Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪДЕБНАТА СХВАТКА

Според първоначалната информация, изтекла откъм държавното обвинение в понеделник по обед (6 февруари), по време на антимафиотската операция са били събрани цели 16 тома с доказателства (включително и специални разузнавателни средства) за престъпната дейност на Христо Григоров. След като делото в Софийския градски съд започна, пред очите и ушите на десетките репортери се разкри друга - далеч по-тъжна и по-обезсърчителна картина.
Вместо да опише (поне в най-общи линии) схемата, по която шефът на БЧК и неговите съучастници са лишили стотици и хиляди социалнослаби хора от единствения им шанс за оцеляване, представителят на Софийската градска прокуратура - Севдалин Цанков, разказа за три отклонения на дарения, извършени през... 2003-2006 година. При това - без да посочи нито една конкретна дата, нито едно конкретно име на дарител или пък конкретна стойност с точност до 100-200 лева.
В първия случай става въпрос за един контейнер с дрехи и шапки от Виетнам, предназначени за Главното мюфтийство, което е трябвало да ги разпредели между мюфтийствата в Пловдив и Кърджали. В столичните складове на БЧК контейнерът бил разтоварен, но вместо по предназначение дрехите заминали към стоковата борса в кв. Илиенци, където били продадени. Пред съда прокурор Цанков изрази съмнение, че в този случай Христо Григоров е попълнил документи с невярно съдържание, защото на всяка цена е трябвало да докаже, че дрехите са отишли където трябва.
Вторият инцидент е свързан с доставката на неуточнено количество хранителни продукти от Финландия, между които 600 замразени пилета и 100 замразени риби. Според договора между БЧК и неназована финландска благотворителна организация в България е трябвало да се разкрият няколко кухни, които в продължение на три месеца да осигуряват топла храна на 1000 социалнослаби и бедни хора. Но вместо да работят 90 дни, въпросните кухни са работили само три седмици...
А третият случай, описан от прокурор Севдалин Цанков, е свързан с 2050 колета с краве масло от САЩ. Пратката е дошла в БЧК и е трябвало - отново чрез Главното мюфтийство - да бъде пренасочена към Смолян и Кърджали. От мюфтийството обаче уведомили ръководството на Българския Червен кръст, че подобна пратка при тях не е пристигала.
За да убеди съда и публиката, че разполага с достатъчно доказателства за съществуването на стройна организация за отклоняване на дарения, в края на изложението си прокурор Цанков произведе и една новина. Той обяви, че в престъпната схема участва и човек на име Красимир Петров, който пред дарителите се е представял като член на ръководството на Българския Червен кръст и който Христо Григоров лично е препоръчвал.
Според представителя на държавното обвинение задачата на въпросното лице била да освобождава определени дарения от митниците. От направените проверки станало ясно, че подобен човек никога не е работил в БЧК, но пък столичният хладилен склад, от който изчезнали финландските хранителни продукти за социалнослабите, бил негов.
А в края на словото си прокурор Севдалин Цанков заяви в прав текст: Няма да се учудя, ако в бъдеще се докаже, че председателят на БЧК е извършил и други две престъпления - контрабанда и съставяне на документи с невярно съдържание. Тези две обвинения също могат да бъдат повдигнати срещу Христо Григоров, но на по-късен етап от разследването....
Адвокатите на Христо Григоров - Иво Найденов и Христо Георгиев, не останаха по-назад от обвинението и също заринаха съда с внушително количество документи: приемно-предавателни протоколи, митнически декларации, договори и отчети. Според защитата тези бумаги по неоспорим начин доказвали, че никой в БЧК не е злоупотребявал и че всяка дарителска пратка е заминавала по предназначение.
След това адвокатите обявиха, че обвинението срещу Христо Григоров е неясно, защото никой не бил в състояние да разбере в какво се състои неговото престъпление и какви са доказателствата за вината му. Ролята на Българския Червен кръст е да предоставя хуманитарната помощ в съответствие с волята на дарителя. Тази организация няма контролни функции и след като предаде някое дарение, тя не може да следи дали то е отишло по предназначение, или е отклонено, заяви пред съда адвокат Иво Найденов. А колегата му Христо Георгиев допълни, че по време на операцията антимафиотите от НСБОП и прокуратурата е трябвало да проверят и книжата на Главното мюфтийство, защото там работели хората, чието задължение е да знаят къде са даренията и дали някое от тях не е отклонено против волята на дарителя.
В крайна сметка двамата адвокати поискаха техният подзащитен да бъде освободен, защото от материалите по делото не могло да се направи обосновано предположение, че председателят на БЧК Христо Григоров е извършил престъплението, в което го обвиняват. Това е познат сценарий - първо се иззема цялата документация, а после се търсят някакви данни за някакво престъпление, каза още Иво Найденов и допълни: В момента складовете на Българския Червен кръст са запечатани. По този начин е блокирана цялата дейност на организацията, но явно никой не се интересува от това.
В крайна сметка съдия Вера Цветкова прецени, че държавното обвинение се е представило по-достойно и обяви чиста победа за прокурор Севдалин Цанков. Тя аргументира решението си не само с наличието на много събрани доказателства за прегрешенията на Христо Григоров, но и с един процесуален факт: разследването е в начален стадий, а наказанието за подобно престъпление е от 10 до 30 години затвор. Ето защо председателят на Българския Червен кръст трябва да остане в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Facebook logo
Бъдете с нас и във