Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Студен душ за съдийския бойкот

Бойкотът на най-големите срещу излъчването на кандидати за попълването на съдийската квота във ВСС удари на камък. Въпреки съпротивата тази седмица в София се проведе Общо делегатско събрание на съдиите от цялата страна, на което бяха номинирани кандидати за двете вакантни места за съдии във висшия кадрови орган на съдебната система. Те се освободиха, след като членовете му Галина Захарова и Капка Костова демонстративно го напуснаха в знак на протест срещу избора на Владимира Янева-Манолева за председател на Софийския градски съд.
Опитът за бламиране на избора, организиран най-вече от столичните съдилища начело с Върховния касационен съд (ВКС), беше пресечен от съдиите в страната. Във вторник (12 юли) те застанаха зад схващането, че ВСС трябва да бъде попълнен, за да има шанс за съдебна реформа. Не е ясно обаче какво се крие зад този довод - зависимости, инерция или съпротива срещу опита за софийски диктат.
Изборът на кандидати премина доста вяло и безлично, без особен ентусиазъм на фона на все по-задълбочаващото се недоверие към кадровия орган. Силно редуцираният поради протеста на столичните съдилища състав на събранието потискаше настроението. По принцип общият брой на делегатите от цялата страна би трябвало да е 234, но се оказа 185, от които присъстваха 167. От всички тези предложения за нови попълнения бяха подготвили само съдиите от Върховния административен (ВАС) и от Военноапелативния съд. За овакантените столове от съдийската квота бяха номинирани Марина Михайлова от ВАС, Теодора Нинова от ВКС и Димитър Фикиин от Военноапелативния съд.
Дейно участие в събранието взе шефът на ВАС Георги Колев, който се обърна към магистратите с призив да изпълнят дълга си и следеше през цялото време как върви процедурата. Сформирана беше мандатна комисия, в която влязоха петима магистрати от страната начело с Марио Димитров, съдия от ВАС и бивш заместник правосъден министър. Те установиха, че присъстват необходимите според Закона за съдебната власт (ЗСВ) две трети от излъчените от страната делегати и че събранието можеше да се смята за легитимно. Първото предложение бе направено от Соня Янкулова, доскорошен заместник вътрешен министър от кабинета Станишев и сегашен член на ВАС. Тя издигна номинацията на колежката си от същия съд Марина Михайлова. Доводите за това предложение бяха: 30-годишен стаж в системата, борбена, честна, отстояваща позициите си. Силно изразеното й чувство за отговорност също я правело подходящ кандидат за член на ВСС. Тук не е зле да припомним, че Михайлова беше член на състава на ВАС, който преди време оправда лидера на ДПС Ахмед Доган по делото за конфликт на интереси във връзка с огромния му хонорар като консултант на хидровъзела Горна Арда. Но тя подписа решението на съдебния състав с особено мнение. По-късният и коментар беше: депутатът сам е доказал публично вината си, като заявил, че той е инструментът на властта, който разпределя парите в държавата. Съдията заяви, че и сега се гордее с това си решение... Михайлова изрази оптимизъм относно бъдещето на кадровия орган на Темида, а също и на съдебната система, която трябвало сама да вземе участие в собственото си реформиране.
Дългият стаж в съдебната сфера бе изтъкнат и като мотив при издигането на кандидатурата на гражданския съдия от ВКС Теодора Нинова. Кандидатката не присъства на събранието заради бойкота на върховните съдии. Поради липса на каквото и да било представителство от страна на съда, в който работи, тя бе предложена от председателя на мандатната комисия Марио Димитров. Кратката биографична справка сочи, че Нинова е съдия от 1974 г., а от 1994 г. е във върховния съд. Малко преди делегатското събрание да приключи, от Военноапелативния съд номинираха и третия кандидат-член на ВСС - военния съдия Димитър Фикиин.
След събранието Марина Михайлова коментира пред репортерите проблемите в съдебната система. Магистратката изрази мнение, че може да се формира ядро във ВСС, което да промени кадровата политика на органа отвътре. Според Михайлова сега не е време за бойкот, защото предстоят избори на съдии и прокурори във всички звена на съдебната система и избори на специализирани съдилища.
Съдия Марио Димитров коментира по повод на скандалите около попълването на съвета, че трябва трябва да се спази Законът за съдебната власт, а личните интриги и обяснения за оттеглянето на едни членове, респ. за избора на други, да бъдат преценявани на друго ниво. Участието на всеки член във ВСС е обвързано с определени задължения по конституция и по закон. Мотивацията на тези колеги е позитивна. Надявам се, че те ще допринесат със своя професионален опит и лични качества за по-активната роля на ВСС, обобщи Димитров.
Реформите във Висшия съдебен съвет не могат да се проведат само от съдиите, коментира на другия ден след избора членът на управителния съвет на съюза на юристите Живко Желев. Той заяви, че очаква същинските дебати да се случат на 12 септември, когато ще се определи кои двама от тримата кандидати отиват във ВСС.
Тъй като мандатът на сегашния съвет приключва на 30 октомври 2012 г., на двамата бъдещи членове на ВСС им остава да кадруват около година в съвета. (§ 22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във