Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Студио Х в правосъдното министерство

Тръгнеш ли с две дини под мишница, рязко нараства вероятността да се хлъзнеш върху динена кора. Перспективата това да се случи в Министерството на правосъдието и при управлението на процесите по усвояването на еврофондовете е вече очевидна. Но поелата двата невралгични ресора вицепремиерка Зинаида Златанова не се плаши. Друг въпрос е, че действа крайно озадачаващо.


Първо, обяви назначаването на двама заместник-министри, единият от които отказа поста, защото изобщо не бил дал съгласието си. Последва ребус с оставката на шефа на Агенцията по вписвания Юлиян Митев. Изпълнителният директор беше катурнат без обяснения в края на миналата седмица. По настояване на Златанова той подаде оставка. Нито му казала защо не го иска, нито пък той попитал. Пред медиите Митев дори каза, че в личен план за него това било облекчение, защото щял да си почине от натоварването. Ние пък се съмняваме, че ще почива дълго без заплата. А и не е свикнал - преди да оглави агенцията, беше на топло и на сухо в администрацията на Висшия съдебен съвет.


Беше логично другият избраник на Златанова - Илия Ангелов, да поеме функциите си. Да, ама не. Макар кандидатурата му да не е официално оттеглена, той не встъпи в длъжност, а Златанова безцеремонно отсвири медиите с думите, че ще има заместник-министри, когато намери подходящите хора.


И докато се чудим как министърката работи без политически кабинет, констатираме, че политическият й кабинет си има началник. Без никой да разбере, за такъв е курдисан журналистът Веселин Иванов. Колегата е човек на Меглена Кунева, чийто пиар е в последните две години. Зинаида Златанова също минава за човек на Кунева, та трансферът е минал по мед и масло. Но целия му мащаб научихме едва тази седмица: Веселин Иванов е назначен не само за медиен съветник на правосъдната министърка, както беше обявено. Той вече се представя като началник на политическия й кабинет. А на сайта на ведомството такъв изобщо не е обявен, каквато практика имаше в предишните години. Да не говорим, че пиарите на министрите обикновено стоят на последно място в поименния списък на политкабинета, след заместник-министрите и главния секретар, а не го оглавяват.


Загадките продължават и с оставката на Юлиян Митев. Иди, че разбери дали тя в крайна сметка е приета, щом като повече от десет дни, след като я е подал, Митев си стои на сайта на агенцията като изпълнителен директор. Дали от изблик на любов подчинените му отказват да го махнат, или заради прословутите електронни услуги по имотния и търговския регистри, от които всички са пропищели - има да гадаем.


Потресът обаче става пълен, ако кликнете върху карето с надпис Главен секретар. Според сайта на агенцията тази длъжност в нея изпълнява Тодор Керанов. Той обаче напусна този пост още по времето на служебния министър Драгомир Йорданов. За да стане пак главен секретар, но на... правосъдното министерство. От сайта на министерството обаче не можеш да разбереш кой е главният му секретар.


Междувременно от интервю на бившата главна кадровичка на министерството Даниела Лазарова за Параграф 22 в предишния ни брой научихме, че Керанов се гласи да се върне в Агенцията по вписвания, но вече като изпълнителен директор. Бил е вече човекът главен секретар в няколко ведомства и кариерата му е в застой. Но си го тегли към агенцията. Нищо че последните й ръководства (член на някои от тях е бил и той)са освобождавани неизменно със скандали за нарушения и тлъсти бонуси.


Кадровият мрак в правосъдното министерство е правопропорционален на липсата на комуникация с медиите. От информация, изтекла след новината за оставката на Юлиян Митев, научихме, че за нея имало формален повод. След проверка на инспектората на ведомството било установено, че от столичната служба по вписвания е изчезнал цял том с нотариални актове. Митев потвърди за липсата, но уточни, че сложил значителен ред в съхраняването на документите - те вече били върху стелажи, а не на земята. Имало и други случаи да изчезнат томове, но обикновено се оказвало, че служителка ги е сложила на грешен стелаж, след което ги намирали.


Няма спор, че е недопустимо да се случва това. Нито продължаващата практика да се оставят празни входящи номера в електронната система на имотния регистър и след това да се отразяват вписвания със задна дата, при което провереният и чист от тежести имот може да се окаже с тежест, вписана дни преди проверката. Не разбираме обаче защо министър Зинаида Златанова крие констатациите на инспектората си. Дали от скромност, дали от срам, или просто заради удобството да държи в тайна ходовете си в кадровия кадрил?


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във