Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪД ЗА РУМЕН ПЕТКОВ ИСКА АДВОКАТЪТ НА ЧОРАТА

Вътрешния т министър Румен Петков трябва да бъде привлечен към наказателна отговорност, защото е разпоредил операция Респект, в рамките на която полицаи убиха Ангел Димитров-Чората. Някой би се изсмял на тези думи, но всъщност, ако се погледне хронологията на случая със смъртта на Чората, логично е да се очаква и вътрешният министър опита от попарата.
Всъщност заповедите на Румен Петков въобще не са били обсъждани от капитан Мирослав Ангелов, прокурора в Софийската военноокръжна прокуратура, който разследва действията на петимата полицаи, убили Ангел Димитров. За разлика от него адвокатът на роднините на Чората - Васил Василев, подробно се спира на тях в двете си жалби, внесени във вторник (27 декември) - до Военноапелативна прокуратура и до Софийския военен съд. Юристът настоява делото да се върне за доразследване и да се привлекат към наказателна отговорност не само ченгетата, пребили до смърт Димитров, но и всички началници в МВР, в това число и вътрешният министър, които са разпоредили, организирали и провели операция Респект.
Според него делото трябва да се гледа в открито съдебно заседание, за да има равнопоставеност между страните. По този начин прокуратурата ще може да защити пред цялото общество тезата си, че ченгетата са невинни.
В миналия си брой Параграф 22 подробно описа случая със смъртта на Ангел Димитров, действията на полицията и прокуратурата, описа и прокурорското постановление за прекратяване на делото.
Както вече е известно, на 10 ноември благоевградчанинът Ангел Димитров-Чората бе пребит до смърт при опит да бъде задържан в рамките на операция Респект. В хайката срещу него участвали петима служители на РДВР-Благоевград: Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков, Янко Граховски и Мирослав Писов, ръководител на група в Регионалното звено за борба с организираната престъпност (РЗБОП). Чората оказал съпротива при ареста и това е наложило употребата на сила. Но докато ченгетата налагали с ритници и юмруци легналия на земята Димитров, той притихнал. На място пристигнал лекар, който само констатирал смъртта му.
Назначени бяха две експертизи. Първата показва, че побоят няма нищо общо със смъртта, но пък втората, петорна, твърди точно обратното - Чората е починал вследствие на множество удари по главата и тялото.
За да потуши скандала, вътрешният министър Румен Петков уволни биячите Писов, Иванов, Механджийски, Калинков и Граховски, както и началника на РЗБОП-Благоевград - полк. Александър Костов, а шефът на РДВР-Благоевград Богомил Янев сам подаде оставка.
Разследването за смъртта на Чората пое Софийската военноокръжна прокуратура. А на 14 декември прокурорът Мирослав Ангелов стигна до извода, че полицаите са невинни, защото действали в условията на неизбежна самоотбрана.
Пет дни по-късно прокурорът отказва на адвоката на близките на Чората да получат достъп до материалите със смешния мотив, че те нямали право да обжалват.
Въпреки забраната, наложена от прокуратурата, адвокат Василев пуска двете жалби. В 16 страници защитникът описва множество въпроси, които са останали без отговор, както и множество следствени действия, които въобще не са извършени от прокуратурата.
Според адвокат Василев разследването на смъртта на Ангел Димитров се е водило от некомпетентен орган, т.е. от военна прокуратура. Със случая е трябвало да се заеме Националната следствена служба, защото: В постановлението са отразени многобройни неверни обстоятелства за умишленото убийство на Ангел Димитров от полицаи от РДВР-Благоевград, но всички са вградени в рамките на операция Респект. За самата операция е прието от прокурора Ангелов, че е разпоредена от министъра на вътрешните работи. Разпореждането е началният факт от събитията, завършили - според прокурорския акт, със смъртта на Ангел Димитров. Налице са доказателства за причастност на вътрешния министър в операция Респект. Тези доказателства са налагали разследването, по силата на член 48, ал. 4 от НПК, да бъде осъществено от следовател от Националната следствена служба. Текстът гласи: Разследването на престъпления, извършени от лица, ползващи се с имунитет, и членове на Министерския съвет се осъществява от следовател от Националната следствена служба. Поради това разследването, в рамките на което са били налице доказателства за причастност на министъра на вътрешните работи Румен Петков с полицейска операция, която е завършила с умишленото убийство на Ангел Димитров, е извършено от некомпетентен орган.
Според адвоката наказателното производство срещу петимата полицаи е прекратено, без да е извършено обективно и пълно разследване. Към делото не са приобщени заповедите на Петков, с които разпорежда операция Респект, нито пък тези на шефа на РДВР-Благоевград за същата акция. В постановлението са отразени само показанията на полицаите, без да се вземат под внимание други свидетелски показания или доказателства. Освен това органите на досъдебното производство са скрили част от документацията от вещите лица, изготвили петорната експертиза за смъртта на Чората.
Не са разследвани и други престъпления, извършени от ченгетата. Има доказателства, че полицаите, участвали в ареста на Чората, са използвали автомобили, които са иззети във връзка с други разследвания. Заличени са следи на местопроизшествието, свидетели са подбуждани към лъжесвидетелстване. Укрити са документи, свързани с полицейската акция, пише още в жалбата адвокат Василев.
В края й адвокат Василев отправя и едно предизвикателство към военния съд и военноапелативна прокуратура. Той изброява поне десет тълкувателни решения на Върховния съд и на Върховния касационен съд (преименуван през 1996 г.), в които се прави разграничение между умисъл и непредпазливост. Но цитира само едно - от 1991 г., което е докладвано от съдия... Никола Филчев. Според него, ако ударите са много и са попаднали в жизненоважни органи като глава и сърце, значи в действията има умисъл.
Въпросът сега е с кое военните магистрати ще се съобразят - с тълкувателното решение на Филчев като съдия или с поста му на главен прокурор и факта, че според Закона за съдебната власт прокуратурата е единна и централизирана?

Facebook logo
Бъдете с нас и във