Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съд за мафията

Управляващите обмислят спешни промени в Закона за съдебната власт. Те са необходими за създаването на специализиран наказателен съд, който да разглежда делата срещу организираната престъпност и лица от висшия ешелон на властта. Предвижда се към съда да функционира и специализирана прокуратура. Очаква се проектът да получи подкрепа от Народното събрания до три месеца. В понеделник (3 май) в парламента е планирана и кръгла маса за неговото обсъждане. Подсъдни на тази структура ще бъдат членовете на организираните престъпни групи, както и министри, заместник-министри, депутати, магистрати, главни секретари на министерства, шефове на агенции, кметове. Най-вероятно там ще започнат делата срещу групите Октопод, Недосегаемите и почти всички арестувани при последните полицейски акции, коментираха магистрати.
Независимо че идеята за трибунала, както го нарекоха някои магистрати, съществува отдавна, законодателството за него се готви без много шум. Проектът е дело на работна група от съдии и прокурори от окръжните магистратури, участват и депутати от комисиите по вътрешен ред и сигурност и от правната комисия към Народното събрание. Първоначално е бил обмислян вариант да се сформират специализирани състави по знакови дела към апелативните съдилища, но впоследствие се стигнало до консенсусното решение за създаване на специализиран съд. Специалният съд ще бъде на две инстанции, такава ще бъде и структурата на спецпрокуратурата. Третата инстанция ще бъде Върховният касационен съд. Текстовете на законодателните промени вече са готови, съобщи в четвъртък (29 април) вътрешният министър Цветан Цветанов.
Заместник главният прокурор Галина Тонева според някои слухове ще бъде ръководител на първоинстанционния наказателен съд, а заместник градският прокурор Роман Василев ще оглави спецпрокуратурата. И Тонева, и Василев обаче засега отричат това да е вярно. Вицепремиерът Цветанов заяви, че ако се реализира проектът, мафиотите ще получават присъди в срок до една година. Според него така България ще отговори на критиките от Брюксел за липса на осъдени. Смятам, че който не подкрепи тази идея, просто е радетел за запазване на статуквото, коментира Цветанов.
Новите съдии и прокурори ще имат значително по-високи заплати и ще се радват на специална охрана, ще ползват бронирани автомобили. Магистратите, които ще работят в първата инстанция на спецсъда, ще получават заплати колкото сегашните апелативни съдии и прокурори. Тези, които ще работят в апелативната специнстанция, ще получават колкото колегите им във върховните съдилища и във Върховната касационна прокуратура - от 5000 лв. нагоре. По-високите заплати щели да са компенсация за максималния товар, на който ще бъдат подложени магистратите.
Предвижда се съдилищата да работят в съкратени срокове. Съдът щял да се произнася с решение до 10 дни след последните думи на подсъдимия, а до две седмици ще трябва да се обявят и мотивите. Форсирано ще се внасят и обвинителните актове - до две седмици след повдигането на обвиненията, в рамките на две седмици ще се планира и първото съдебно заседание. За специализираната магистратура се предвижда и отделна сграда, но още не е избрана. Според една от версиите дом на новия съд може стане сегашната сграда на ДАНС, според друга - част от сградата на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).
Според последни сведения очаква се делото срещу Наглите - групата за отвличания, да бъде между първите, които ще гледа спецсъдът Антимафия в София след сформирането си. Плановете на прокуратурата били до два месеца обвинителният акт срещу групата да влезе в съда, но се бави заради постоянните искания за промяна на мерките за неотклонение на задържаните. Сега материалите от разследването са в Софийския апелативен съд, който в близките дни ще заседава по мярката на Прокопи Прокопиев-Културиста. Според прокуратурата ще са нужни месец-два, за да бъде написан обвинителният акт. Затова и на двамата наблюдаващи прокурори сега се разпределят по-малко дела. Голяма част от новообразуваните дела в наказателните отделения на районните и окръжните съдилища в страната ще бъдат прехвърлени в новата магистратура, а започналите процеси ще бъдат довършени по стария ред.
Според председателя на СГС Георги Колев, който е един от авторите на проекта, няма гаранция, че подобен специален съд няма да се превърне в трибунал, каквито са опасенията на част от магистратите. Колев уточни, че такива гаранции няма за който и да е съд в момента, а от друга страна, няма значение какъв е видът на съдилището - всеки магистрат би трябвало да е безпристрастен. Според председателя на СГС новите съдилища ще са най-подходящи за разглеждане и на делата за злоупотреби с европейските фондове, за използването на които понасяме най-силна критика.
Противници на проекта твърдят, че се създавало усещането за извънреден съд, което е забранено от конституцията. Според тях натискът на изпълнителната власт при назначаването на специалните магистрати ще бъде много по-силен, особено ако това става след проверки от ДАНС и ДКСИ. Критиците изказват съмнения в безпристрастността на бъдещите съдии, при положение че ще получават от държавата по-високо възнаграждение. Има и опасения, че обособяването им като отделно звено ще пренасочи и канализира корупционния натиск върху тях. Други магистрати припомниха, че бе създаден специализиран съд в Испания за преследване на членовете на ЕТА, а в България тероризъм няма. Също и че създаването на подобен наказателен съд в Словакия е било отхвърлено от словашкия конституционен съд.
На свой ред привържениците на идеята за специалния съд изтъкват, че съдебната власт, инструктирана от нейните политически и икономически покровители, вече 20 години оказва упорита съпротива срещу всички решителни идеи и мерки за справяне с престъпността и корупцията, защото се чувства най-добре в такава среда. Няма съмнение, че много от критиките сега нямат нищо общо с грижата за законността и човешките права, а прикриват страхове, че новата структура може да наруши досегашната схема на корупционни обвързаности. Твърди се спекулативно, че тези съдилища ще са извънредни, а не специализирани, каквито конституцията изрично допуска. Но се пропуска обстоятелството, че подобни структури има в много страни, а съседна Сърбия, която е на прага на Евросъюза, удари прословутия Плевлянски клан именно с помощта на специализирани прокуратура и съд за борба с организираната престъпност.
Но някои доводи заслужават внимание, други загатват за предстоящи скандали. По-доброто заплащане и осигуряване поражда въпроса как ще бъдат подбирани съдиите в бъдещата спецмагистратура при сегашните убийствени критики към ВСС за кадровата му политика? Дали при подбора ще се приложи най-сетне в пълна мяра прословутият, но непознат у нас критерий за кристалночисто минало в морален аспект, който е далеч по-важен от познаването на закона? Ясно е, че на този дискредитиран ВСС не може да се разчита за формирането на специалните магистратури и че трябва чрез законови промени да се създаде и специален ред за попълването им с кадри.

Председателят на ВКС не възразява срещу проекта
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев коментира в четвъртък (29 април), че няма нищо против създаването на специализиран съд срещу организираната престъпност, ако той не противоречи на конституцията и на европейските ценности. Съдия Груев заяви, че трябва да бъде преодоляно съмнението, че има опасност да не се създаде извънредно съдилище и това е тревога, която споделят много негови колеги.
Надявам се това да е наистина специализиран съд, който да помогне в борбата с организираната престъпност, каза той. Председателят на ВКС коментира още, че мудното правораздаване в България до голяма степен е мит и е ясно какво създавало впечатлението за мудност. Според него въпросът е дали усещането за бавно правораздаване не е функция от прекаленото говорене по темата. Лазар Груев смята, че специализираният наказателен съд трябва да бъде съобразен с ясните права на човека и с равнопоставеност на страните в процеса, което е и изискване на конституцията. Не трябва да остават съмнения, че този съд ще подпечатва обвинителния акт на прокуратурата. Би било много добре, ако държавата има ресурс да създаде и други специализирани съдилища, но за българските съдии всяко дело е със значим обществен интерес, каза Груев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във