Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Стъклето с нова версия на сагата Галеви

Само ден преди Рождество Христово трима съдии от Кюстендилския окръжен съд под председателството на съдия Мирослав Начев се смилиха над Владимир Ангелов-Стъклето, дясната ръка на т.нар. братя Галеви. Кюстендилските съдии заседаваха по повод на протеста на прокурор Михаил Крушовски, който настояваше Стъклето да бъде поставен под домашен арест, тъй като на първа инстанция дупнишките магистрати отказаха да затворят бизнесмена и го оставиха на свобода срещу сумата от 2000 лева.
Владимир Ангелов бе задържан на 12 декември миналата година за срок от 72 часа с разпореждане на Районна прокуратура - Дупница. Срещу него официално е образувано досъдебно производство по членове 131, 143 и 144 от НК - за причиняване на телесна повреда, за принуда и за заплаха за убийство.
Обвинението срещу Владимир Ангелов датира от 18 септември. То е във връзка с това, че бизнесменът удря няколко шамара на Иван Дончев, работещ на Автогара - Дупница, а впоследствие заплашва с убийство майката на Дончев Йорданка, обясни ситуацията около задържането на Стъклето районният прокурор на Дупница Величка Шопова. Стъклето бе първият, с когото българските феберейци стартираха акцията си срещу Галеви. Маскираните ченгета спукали гумите на лекия автомобил Ауди на Владимир Ангелов, паркиран пред къщата му, докато той не бил в дома си. Малко по-късно пък Пламен Галев бе обявен за общодържавно издирване, бе задържан и в момента търка наровете с мярка задържане под стража.
Ангелов работи на граждански договор към община Дупница, като отговаря за поддържането на зелените площи и за почистването на автогарата в града. Той не е член на Консултативния съвет към кмета, побърза да се разграничи от него администрацията на дупнишкия градоначалник Атанас Янев.
Една история, разказана от Параграф 22 още през далечната 1999 г., сочи, че Стъклето отдавна е част от мозъчния тръст на дупнишките братя. През още по-далечната 1993 г. двама служители на тогавашната Централна служба за борба с организираната престъпност (днес БОП) - Пламен Галев и Ангел Христов (Геле), късат пагоните си с идеята да станат бизнесмени. Към тях се присъединяват още двама действащи служители на МВР - полицаят Владимир Ангелов-Стъклето и баретата Красимир Стоилов.
Случайно или не, те избират за свой щаб гр. Дупница, родното място на Стъклето, където към тях се присъединява и Цветомир Цветков - бивш общ работник в бившата държавна фирма Царевец 11.
Хронологията на събитията сочи, че първата и основна база на Галеви и на изброената компания е рибарникът край с. Червен бряг, Дупнишко, взет официално под наем от друго бивше ченге - Георги Минков. Неофициалният офис на групата обаче е разположен в дупнишкото кафене Рубин. Според полицейски източници тогава се появява и прякорът на групировката - Офицерската банда. Днес Стъклето е известен бизнесмен, собственик на таксиметрова фирма и - както бе казано, отговаря за озеленяването в Дупница.
В последния работен ден на миналата година стана известно, че задържаният брат Пламен Галев е сменил адвоката си Виктор Михайлов. Според близки до Галеви новата им защитничка е Ралица Илкова. Адвокат Илкова е представител на същата адвокатска кантора, в която работи и досегашният защитник и бивш вътрешен министър Виктор Михайлов.
Преди празниците Софийският районен съд остави в ареста дупнишкия бизнесмен Пламен Галев, неговия приближен Красимир Оков и бодигарда Георги Градевски-Конана. Тримата са задържани във връзка с досъдебно производство за изнудването на журналистката Лидия Павлова. Те я принуждавали да оттегли жалбата си срещу Градевски за побоя над сина й Иван Павлов в дупнишкото заведение Фейсис. Пострадалото момче беше със спукано тъпанче и с комоцио. Бащата на младежа пък е шефът на местното следствие Владимир Павлов.
Според обвинението изнудването е извършено на 8 ноември - имало достатъчно доказателства за него. Съдиите прецениха, че е малка вероятността тримата да се укрият, но за сметка на това има реална опасност да извършат ново престъпление. С тези мотиви съдът уважи искането на Софийската районна прокуратура Галев, Оков и Градевски да бъдат оставени в ареста. Мярката след това бе потвърдена и от Софийския градски съд. Тогава адвокат Виктор Михайлов заяви, че Галев няма да обжалва решението на съда.
Преди празниците обаче новият адвокат на Пламен Галев - Ралица Илкова, внесе в Софийския районен съд (СРС) искане за по-лека мярка спрямо дупнишкия бизнесмен. Веднага след това обаче защитничката е преценила, че трябва да подготви по-обстойно иска си и оттегли молбата. Това бе потвърдено от СРС.
Случващото се с Пламен Галев и приближените му е кампания, която цели да ни смачка, твърди Владимир Ангелов - Стъклето. Според него правоприлагащите органи се отнасят към него с предубеждение, а прокурорът Михаил Крушовски се опитва да утежни вината му. Бившият полицай е категоричен, че политиците и партиите не могат да влияят на другите звена в съдебната система толкова много, колкото на прокуратурата и полицията.

тпс
Прокурор Михаил Крушовски настоява Ангелов да бъде поставен под домашен арест.
параграф фото брой Mihail Kru6ovski.jpg

СТЪКЛЕТО: В ДУПНИЦА ПАРТИИТЕ НЕ ВЪРВЯТ
тпс
параграф фото брой stakleto.jpg

Г-н Ангелов, какво ви дава основание да твърдите, че във вашия случай политици оказват натиск върху прокуратурата и полицията?
- Моделът Дупница дразни някои хора, и то много. Тук по време на последните избори беше избрана силна и авторитетна личност за кмет. Атанас Янев не управлява сам, той влезе в общината заедно със своя Консултативен съвет, съставен от бизнесмени, от хора, които са се доказали в обществото и сами си изкарват парите. Този екип започна да работи веднага след като кметът влезе в длъжност. Ето например аз отговарям за озеленяването. Именно този модел не харесва на управляващите партии, защото показва, че се справяме добре и без протекции от тяхна страна.
Преди нас на всички беше ясно, че партиите се финансират от обществените поръчки. Например, ако вие сте кмет, а аз съм председател на която и да е партия, помогнала ви да станете кмет, когато седнете в кметския стол, ще ми дадете проект за 5 милиона, да речем, за асфалтиране на пътя от Дупница до с. Мурсалево примерно. Ако общината е спечелила въпросния проект, аз идвам при вас и ви казвам, че ще получите хиляда, 10 хиляди, 20 хиляди лева примерно, ако кметът уреди търга да вземе някой наш човек.
И сега ли става така?
- При нас не, тоя модел в Дупница го няма, защото партиите вече не влияят на общинските работи. В кметските дела те нямат намеса.
А кой печели търговете?
- Търговете се печелят както е по закон - чрез наддаване или конкурс. При нас това става по-често чрез конкурс. Разликата е, че като се даде едно общинско място на центъра чрез търг, може да го купи всеки, после да го остави така и да чака да скочат цените. А конкурсът е друго нещо, там в договора пише - вземаш го, но в рамките на определено време трябва да изградиш или направиш нещо.
Имаше по едно време мераци старата автогара в Дупница - защото е голяма като площ - да се направи така, че да я продадат на Билла. За 50 евро на кв. метър. Сега я продадохме на благоевградската фирма Галчев на цена от 350 евро на квадрат, като поставихме условието да има три етажа над земята и два етажа подземни гаражи. На първия етаж ще има хранителен магазин, на втория дрехи и други стоки за дома, а на третия етаж ще има кино, ресторанти, заведения и други неща, а на покрива ще има открит басейн. Ето защо и аз като човек, живеещ в този град, предпочитам общината да го даде на такива бизнесмени, които ще направят нещо.
Ако добре разбирам т.нар. Модел Дупница може да просъществува само в съчетание с вашата група. Защо?
- Защото Пламен има контакти в цяла България и може да повлияе като цяло. Това срещу нас в момента е кампания и се опитват да ни смачкат. Защото това е България все пак. Ето сега случаят с Таки - и него го търсят, защото го свързват с нас. Това е кампания, за да могат да се докажат българските управници пред Европейския съюз. Фактически искат да задушат Пламен Галев и всичките му приятели, които са около него.
Защо тогава нападат лично вас, какъв е конкретният повод? Вярно ли е това, което се говори за побоя над момчето?
- Сега ще ви обясня случаят какъв е. Това момче, заради което е производството срещу мен, е с 65% олигофрения. Аз го познавам от много време, познавам и баща му, и майка му, цялото семейство. Той преди време имаше доста криминални прояви, беше намушкал баща си с нож, имаше проблеми с наркотиците, родителите му многократно са се обаждали в полицията, че налита да ги бие. Но в момента някой, който дърпа конците, се опитва да го използва срещу мен. Случката е от 18 септември, когато бях викнал работниците на автогарата от временната заетост да чистят канавките. По едно време едната от жените дойде и ме повика: Шефе, ела бързо, че нещо му стана… Той си е болен, викаше, размахваше ръце. Аз се приближих до него, казах му да си отива, че за днес вече е свършил работа. Единственият по-остър жест, който направих, е, че го хванах за лявата ръка и го изведох принудително от района на автогарата. Тогава Иван Дончев отишъл и извикал гаровия полицай. Това беше. На другия ден дойде майка му, явно жената се притесняваше дали не съм го изгонил завинаги от работа. Аз й отговорих, че няма такова нещо, но се изпуснах и го нарекох луд. Тогава тази жена като хвръкна: Ти знаеш ли какво е да имаш такова дете… Това е истината.
Как обяснявате няколкомесечното забавяне, с което правоохранителните органи реагираха - случката е през септември, а преследването срещу вас започва през декември?
- Значи, майката Йорданка е дружка с въпросния прокурор (б.а. Михаил Крушовски), който води производството. И той ги подучва. Не знам защо става това. Жалбата е подадена срещу мен четири дни по-късно, но към нея няма приложено медицинско. После, като му направили експертиза, единственото нещо, което установили, е това, че на ръката му има синка на мястото, на което съм го държал, докато го дърпах. Той разказвал, че съм го ритал, бил съм го с плесници, заплашвал съм го с пистолет, удрял съм го с желязна палка - все неща, които няма как да са се случили, без работниците по чистотата да видят. След това отива при гаровия полицай и казва - този не ми дава да работя. Това е, общо взето.
Новото, което ми сервираха сега, което според мен е опит на прокурор Крушовски да утежни вината ми по някакъв начин, е, че като съм го бил, съм му викал да не казва на никого за побоя, защото ще отида в тях и ще го застрелям.
Искате да кажете, че правосъдието в България се е отнесло с предубеждение към вас?
- Да, според мен не е нормално. На мен ми наложиха първо 2000 лв., а после 5000 лв. глоба. Цял град се смее на това нещо. Аз съм бивш полицай, авторитетна личност в Дупница. Най-голямата таксиметрова фирма, със сто и двадесет коли, е моя. В общината работя, отговарям за градинките, парковете и озеленяването.
Аз съм приятел на Пламен Галев, все пак от първи клас седяхме на един чин, смятам, че всичко срещу мен е заради това. Защото в него има инициатива. Той успя да накара всички хора и бизнесмени да дават от себе си за доброто на града. Давам ви пример: от началото на годината работя в общината, досега не съм взел нито стотинка оттам. Заплатата ми официално е 220 лв. по гражданския договор, който съм подписал с кмета Атанас Янев. Идеята беше сега за Коледа да ги дарим тези пари на Българската Коледа. И това не е първото нещо, което правим за Дупница. Нека не забравяме, че именно ние, бизнесмените от Консултативния съвет, дадохме парите за позлатяване на кубетата на черквата Свети Георги в Дупница. Над 100 000 лв. сме дали през годината за подобни инициативи. Всеки от нас е отговорен човек. Ето преди време приеха дъщеря ми в болницата заради проблеми с дишането, трябваше да бъде поставена на инхалатор. Оказа се, че имат само един такъв уред. Не искам да звучи самохвално, но още на другия ден отидох и три инхалатора подарих на отделението. Това лошо ли е?
Частен град ли е Дупница?
- Какво значи частен? Дупница е на дупничани
Ами в цялата страна, като кажат Дупница, следва определението първия частен град...
- Това го направи Първан Дангов, бившият кмет, за когото лично ние платихме на циганите да го изберат. Тридесет хиляди лева дадохме на циганите в Дупница, за да го изберат на предишните кметски избори. Какво значи Първи частен град. Няма човек, който да е влязъл в общината, да отиде при общински служител и да не му е обърнато внимание. Това лошо ли е?
Какво поиска Първан Дангов и вие не му го дадохте, та по средата на мандата му хората на Галеви се обърнаха срещу кмета?
- Значи, Първан Дангов не можа да продаде ДКЦ-то в града и да гушне парите, това е ябълката на раздора. Истината е, че Дангов искаше да продаде на Пламен Галев ДКЦ-то (поликлиниката срещу общината), а след това да го препродаде отново на докторите, като печалбата от този кръговрат щеше да бъде около 400 хил. лева. Това беше искането на кмета Първан Дангов, подкрепен от Пламен Соколов тогава. Именно тогава те създадоха Не на страха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във