Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СТУДЕНТ ОТНЕСЕ СЕДЕМ ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА БРАТОУБИЙСТВО

Петчленен състав на Благоевградския окръжен съд наложи седем години затвор на студент, обвинен в убийството на брат си. В понеделник (9 октомври) Стойко Драгнев бе признат за виновен в това, че преди шест години (на 9 май 2000 г.), когато все още е бил непълнолетен, е заклал с две години по-големия си брат Траян.
Според магистратите убийството било извършено с особена жестокост, а Стойко напълно е разбирал всяко свое действие. Подсъдимият не се призна за виновен. Пред съда той обясни, че самопризнанията му за извършване на престъплението са били изтръгнати със заплахи от полицията.
Полицаите ме заплашиха, че ще ме изхвърлят през прозореца, ако не призная за убийството на брат ми. Един от тях даже насочи пистолет в главата ми. В продължение на 10 часа ме тормозиха, задаваха ми насочващи въпроси, които да ме уличат. Накрая отговорих каквото те искат, за да ме оставят на мира. Самопризнанията написах под тяхна диктовка, обясни Стойко Драгнев.
Младежът разказа, че живеел с баба си, дядо си, майка си и двамата си братя - единият от които жертвата, в къща в Петрич. Баща му напуснал семейството през 1993 година. За прехраната се грижела майката, а Траян прекъснал следването си, за да помага в къщи.
В злополучната нощ на 9 май 2000 г. Стойко (тогава 16-годишен) се прибрал час след полунощ в дома си в гр. Петрич. Дотогава бил в ИНТЕРНЕТ-клуб. Когато влязъл в стаята си, видял брат му Траян подпрян на вратата на хола, целия в кръв. Младежът изпищял, но успял бързо да се вземе в ръце и се обадил на Бърза помощ. Това разказа самият Стойко пред съда. По време на инцидента майката Надежда Велкова е била на работа нощна смяна.
Около обяд на 9 май Стойко е откаран в полицията, за да разкаже какво се е случило. След дълги часове разпит той си признава за убийството. При обиск в дома му ченгетата намират малък кухненски нож, с който е прерязано гърлото на Траян.
Процесът срещу Стойко Драгнев стартира на 24 март 2005 година. По време на делото показания дадоха и полицаите, разследвали случая. Те признали, че с часове са държали Стойко в стаята за разпити. Два пъти са му давали почивка, за да може той да пие кока-кола и да хапне. Накрая младежът признал къде е скрил ножа, с който е заклан брат му.
Разпитана бе и бабата на момчетата. Чух писъка на Стойко. Той извика Бабо, отивай да отвориш на лекарите. Видях Траян на вратата, пребледнял, чорапите му бяха в кръв. Стойко тръгна да звъни на майка си, дойдоха и полицаи. Като разбра, че батко му е мъртъв, Стойко започна да си удря главата в стената. Полицаите не търсиха убиеца, а се хванаха за версията, че по-малкият внук е убиецът. Имат ли те доказателства, че Стойко е убиец?, нареждаше бабата.
Нито един от близките не вярва във версията за братоубийство. Както доста често се случва напоследък, нито прокуратурата, нито разследващите органи успяха да намерят какъвто и да е мотив за зверското клане. В обвинителния акт няма и намек за това дали Стойко и Траян са се карали, в какви отношения са били. Единствено майката на братята свидетелства пред съда за техните отношения. Но жената напълно отрича между тях да е имало конфликт. Напротив, те са били нейната опора. Траян е замествал липсващия баща. А Стойко в момента е студент и живее в София.
А дали Благоевградският окръжен съд вярва на думите на младежа, че самопризнанията му са изтръгнати с насилие, ще стане ясно от мотивите на магистратите, които по закон трябва да бъдат готови до 30 дни след прочитане на присъдата. А решението може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във