Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДБАТА НА СЛЕДСТВИЕТО СЪБУДИ ВСС

Редовното заседание на Висшия съдебен съвет на 11 юни (сряда), макар и кратко (за разлика от повечето пъти сега то продължи по-малко от два часа), се оказа наситено с емоции. Градусът на напрежението нарасна главно по две причини. Едната от тях бе бойкотът, с който заплашиха парламента председателите на ВКС и ВАС Лазар Груев и Константин Пенчев, както и главният прокурор Борис Велчев.
Тримата се заканиха вече да не се явяват на изслушването на годишните им отчети. Гневът на съдебните началници бе инспириран от действията на депутата от Атака Павел Шопов, който на 6 юни в парламентарната зала по време на приемането на отчета на ВАС за работата на административните съдилища през 2007 г. най-безпардонно поиска оставката на шефа му Константин Пенчев.
Според народния представител от Атака Пенчев трябвало да бъде низвергнат, тъй като осъдил митинга на симпатизантите на Волен Сидеров пред Съдебната палата, докато течеше брадатото дело срещу него за лъжесвидетелстване.
От заседанието на ВСС на 11 юни стана ясно също, че Пенчев и Груев са засегнати и от това, че трябвало да чакат часове наред в кафенето на парламента, докато в пленарната зала депутатите ходатайствали за дела от трибуната и си удряли по някоя и друга попържня.
Не мога да си представя, че ако поканим председателя на парламента на среща в 10 часа във ВСС, той ще бъде посрещнат от жената в бюфета, ще престои там четири часа и чак след това ще влезе в залата, а на другия ден ние ще поискаме оставката на него и заместниците му, илюстрира огледално ситуацията шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев.
Шефът на ВАС Константин Пенчев пък настоя за изработването на правила за изслушването на магистратите и заплаши с война, в случай че това не стане. Членът на ВСС Анелия Мингова, на която предстои да представи отчета на ВСС пред депутатите, пое ангажимент да се срещне с председателя на парламента Георги Пирински и да се опита да изгладят нещата.
След като Висшият съдебен съвет приключи в сряда с разглеждането на обичайните кадрови въпроси, свързани най-вече с повишението магистрати от районните съдилища, прокуратури и следствени служби в по-горен ранг, както и с наказания на някои от тях, заседанието затъна в обичайната рутина, когато членът на ВСС (единствен от квотата на НСлС) Пламен Стоилов наруши монотонния дневен ред и постави началото на пледоария в защита на следствието. Според него в препоръките на Европейската комисия - в частта, отнасяща се до реформите в съдебната ни система, никъде няма изискване за ликвидиране на следствието. Нещо повече - Стоилов изрази своята убеденост, че ние никога не сме поемали ангажименти към ЕС за закриване на следствието.
Членовете на ВСС бяха единодушни, че изваждането на следствието от съдебната власт може да се реши само с промяна на чл.128 от конституцията, където е записано: Следствените органи са в системата на съдебната власт. А по принцип промяна на основния закон може да направи само Велико народно събрание (в случай че се стигне до избора на такова). Ръководителят на държавното обвинение Борис Велчев пък заяви след сбирката в сряда: Следствието трябва спешно да бъде натоварено с работа. На този етап обсъждането на структурни промени само забавя работата на тази служба.
Оказа се, че повдигнатата тема намира широк отзвук сред висшите магистрати. Членът на ВСС Цони Цонев заяви, че от личния си опит се е убедил, че не може един разследващ орган да се натовари с всички дела. Той даде за пример ситуацията след закриването на дознанието, когато към тежките дела никой не смеел да посегне. Не е важно каква ще бъде структурната обособеност на такова звено, важното е да има диференциране на функциите... Ако закрием следствието, просто ще отчетем още неколкостотин дела, приключени по давност, каза Цонев.
Министър Миглена Тачева пък обобщи, че на този етап никой не говори за изваждане на следствието от съдебната система и призова: да се намери работа на всички... следователи. След което закри заседанието и тръгна към парламента.

Висшите магистрати - с лаптопи
Предстои в най-близко бъдеще двадесет и шестимата членове на ВСС да бъдат оборудвани с преносими компютри, заяви пред Параграф22 пресаташето на съвета Латинка Светозарова. Въпросът бе повдигнат от главния прокурор, който заяви, че е крайно време огромната бумажщина, с която боравят магистратите да бъде прехвърлена от допотопните хартиени носители на компютри. С организацията по оборудването на висшите магистрати се е заел членът на ВСС Иван Димов. На едно от предишните си заседания ВСС гласува отпускането на средства за лаптопи и климатик за Софийския окръжен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във