Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДБАТА НА ПИЯНИЯ ШОФЬОР УБИЕЦ ОТ ПЛИСКА ЯСНА ДО МЕСЕЦ

Още един месец ще се влачи станалото вече прословуто дело за трагичния инцидент край хотел Плиска в столицата, при който пиян шофьор спретна кърваво меле и избяга. До месец Софийският апелативен съд трябва да се произнесе по присъдата на Александър Александров, който уби жена на автобусна спирка до хотел Плиска и рани още петима души.
В хода на делото Александров се призна за виновен, но се опита да облекчи вината си, като замеси и неизвестен помагач. Според него друго превозно средство го ударило отзад, в резултат на което неговият автомобил поднесъл и ударил хора на спирката. Направената автотехническа експертиза обаче отхвърли твърдението, че удар е променил траекторията на возилото, заради което той се е качил на тротоара и е причинил трагедията.
На 23 март 2003 г. автомобилът, управляван от Александров, преминава със 106 км/ч край спирката на хотел Плиска - с 26 км/ч над разрешената скорост. Водачът е с 1.1 промила алкохол в кръвта и при неспазване на безопасна дистанция се случва най-лошото - той помита шестима човека и бяга от мястото на инцидента. Мария Пенева умира, останалите петима получават различна степен на телесни повреди и контузии.
Час по-късно килърът е заловен, а проверка установява, че е употребявал алкохол. Адвокатът на Александров обаче протестира алкохолната проба, тъй като тя е взета доста след инцидента.
На 23 април 2007 г. Софийският градски съд (СГС) осъди Александров на 10 години лишаване от свобода и му забрани да управлява МПС в срок от три години. Междувременно няколко месеца след инцидента пред Плиска Александров отново е хванат в крачка - този път той седял зад волана въпреки отнетата книжка. Освен това отново бил пиян, като дрегерът показал цели 2.47 промила алкохол в кръвта.
Освен затвора той трябва да заплати парични обезщетения за нанесени неимуществени щети на двамата синове на убитата - по 25 000 лв., както и обезщетения на пострадалите: 8000 лв. на Цеца Попова, 5000 лв. на Шенай Шакир и 5742.56 лв. на Васил Илиев.
Въпреки че се признава за виновен, Александров обжалва присъдата на СГС и преди произнасянето на Апелативния съд отново поиска минимална присъда. Защо не се е примирил с първоначалната присъда той коментира така: Защото не съм балетист и не се пързалям на лед. Изглежда, Александров е афектиран от развитието на делото по катастрофата с участието на Максим Стависки, когато при сходни обстоятелства загина един мъж, а световният шампион получи само условна присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във