Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДЕБНАТА САГА НА СВОДНИКА - РАПЪР ВАНКО-1

Пета година името на Ванко-1, роден като Иван Главчев, не слиза от първите страници на вестниците и от новинарските емисии на радиа и телевизии. Но не заради кариерата му на рап певец, която застина през 2003 година. През тогавашния май идолът на стотици тийнейджъри беше арестуван по обвинение, че е склонявал момичета към проституция, включително и непълнолетни, и за трафик на жени. Само шест месеца по-късно Окръжният съд в Пловдив го призна за виновен и го осъди на 12 години затвор. Оттук насетне последваха серия срамни както за правосъдието, така и за законодателната власт финтове и каскади, в резултат на които наказанието беше намалено почти три пъти.
Стигна се дотам, че Ванко1 сам пожела да влезе в затвора. Никога не се призна за виновен, но знаеше, че ще напусне килията само след година. Докато беше зад решетките, спретна сватба с жената, която вече му беше родила три деца. Междувременно Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност, заведе две дела срещу фамилията Главчеви, а прокуратурата в Пловдив започна ново разследване за доходите на Ванко 1 от кариерата му като сводник.
От 8 февруари Иван Главчев е на свобода. Какво ли са изпитали в този ден момичетата, заставяни да проституират в Рим, Мадрид, Париж и къде ли още не, но намерили сили да дадат свидетелски показания? Обществото ни май не се интересува много много от това. Хронологията на събитията около Ванко 1 обаче е твърде показателна и не е зле да я припомним именно сега, когато усилено се заговори за височайши протекции на престъпния свят.
Арестът
Ванко 1 беше задържан на 6 май 2003 г. по сигнал на полицейски служби от Западна Европа. През следващите два дни в ареста на Окръжната следствена служба в Пловдив го последваха братовчед му Димитър Рачелов и баща му Петър Главчев. Още тогава паметливи журналисти припомниха едно скандално интервю, излъчено през октомври 2002 г. в ефира на Радио Пловдив. Никому неизвестна 18-годишна проститутка обвини в сводничество и връзки със сутеньори тогавашния главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов, покойният сега президент на ВАИ холдинг Георги Илиев, служители на столичната и пловдивската полиция и... рап певеца Ванко 1. Във всеки град има по един главен - в Пловдив това са Цеко и Ванко 1. В София ген. Бойко Борисов ги държи тези работи, той е главният, а те са му пионките - тези, които зарибяват момичетата. Той е най-главният и обира само парите, а другите му вършат черната работа. Говорим за него и за бившия шеф на ВИС-2 Георги Илиев, те двамата са партия и държат всички тези клубове, каза проститутката. Работещото момиче обаче си призна, че е почерпила тези сведения от това, което си говорели сводниците й в София.
В емисия на същото радио генерал Борисов нарече думите й чудовищна лъжа и наглост и изнесе впечатляваща статистика за акциите на МВР за пресичане на трафика на проститутки. Няколко месеца след това скандално интервю не се чу нищо повече за Ванко 1. В ефира прозвучаха няколко нови негови парчета и думите на 18-годишната проститутка отшумяха. До май 2003 година.
За пръв път името на Ванко1 прозвучало след задържането на 10-ина български проститутки във Франция. Те разказали каква е схемата за износа им и тогава изскочило прозвището на рап певеца Иван Главчев. Жените били депортирани в България, а френските служби подали сигнал до българските антимафиоти. Цялата фамилия на рапъра била поставена под наблюдение. Освен върнатите от Франция проститутки били разпитани и други момичета. Механизмът, по който Ванко 1 и братовчед му Димитър Рачелов уговаряли момичетата да проституират, е описан на цели 40 страници в мотивите на Апелативен съд - Пловдив.
Тука има - тука нема
Като топчето в популярната игра, което се търкаля между кибритените кутийки, делото Ванко1 тръгна по съдебните инстанции. Същинският процес започна на 21 октомри 2003 година. Първата присъда сводниците чуха на 5 ноември същата година. Тогава състав на Окръжния съд, председателстван от Христо Крачолов, постанови 12 години затвор за Иван Главчев, 10 години за Димитър Рачелов и пет за Петър Главчев. Тримата бяха признати за виновни в склоняване към проституция на момичета, включително и непълнолетни и трафик на жени през граница.
В последвалото обжалване Апелативният съд намали наказанията с по 2 години. Ден преди да приключат заседанията апелативният прокурор Красимир Папаризов сензационно обяви, че на свидетелки са били предлагани пари, за да променят показанията си. Тогава полицията задържа бившия служител на регионално звено Сигурност Илия Тачев, срещу когото беше подвигнато и обвинение за предлагане на подкуп на следовател. Последното не се доказа, а Тачев в крайна сметка се размина с глоба от 1000 лева.
Последва протест на апелативната прокуратура и не след дълго Върховният касационен съд върна делото в Пловдив със задължителното указание присъдите да бъдат увеличени. Висшите магистрати мотивираха искането с високата обществена опасност на деянието, което уронва престижа на България в Европа. Освен това се настояваше да бъде отчетени ръководната роля на Иван Главчев и изключителните мерки, взети от него, за да не бъде разкрит.
И тук започнаха врътките. Първото заседание на Апелативния съд се отложи заради неявяване на двама от адвокатите - единият си беше навехнал крака, а другият се разболя от ... шарка. После делото все пак тръгна и така през ноември 2005 г. съдът се поправи с наказанията на Ванко 1 и роднините му и остави в сила присъдите, постановени две години по-рано от Окръжния съд.
И папките отново поеха към ВКС, където започна великото мотане. По онова време все още изглеждаше, че за всяко престъпление има и наказание. Но тук се намеси тежката артилерия - петима депутати прокараха поправка в Наказателния кодекс и драстично свалиха наказанията за склоняване към проституция.
Срамът на българския парламент
Докато делото Ванко1 кротко изчакваше цели девет месеца висшите магистрати да му обърнат внимание, Народното събрание се зае да поправя Наказателния кодекс. Оказа се, че една от най- наложителните промени е да се намали наказанието за сводничество. Тази поправка е фигурирала и в проекта за Наказателен кодекс на правителството, който обаче беше върнат от парламента за доработка. След това депутатите Мая Манолова (БСП), Надка Балева (БСП), Яни Янев (НДСВ) и Христо Бисеров (ДПС) внесоха отново част от текстовете, написани от правителството, сред които и този за сводничеството. Той обаче беше отхвърлен от правната комисия. Тогава се намеси и Татяна Дончева (БСП), която поиска прегласуване, и поправката мина.
След това промяната бе утвърдена и в пленарната зала и на секундата бе наречена Ванко1. Защо ли? Ами защото тежките наказания за сводничество - от 10 до 20 години затвор вече щяха да се налагат само ако престъплението е извършено и при употреба на наркотици. В останалите случаи - даже жертвите да са малолетни или непълнолетни, даже ако са повече от една, или когато става дума за рецидив, престъпникът се измъква с наказание до шест години затвор.
Президентът Първанов не наложи вето и на 13 октомври 2006 г. драстичната поправка влезе в сила. Така Ванко 1 се озова предсрочно на свобода и зачака да намалят присъдата му. Междувременно страстната защитничка на новия текст на чл.155 от НК Татяна Дончева заяви, че рапърът не може да бъде осъден за това, което пишат вестниците, а за това, което се съдържа в делото.
Магистрати нарекоха поправката скандална, главният прокурор Борис Велчев я окачестви като смущаваща, а в края на 2006 г. шефът на парламента Георги Пирински каза, че това е най-големият гаф на 40-ото Народно събрание. По неофициална информация промените засегнаха десетки дела. Най-много обаче намазаха Ванко и Кондьо. Скандалният член издържа по-малко от пет месеца, после наказанията отново бяха завишени, но времето, а май не само то, работеше в полза на сводника-рапър.
Четири и половина години затвор и глоба от 4500 лв. за Ванко 1 и четири години затвор и глоба от 4000 лв. за братовчед му Димитър Рачелов - това постанови Пловдивският апелативен съд на 24 януари 2007 година. Заради прекараните повече от три години в предварителния арест на единия му остана да доизлежи една година и един месец, а на другия - девет месеца. Третият подсъдим - бащата Петър Главчев, вече беше съвсем законно на свобода, защото неговата присъда от три години съвпадна съвсем точно с времето, прекарано в предварителния арест.
Последва ново обжалване пред ВКС за по-ниски наказания, жалбите обаче по-късно бяха оттеглени - както обясни адвокатът и бивш вътрешен министър Виктор Михайлов - защото клиентите му загубили вяра в правосъдието. Така се стигна до комичната ситуация рапърът и братовчед му, които никога не се признаха за виновни, сами да пожелаят да влязат в затвора. Това им желание се изпълни на 22 април 2007 г. Рачелов напусна килията през януари тази година, а Ванко в началото на февруари.
Доходите на фамилията
Две дела води срещу Главчеви Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. По хронология първият иск е за конфискация на седеметажния хотел на Петър и Цветана Главчеви, родителите на Ванко 1, оценен на 830 хил. лева. Искът е срещу бащата, който държи 50% от семейната фирма Главчев Груп. Комисията е получила пълната справка за законните доходи на бащата Петър Главчев от 1981 г. досега, в това число и данни за осигуровките, данъчните декларации, банковите му кредити. Преди 1989 г. той е работил като шофьор, като бюфетчик и като управител на заведение в НПК Наркооп. За 17 години е получил общо 32 860 лв., или 160 лв. средно на месец.
През юни 1989 г. Главчев става съдружник и управител в КФ (колективна фирма) Плиска. В трудовата му книжка обаче не е записано да е получавал заплата като управител на дружеството, какъвто се е водел до 1994 година. За 1993 г. Главчев декларира пред данъчните 14 720 лв. печалба като арендатор на заведението към Наркооп. От 1994 до 1998 г. се е осигурявал върху различни суми - от една до три минимални заплати на месец.
Пред данъчните власти Петър Главчев е декларирал доходи в същия диапазон. За четири години - от 1999 г. до ареста му през 2003 г., бащата на рапъра е отчел 6632 лв. общ доход. От 2001 г. той има и фирма ЕТ Петър Главчев и е обявил, че до 2003 г. е получил 3777 лева. Тези доходи са крайно недостатъчни, за да има възможност Главчев да купи парцел и да построи седеметажна сграда, смятат от комисията Кушлев.
Интересен ход прави Петър Главчев с покупката на парцела, върху който сега е семейният хотел. Той купува мястото през 1997 г. за 263 080 лв. от частна фирма, а през 2001 г. го продава на семейната Главчев Груп, т.е. на себе си и жена си, за 6500 лева. За довършването на седеметажната сграда тегли 400 000 лв. кредит, който е погасен предсрочно. От май 2007-а сградата и парцелът под нея са под възбрана.
Другият иск на комисията Кушлев е срещу самия Иван Главчев за близо 96 хил. лева - за имот в с. Ягодово, за два леки автомобила - БМВ и Мерцедес, както и за дяловете на Ванко 1 в дружествата Ар енд Би ентъртеймънт и Наксел ООД. Въпреки че собствеността върху имота е прехвърлена на осемгодишния му син Петър, комисията има право да го отнеме в полза на държавата, тъй като стойността му надхвърля доходите на семейството. Става дума за имот от 710 кв. м с построена двуетажна масивна сграда, друга едноетажна полумасивна жилищна сграда и стопански постройки. Комисията смята, че парите, с които са купени къщата и колите, са незаконни, защото по данни от Националната агенция по приходите Ванко 1 не е подал нито една данъчна декларация в периода 1993-2005 година.
Той се е самоосигурявал от 2000 до 2003 г. върху общ осигурителен доход от 2900 лв., съпругата му Диана пък си е внасяла осигуровките върху доход от 153.30 лева. В хода на това дело бабата на Ванко1 опита да убеди съда, че е дала на внука си 45 хил. лв., за да си купи кола, спестени в средата на миналия век.
Междувременно пловдивският апелативен прокурор Росен Димов съобщи, че в окръжната прокуратура са възобновени делата за данъчни престъпления и за пране на пари срещу Ванко 1. Очаква се информация от френските служби за приходите на рапъра от трафика на хора и проституция, за да се съпоставят те с размера на имуществото му. Отделно от комисията Кушлев и прокуратурата има възможност чрез комплекс от действия да проведе по-мащабна атака срещу престъпници от този род, заяви заместник главният прокурор Христо Манчев.
Дали това ще стане, ни предстои да видим...

Facebook logo
Бъдете с нас и във