Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдебната ни система вече е модерна

Нашите държавници продължават да говорят на различни езици с представителите на Европа, а при подобна комуникация и непознаване на езика на събеседника обикновено резултатът е неразбирателство. Изминалата седмица даде поредния пример в това отношение.
Още в понеделник (2 февруари) стана ясно, че Брюксел няма намерение този месец да размрази спрените 140 млн. евро по програмата САПАРД. Това съобщи говорителят на Еврокомисията Майкъл Ман, който обясни на разбираем език - причината е, че липсва на механизъм, чрез който да се прекрати кандидатстването на свързани фирми. Другият мотив за отказа е, че все още няма присъди по делата за източване на еврофондовете. Европейската комисия не е убедена, че прокуратурата действа успешно по констатираните нарушения, категоричен бе Ман. Той все пак успокои, че решението на Брюксел не означава, че окончателно губим средствата по програмата, която изтича в края на 2009 г. и че ЕК е готова да възстанови спрените средства, след като тези проблеми бъдат разрешени.
Същия ден от устата на шефа на комисията по европейски въпроси в германския Бундестаг Гюнтер Крихбаум (който бе на посещение у нас начело на парламентарна делегация) прозвуча съобщението, че Германия ще настоява за удължаване на тригодишния мониторинг на България по глава Правосъдие и вътрешен ред. Крихбаум припомни, че по индекса на Трансперънси интернешънъл страната ни изостава по показателите за борбата с корупцията, а към тази тема Германия е особено чувствителна, тъй като осигурява 20 на сто от средствата, които влизат в бюджета на ЕС.
По стечение на обстоятелствата, докато от Брюксел ни дърпаха ушите, в сряда (3 февруари) в гранитната зала на Министерския съвет бе свикан Общественият съвет към вицепремиера по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева. Членове на съвета са представители на работодателите, синдикатите, неправителствените организации и медиите. В първото открито за медиите заседание участваха още заместник-министърът на вътрешните работи Калин Славов, заместник главният прокурор Валери Цветанов, изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина, представител на Трансперанси интернешънъл и др. Темата на заседанието е свързана с превенцията и борбата с корупцията. Както е известно, предстои да получим в средата на февруари междинния доклад на ЕК за страната ни по механизъма за сътрудничество и оценка.
По време на форума бяха обсъдени предприетите през последните месеци мерки и инициативи за противодействие и борба с корупцията и бяха направени предложения за законодателни промени в 13 закона, сред които фигурираха и Наказателният кодекс (НК), и Наказателнопроцесуалният кодекс (НПК).
В разрез с линията на заместник-шефа на ЕК Жак Баро и с настояванията на неговите колеги еврокомисари за належащи промени в тези нормативни актове правосъдният министър Миглена Тачева заяви, че ако не спре коригирането на законите на парче, ще настъпи хаос. Удивена съм от желанието на някои колеги за промяна на Наказателния кодекс, заяви министър Тачева. Тя припомни, че последните промени в НК са били направени съвсем скоро - на 23 декември 2008 година. Докато не спрем да правим промени на парче в наказателните закони, винаги ще има такъв хаос. Време е да се говори не за промени в законите, а за тяхната устойчивост и функциониране, каза още тя, като заяви, че и сега действащият НПК не ни пречи да си вършим работата.
По думите й - вече имало осъдителни решения и за злоупотреби с европейските фондове. Един от участниците в дискусията обаче има неблагоразумието да запита кои са тези присъди, на което не можа да получи конкретен отговор. Всъщност правосъдният министър цитира статистика на Върховната касационна прокуратура, според която имало решени седем досъдебни производства за източване на европари. И с гордост обяви, че лично знае за една осъдителна присъда по САПАРД, произнесена в окръжния съд в Добрич...
За колорита на обществената сбирка допринесе едно недоразумение с шефката на звеното за борба с евроизмамите във Върховната прокуратура Маргарита Попова. Прокурорката не бе допусната от свирепата охрана на МС и си тръгна засегната, а обясненията на заместник главния прокурор Валери Първанов към бодигардовете коя е жената и за какво е дошла в Министерския съвет не срещнаха разбиране. Така че участниците не можаха да чуят от първа ръка какви ги върши нашумялото напоследък звено, което се разполага в сградата на Националното следствие.
Оптимистичният тон на министър Тачева по време на обществения съвет достигна неподозирани висоти на проведената веднага след него среща с германските депутати, водени от горецитирания Кирхбаум. Ако се съди по думите на правосъдното ръководство, евроначалниците ни се карат незаслужено и безпричинно ни спират парите.
От нейните уста германските парламентаристи с изненада научиха, че: ... в България е завършена архитектурата за модерното устройството и функционирането на българската съдебна система в съответствие с европейските норми. Правосъдното ръководство посочи, че голямата част от предвидените от правителството 79 мерки в отговор на критиките на ЕК са изпълнени изцяло, българското законодателство вече е изцяло хармонизирано с това на държавите от Европейския съюз... Кирхбаум и колегите му обаче не изръкопляскаха, а само изразиха надежда, че ...ще се постигне по-висока ефективност на правораздаването в България.
Очаква се това да започне да се случва след 12 февруари - срока, който вицепремиерът Плугчиева даде на участниците в обществения съвет да прецизират своите предложения за промени в законодателството, след което МС да ги внесе в Народното събрание. Интересното е да видим как това ще стане, след като до изборите остават броени месеци, а през това време предстоят и промени в изборното законодателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във