Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съдебната реформа е в центъра на всичко

"През последните години реформата в правосъдието бе сведена основно до писане на мерки и отчети в отговор на препоръки на Европейската комисия. Ако виждането ни за съдебната реформа е отиграване на ситуации от доклад на доклад, няма да постигнем резултати. Националната цел е независимо и ефективно правораздаване в интерес не на отделни, а на всички граждани.

Доколко силна е волята за реформи ще проличи при приемането на предстоящите промени в Закона за съдебната власт, процесуалните закони, антикорупционното законодателство. Необходими са промени в посока по-бързо и ефективно съдопроизводство, по-голяма отчетност на прокуратурата, изработване на обективни правила и критерии за кариерно развитие на магистратите и случайно, а не манипулирано разпределение на делата", предупреди президентът Росен Плевнелиев в обръщение към депутатите в петък, 18 март.

В обръщението си държавният глава на практика обобщи съдържанието на дебатите между политическите сили, които бяха на консултации при него в началото на месеца. Плевнелиев се опита да очертае постигнатите при консултациите общи виждания за основните стратегически цели пред страната в областта на икономиката, енергетиката, промените в законодателството - включително и в изборното. А сред акцентите в словото му основно място зае и необходимостта от съдебна реформа.

Според президента през изминалата година са били направени позитивни стъпки в посока на реформата в съдебната власт: най-вече с приемането на актуализирана стратегия и извършените конституционни промени, които президентът определи като "правилни". Държавният глава посочи и че по време на консултациите всички парламентарно представени политически сили единодушно се обединили в становището, че реформата в правосъдието и борбата с корупцията е с "изключителна важност".

"Времето на декларациите обаче отдавна отмина, трябват решителни действия. Говорим, че ефективното правосъдие и борбата с корупцията са национален приоритет, но видими резултати все още няма. Имаме изключително ниско доверие на гражданите в системата - над 90% от българите нямат доверие в правоохранителните органи", отчете Плевнелиев.

"Съдебната реформа е в центъра на всичко. Тя е задължителна, само чрез нея можем да подобрим демокрацията и да върнем доверието на гражданите. Народът очаква дълбока реформа в правосъдието и реална борба с корупцията по високите етажи на властта. Вместо да чакаме поредния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, който да констатира отново, че няма напредък, сега е времето за решителен обрат с приемането на силно антикорупционно законодателство", призова Плевнелиев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във