явно бързо забрави, че и в доклада при тройната коалиция проблемите бяха същите.


И сега - както винаги - всеки прочете документа от Брюксел, както му изнася. Или по-точно, както дяволът чете евангелието. Управляващите от ГЕРБ видяха доста положителни оценки - предимно работата на МВР. Председателят на правната парламентарна комисия Искра Фидосова установи, че еврооценителите са направили обективен прочит на положението и сега има по-малко препоръки, отколкото в миналия доклад, и това било добър знак.


Правосъдният министър Диана Ковачева и заместник-вътрешният министър Веселин Вучков дадоха брифинг в дена на излизането на доклада, което се случва за първи път. Ковачева доскоро остро критикуваше практиката от позицията на представител на неправителствена организация. Но сега бързо мина на другия полюс и нарече междинния доклад доброжелателен и партньорски. Тя изтъкна, че оценките в него не се отнасят за правителството, а за всички български институции и затова оценките не можели да се определят като шамар за правителството. А и между партньори не можело да има шамари. Ковачева реши да изтъкне положителните промени като тази, че в България вече има Изборен кодекс, че са стартирали Комисията за конфликт на интереси и специализираниятсъд . Веселин Вучков пък обърна сериозно внимание на приветстваните от Брюксел обучения на полицаи с цел да участват в действия по разследването. И заяви, че с колегите си ще проведат допълнителни разговори с ЕК, за да изчистят всички съмнения за създаване на зависимости и за заобикаляне на механизма на обществените поръчки за сметка на даренията.


Парадоксално, но най-доволен от доклада се оказа Висшият съдебен съвет, който по традиция е сред най-критикуваните от ЕК. ВСС излъчи кратко съобщение - смисъл, че приема доклада и че тепърва ще му бъде направен задълбочен прочит. Надяваме се кадровиците да сколасат да го завършат до края на мандата си, който изтича наесен.


Най-самокритично реагира държавното обвинение в лицето на главния прокурор Борис Велчев. Той призна, че в работата на прокуратурата има пропуски, които са допринесли за критичното звучене на доклада. Според обвинител 'b9 1 голяма част от разследванията по организирани престъпни групи са били половинчати, а по отношение на работата срещу евроизмамите не е търсена отговорност от високопоставени длъжностни лица. По отношение на борбата с корупцията - прокуратурата е стартирала формирането на спецзвено ,за да й противодейства едва след напомняне в няколко последователни доклада. Друга бележка към работата на обвинението, на която се спря Велчев (но и тя фигурира още в юлския доклад от миналата година), свързана със злоупотребите с европейските фондове. В смисъл, че не се разкрива цялостната картина на престъпната дейност и не се търси отговорност от замесените длъжностни лица. Главният прокурор изтъкна, че в моментаима няколко инициативи за преструктуриране на прокуратурата (между тях ще е и анонсираното спецзвено). А от тази седмица започва работа специален отдел, който ще се занимава конкретно с полицейското насилие. На нас то не ни се стори да е прекомерно, но по-важното е как изглеждат нещата отстрани...


Както е известно, Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) влезе в сила след приемането ни в Европейския съюз през 2007 г. и има за цел да ни помага в укрепването на демокрацията и правовия ред. При представянето на доклада Марк Грей каза, че той нямал отношение към приемането ни в Шенген. Но от една година той е претекстът, който използва Холандия,за да отклонява приемането на България и Румъния в Шенгенската зона. Тази седмица Хага постави условие, че иска да види два последователни положителни доклада, които показват устойчив и необратим напредък срещу корупцията и организираната престъпност,и тогава ще промени неотстъпчивостта си. Холандският министър по европейските въпроси Бен Кнапен призна в сряда (8 февруари), че напредък има и в двете страни, особено в Румъния, но добави, че трябва да бъде направено повече. Ще видим дали през юли, когато ще бъде представен годишният доклад на ЕК, случаят ще е такъв, додаде той.


Румънците вече се похвалиха, че този доклад за тях е вече трети положителен, но и те още не са влезли в Шенген. Що се отнася до ситуацията с България, където промените стават значително по-бавно, шест месеца едва ли ще са достатъчни за радикално преобръщане на статуквото. Сега очакваме поредните мерки и графици за изпълнение на заръките на Брюксел. Там ни е силата...

Facebook logo
Бъдете с нас и във